A kukoricatermést illetően a kereskedők is tele vannak bizonytalansággal; jelenleg egy elsődleges termésbecslés áll rendelkezésükre, ami 3,1 millió tonnáról szól – mondta a VG-nek Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége (Gabonaszövetség) főtitkára - írja az infostart.hu

kukorica

Takarmányként 1,8 millió tonnát hasznosítanak kukoricából – fotó: pixabay.com

Megemelkedett a kukorica ipari felhasználása

A Gabonaszövetség főtitkára szerint ez lehet akár még 3,5 millió tonna is, de ez sem lesz elegendő, hiszen a kukorica belföldi felhasználása egy normál évben négy- és ötmillió tonna közötti. Pótsa Zsófia nem is emlékezett olyan évre, amikor a hazai szükséglet ne termett volna meg.

Sokat jelent az is, hogy az ipari felhasználás jelentősen megemelkedett: az etanolgyárak évi 2-2,5 millió tonna kukoricát vesznek fel. Takarmányként 1,8 millió tonnát hasznosítanak, humán célokra pedig 200 ezer tonnára van szükség, ami összesen 4-4,5 millió tonnát jelent.

A hazai piac árai már elég régóta nem követik a világpiacot

Az idei év különlegesnek számít a gabonapiacon, ami nemcsak az extrém aszályos időjárásnak köszönhető, hanem annak is, hogy a hazai piac árai már elég régóta nem követik a világpiacot, amit árnyal a forint gyengülése is.

Az elmúlt hónapokban a világ gabonatőzsdéin komoly árkorrekciókat lehetett megfigyelni, itthon ennek ellenére mégis „beragadt" a tonnánkénti 140 ezer forintos búzaárszint.

Ez érthető a termelők szempontjából, mivel az idén az átlagosnál alacsonyabb lett a búzatermés is, és ha a nagyon jó hozamok idején megkapták a 130 ezer forintos tonnánkénti árat, akkor most egyértelmű, hogy nem akarják ennél olcsóbban eladni azt.

Az exportbejelentési kötelezettség továbbra is él

Az országba kukoricából havi 100 ezer tonna körüli mennyiség érkezik, zömében Ukrajnából, ami olcsóbb, mint a hazai, de ez nem törte le az árakat. Pótsa Zsófia szerint néhány hét még kell ahhoz, hogy egyértelműen meg lehessen figyelni, hogy merre indult el a gabonapiac. Közben elindult a búza importja is, igaz, a kukoricáénál kisebb mennyiségben.

Az exportbejelentési kötelezettség továbbra is él búzára, rozsra, árpára, zabra, kukoricára, szójababra és napraforgóra, de valójában eddig nem korlátozta a kiszállítást.

A szabályok szerint az exportszándék bejelentését követően 30 napig él az állam erővásárlási joga, ezzel azonban eddig nem élt, mert a magas magyar búza- és kukoricaárak tartják itthon az árut.

Búzából a termés idén 3,8-4,1 millió tonna közötti volt, az átmenő készlet 400 ezer tonna körül alakult. A Gabonaszövetség számításai szerint a belföldi felhasználáson felüli búzamennyiség egymillió tonna fölött van. Viszont ez jóval alatta marad a normál évekre jellemző mennyiségnek, amikor mintegy 2,7 millió tonna búzát exportálunk.