Ezt a kötelezettséget a növényvédelmi szakhatóság folyamatosan ellenőrzi!

Utólagosan felszerelt deflektor SPC vetőgépen.

A vetőmagcsávázás célzott növényvédelmi eljárás, amely során a növényvédő szerekben (csávázószerekben) lévő hatóanyagokat közvetlenül a mag felületére juttatjuk. Csávázással – a hagyományos állománypermetezéshez vagy a talaj sorkezeléséhez képest – nagymértékben csökkenthető a felhasznált növényvédő szer mennyisége, és ez által a környezeti terhelés.

A csávázószer gyártó és forgalmazó cégek egy évszázadra visszatekintő múltat tudhatnak maguk mögött a csávázási eljárások kutatásában és fejlesztésében. A hatóanyagok fejlődésével együtt fejlődtek a különböző csávázószer formulációk, eljárások (száraz-, nedves-, habos és gél csávázás) és műszaki megoldások (folyamatos-, illetve szakaszos csávázó gépek) is. Egyik fontos – ha nem a legfontosabb – mozgatórugója a fejlesztéseknek a fokozódó környezetvédelmi és egészségvédelmi elvárásoknak való megfelelés.

Az egyik legnépszerűbb típus deflektorral.

A környezetvédelmi határértékek és előírások szigorodásával a csávázott vetőmagok vetése során is oda kell figyelnünk a jogszabályok betartására. A szabályozás keretét az EU 2010/10 irányelve jelenti, amelyben elsőként tették kötelezővé az egyes csávázó szer hatóanyagok és az azokat tartalmazó készítmények esetében a különböző kockázatcsökkentő eljárások alkalmazását. A fenti Irányelv folyományaként a tagországok hatóságai (így az illetékes magyar hatóság is) módosította a csávázó szerek engedély okiratait. A németországi szabályozás szerint:

A csávázott vetőmagok minden kiszerelési egységén szerepeltetni kell az alábbiakat: "A kezelt vetőmagról a vetés közben esetlegesen ledörzsölődő port teljes mértékben a talaj felszínére vagy a talajba kell vezetni. Erre a célra az ún. deflektort kell alkalmazni. A deflektorral felszerelt vetőgép típusok listája megtalálható a következő honlapon: www.jki.bund.de/geraete.htm"

Deflektor előkészítő adapter felszerelése.

Ausztriában is hasonlóan kell a vetőmagos zsákokat megjelölni: Csávázott vetőmag vetése kizárólag csak a por elsodródását megakadályozó berendezéssel – deflektorral - felszerelt pneumatikus szívólevegős vetőgépekkel történhet. A csávázószerek magyarországi engedély okiratai is hasonlóan lettek kiegészítve. Többek között tartalmazzák a kötelező deflektor használatra vonatkozó passzust:

„Csávázott vetőmag vetése közben: Mindig a területegységre előírt vetőmag mennyiséget alkalmazza. Erős szélben ne vessen csávázott vetőmagot. Pneumatikus vetőgépek esetében a magokról esetlegesen ledörzsölődő port, megfelelő csővezetékkel, a talaj felszínére vagy a barázdába kell levezetni. A vadállomány védelme érdekében vetéskor fordítson figyelmet a vetés mélységére, hogy a csávázott vetőmag földdel teljesen be legyen fedve, kiváltképp a táblák szélein és a sorok végén.”

Az eredetiségre és a használatra vonatkozó iránymutatást keresse a vetőmag zsákon!

Kiemelten fontos, hogy a vetési munkálatokra vonatkozó kockázatcsökkentő intézkedések termelői szinten bevezetésre kerüljenek, ugyanis kísérleti adatokkal alátámasztott tény, hogy a berendezés alkalmazásával az esetleges por elsodródásának mértéke a tizedére csökkenthető.

Annak érdekében, hogy ez az eljárás minél szélesebb körben elterjedjen Magyarországon is a Bayer és a Syngenta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Vetőmag Szövetséggel karöltve kampányt indított, melynek keretében kedvezményes árú deflektorokat biztosít a kampányban részt venni kívánó termelőknek. Arra kérjük, hogy további információért keresse fel a deflektorkell.hu honlapot.