Valószínű, hogy a tavalyi évi tapasztalatok sokakat fognak arra késztetni, hogy átértékeljék az állományszárítással kapcsolatos stratégiájukat.

Az elmúlt években az Arysta termékkínálata több olyan termékkel bővült, amelyek felhasználhatók termesztett növényeink deszikkálására. Ezek a készítmények a Kapazin (glifozát), a Solaris (diquat) és cseppnehezítő adalékanyagként a Melius (repceolaj).



Mivel a diquat és a glifozát hatóanyag egyaránt megtalálható a kínálatunkban, elmondhatjuk, hogy az Arysta termékekkel gyakorlatilag az adott helyzetre szabottan tudjuk alakítani a technológiánkat, az időjárástól, a kijuttatás módjától, a betakarítás ütemezésétől, de akár a terület gyomosságától függően is.


Kapazin:

A glifozát hatóanyagú Kapazin készítmény tapasztalataink szerint állományszárításra leginkább napraforgó kultúrában kerül felhasználásra, bár ilyen irányú alkalmazására kukoricában, repcében és szójában is van lehetőség. Felhasználása leginkább abban az esetben indokolt:

- ha repcében az állományszárítás mellett „becőragasztó" készítmény felhasználását is tervezzük. Ez esetben a két termék együttes kijuttatása összehangolható. Diquat tartalmú készítmények esetében az optimális kijuttatási időszak nem esik egybe a szempergés csökkentését szolgáló készítményekével.

- ha a kezelt terület évelő gyomnövényekkel erősen fertőzött, ilyenkor ugyanis kihasználhatjuk a hatóanyag - akár éven túl is érvényesülő - gyomirtó hatását

- ha a kijuttatást követően nem várható tartósan csapadékos időszak. Tartósan esős időben ugyanis a hatáskifejtés lelassul, szerencsétlen esetben akár visszanedvesedés is előfordulhat.

- ha az állományszárítást költségtakarékos módon szeretnénk elvégezni.

A Kapazin dózisa állományszárításra való felhasználáskor 3-5 l/ha. Abban az esetben, ha a terület erősen gyomos, vagy ha a kezelt fajta nagy zöldtömeget fejleszt (szár, tányér), mindenképpen a magasabb dózist válasszuk. Napraforgóban a kijuttatás optimális időszaka, amikor a kaszat nedvességtartalma 20-30 %-os. Repcében a Kapazin kijuttatását akkorra kell időzíteni, amikor a becőszint középső harmadában a magvak 60%-a barna színű (ilyenkor a becők még zöldek). A betakarítás ütemezésénél átlagosan 10-14 napos hatáskifejtéssel érdemes számolnunk. Fontos, hogy a Kapazin -és minden glifozát hatóanyagú készítmény - állományszárításra való felhasználása esetén cseppnehezítő adalékanyag felhasználása kötelező, a légi, illetve a hidas permetező berendezéssel való kijuttatás esetén is (amennyiben annak hasmagassága a 150 cm-t meghaladja).


Solaris:

A diquat hatóanyagú Solaris készítményünk számos növénykultúrában használható az állományszárítás során.

Kultúra A kijuttatáshoz szükséges
szer (l/ha)        víz (l/ha)
mennyisége

napraforgó, őszi káposztarepce,
mustár, olajretek
lombtalanítás 1,5-2,5 50-60 (légi)
300-400 (földi)
magrépa, takarmányozási célra
temesztett szója, borsó
lombtalanítás 2,5 50-60 (légi)
300-400 (földi)
lucerna, vörös- és fehérhere
lombtalanítás 4,0 50-60 (légi)
300-400 (földi)

Kijuttatását napraforgóban a kaszatok 25-30 %-os, míg repcében, mustárban, olajretekben a magvak 35-40 %-os nedvességtartalmánál kell elvégezni (a becőkben lévő magvak már barnák, kimorzsolhatóak). A Solaris készítmény nagy előnye, hogy a korábbiakban tárgyalt glifozát hatóanyagú készítményeknél lényegesen gyorsabb a hatáskifejtése, így általában a kijuttatást követő 6-8-ik napon megkezdhető a betakarítás. A készítmény nem tartalmaz sem hatásfokozó, sem pedig cseppnehezítő adalékanyagot, így azt a felhasználás során külön kell a permetléhez kevernünk.
Az állományszárítás során a készítmények légi kijuttatásakor, illetve glifozát hatóanyagú készítmények hidas traktorral való kijuttatása során cseppnehezítő adalékanyag felhasználása kötelező. Az Arysta kínálatában ilyen célra a Melius készítmény alkalmazható, ami hatásfokozó és cseppnehezítő adalékanyagként egyaránt felhasználható.

Kultúra Felhasználás Az utolsó
kezelés ideje
A kijuttatáshoz szükséges
szer (l/ha)
víz (l/ha)
Valamennyi
kultúra
Növényvédő szerek kijuttatásánál
elsodródásgátló
segédanyagként
A felhasznált
növényvédő
szer előírásai
szerint
2,0 l/ha
50-80 l/ha
(légi)
200-1000 l/ha
(földi)

A Melius 95 % repceolajat és 5 % emulgeátort tartalmaz. Alkalmazása során lecsökken az elsodródás szempontjából veszélyes 100 μm alatti permetlécseppek aránya. Az 1. és 2. képen jól látható a készítmény cseppképzésre gyakorolt hatása, ahol üreges-kúpos fúvókák esetében látható az eredmény, 1,5 bar nyomáson. Szembetűnő az 1 % Melius-t tartalmazó permetlé esetén a cseppképzés egyenletessége.


1. kép: Üreges-kúpos fúvóka cseppképzése, tiszta vízzel, 1,5 bar nyomáson
2. kép: Üreges-kúpos fúvóka cseppképzése, 1 % Melius alkalmazásával, 1,5 bar nyomáson

A Melius elsodródásra gyakorolt hatása látható a következő felvételeken, amelyek vízérzékeny papír segítségével mutatják a kijuttatott permetlé oldalirányú elmozdulását. A kezeléskor a készítmény 2 l/ha dózisban került felhasználásra, a kijuttatás pedig helikopterrel történt.

A Melius 2 l/ha mennyiségben felhasználva nagymértékben csökkentette a permetlé elsodródását. Már a 16 m-nél távolabbi zónában is nagyon kevés permetlécseppet mutatott a vizsgálat, 20 m felett pedig egyáltalán nem. Mivel a készítmény hatásfokozásra is alkalmas, így felhasználásával a permetlé elsodródásának megakadályozása mellett a kijuttatott deszikkáló készítmény hatásfoka is javítható.

Somos Ferenc
Arysta Magyarország Kft.