Eddig a talaj felső rétegének alacsony nedvességtartalma miatt csak elvétve csírázott a parlagfű, csírázása és kelése jobbára olyan bolygatott területeken volt megfigyelhető, ahol a nedvesebb talajrétegek kerültek a felszín közelébe. Az április végi, május eleji esők hatására azonban tömeges csírázás és kelés kezdődik – írja az Origo a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara közleményére hivatkozva.

A parlagfű elleni védekezést már áprilisban meg kell kezdeni – fotó: Shutterstock

A Kamara emlékeztetett, hogy a hatékony védekezések időpontja a parlagfű fő csírázási-kelési időszakában, áprilisban van. A parlagfű, pionír növény jellegéből fakadóan tág tűrőképességű, március végétől gyakorlatilag az első fagyok megjelenéséig folyamatosan csírázik-kel, azonban a fő csírázási időszaka az április hónapra tehető.

A jó hír azonban, hogy mivel a tömeges kelés csak most kezdődött, nem vagyunk elkésve a védekezéssel.

A parlagfű tömeges megjelenése a talajok bolygatásához köthető, mivel a növény természetes zárt vegetációban nem tud megjelenni, azzal nem versenyképes. Tehát célszerű a védekezés során a bolygatott területek folyamatos borítottságáról gondoskodni akár füvesítéssel, cserjék ültetésével, akár talajtakarással.

Idén már folyamatosan ellenőriznek a hatóságok – fotó: Pixabay

A kultúrnövénnyel borított terület esetén a megfelelő tőszám és annak a gyomelnyomó képességének a kialakítása, a gyümölcsösökben, szőlőben a sorok a mulcsozása javítja jelentősen a védekezést. A nem mezőgazdasági hasznosítású, bolygatott ipari, valamint a lakott területeken szintén a folyamatos növényborítottság kialakítása, a talajtakarás és a kémiai védekezés a leghatékonyabb módszer.

A kaszálással és a fűnyírással csak óvatosan! A nem megfelelő magasságban, csíranövények szintje felett történő kaszálás csak újabb gyommagkelést eredményez.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara fokozottan felhívja a figyelmet, hogy a védekezési kötelezettség betartása ez évtől már nem július 1-től kerül ellenőrzésre, hanem a parlagfű zöldbimbós állapotának kialakulását kell megakadályozni, amit a hatóságok folyamatosan ellenőriznek.