Júniusban kezdődik a 10 hektár fölötti állami termőföldek értékesítése, a területek eladására árverési vétel útján kerül sor. Részletesen erről ITT írtunk korábban.

A MAGOSZ a közösségi oldalán arra hívja fel a figyelmet, hogy

az árverés lezárultát követően nem kerül majd sor kifüggesztésre, tehát az elővásárlási jog csak az árverés helyszínén, közvetlenül az árverést követően lesz érvényesíthető.

Több személy közösen is licitálhat és közösen is tehet elővásárlási nyilatkozatot.


Az elővásárlási sorrend a következő:

  1. tulajdonostárs (közös tulajdon esetén)
  2. földhasználó (legalább 20 km-en belüli életvitelszerű lakáshasználat vagy üzemközpont esetén)
  3. a kiemelt tevékenységet végző földműves (állattartó, ökogazdálkodó, vetőmagtermesztő, kertészet, eredetvédett termék előállítója) – részletek: ITT
  4. helyben lakó szomszéd
  5. helyben lakó földműves
  6. 20 kilométeren belüli földműves

Azonos ranghely esetén sorsolás dönt, ez egy speciális szabály az állami földek értékesítésénél.

Szintén fontos tudni, hogy az elővásárlásra jogosultnak árverési naponként, 30 000 forint összegű regisztrációs díjat kell a regisztráció helyszínén befizetnie.

A ranghely igazolásához szükség van több dokumentumra is, azokra is, amit a hatóság közhiteles nyilvántartása egyébként tartalmaz. Az elfogadó nyilatkozatot teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba kell foglalni és már a regisztráció során, előre be kell nyújtani.

Biztosíték: aki csak elővásárlásra jogosultként vesz részt az eljárásban, nem kell előzetesen biztosítékot fizetnie, viszont ha elfogadó nyilatkozatot tesz a legmagasabb ajánlatra, és ennek köszönhetően ő lép a vevői pozícióba, abban az esetben a biztosítékot az árverés időpontját követő 3 munkanapon belül meg kell fizetnie.

Indexkép: Shutterstock