- Akkor fogalmazhatunk úgy, hogy példaszerű családi vállalkozás jött létre?

- Igen.  Annyit hozzátennék még a kezdetekhez, hogy édesanyámnak is fontos szerepe volt a vállalkozás létrejöttében, ugyanis ő látott el minden háttér feladatot. Így határozottan  mondhatom, hogy mára 100%-os családi vállalkozásként működik cégünk és nagyon fontos, hogy magyar családi vállalkozásként. Cégünkben teljesen ott van a magyarság minden szempontból. Magyar családként Magyarországon állítjuk elő a terméket, Magyarországon beszerzett alapanyagokból és Magyarországon dolgozó termelőknek is értékesítjük. Ha ezt az ország előrehaladásának a lehetősége szempontjából is értékeljük, akkor elmondható, hogy minden az országon belül zajlik. A másik szempont pedig a termelők támogatása, amit a termék hatékonysága, a cég szakmaisága és a termelőknek nyújtott információk tudják biztosítani.

Visszakanyarodva a cég történetéhez, a vállalkozásunk sok stádiumon esett keresztül. A legfontosabb időszak 2005-2006-tól indult, amikor maga a Phylazonit terméket megvásároltuk a Phylaxia Pharma Rt-től, és így magánkézbe került a termék. A mi célkitűzésünk igazából az volt, hogy egy olyan termékkel lássuk el a mezőgazdasági termelőket, amely képes hatékonyan támogatni és segíteni gazdálkodásukat. Látjuk azt, hogy a talajközpontú gazdálkodás milyen fontos. Ennek két meghatározó eleme van. Az egyik a megfelelő talajművelés, a másik pedig a talajoltás. A talajoltás az, amiben mi tudjuk segíteni a Phylazonittal a termelőket. 2006 után a következő ilyen nagy lépcső 2009. volt, amikor megépült a mai kornak megfelelő gyár Beszterecen, ami kifejezetten csak ennek a terméknek a gyártásával foglalkozik. Innentől kezdve igazából egy olyan helyzetet sikerült teremtenünk a magyar piacon, hogy egy napon belül bárkit ki tudunk szolgálni az országban.

- Hány terméket állítanak elő ebben a gyárban?

- Egy termékkel indultunk el, jelenleg két termékünk van a palettán. Mind a kettő a talajoltást végzi. Az egyik a tarlómaradványok bontásában, a másik pedig a tápanyagok feltárásában,  fejti ki hatását.

- Ezeknek azonos az áruk is?

- Igen. A vásárlóink között viszont nincs eltérés az árukban.  Mi mind a nagytermelőket, mind a kistermelőket egyaránt támogatjuk, ugyanis egy árunk van az egész országban, teljesen mindegy, milyen nagyságrendet vásárolnak a termelők. Azt gondolom, hogy ez teljesen tisztességes magatartás. Miért ne juthatna hozzá ugyanazon az áron a 10 ha-os termelő, mint a több ezer hektáron gazdálkodó a termékünkhöz. Itt nem is az ár a kérdés, hanem hogy mit tud a készítmény. Ma már látjuk, hogy a talajnak az állapota az intenzív növénytermesztés és a nem megfelelő agrotechnológia következtében nem nélkülözheti a Phylazonit használatát. Sok helyen szinte kötelező jellegűvé vált az alkalmazása.
Ez nem jelenti azt, hogy műtrágya ellenesek lennénk. Mindig a mértékekben van a probléma. A műtrágya mellé igenis oda kell tenni ezt a terméket is, mert akkor a műtrágyának a hatékonysága is sokkal jobban érvényesül. Tehát hogyha már nagyon sok pénzt fizetünk ki termelőként ezekért a szervetlen anyagokért, mert nélkülük nem lehet nagy mennyiségű termést lehozni a területről, akkor a talajoltáson nem érdemes spórolni. Ha odatesszük ezt a terméket a műtrágya mellé, akkor sokkal-sokkal nagyobb hozamokra számíthat a termelő, mert lényegesen hatékonyabb lesz a műtrágya is. Két fontos tényező van, vagy összességében inkább háromról érdemes beszélni. Az egyik a talajközpontúság, mint azt már említettem. A talaj szerkezetét, állapotát fenn kell tartanunk, javítani kell a talajnak a kémhatását és a humusz tartalmát. Ezt úgy tudjuk biztosítani, hogy a fennmaradó tarló mennyiségét beforgatjuk a talajba és elbontjuk. A tarlómaradványokban van cellulóz, meg van lignin. A cellulózból tápanyagok keletkeznek, meg különböző vitaminok, energia és víz, a ligninből pedig humusz fog képződni. Ezt azért nagyon fontos ismerni, mert a humuszhoz tudnak kötődni a növények számára felvehető tápanyagok, és ha ez a humuszfelület növekszik a talajban, akkor egyre több nedvesség és egyre több a növények számára felvehető tápanyag tud megkötődni.
A ásik témakör a tápanyag-utánpótlás. A tápanyag-pótlás a vetéssel egy menetben, vagy a vetés előtti kijuttatással oldható meg. Ugyanis a talaj tele van levegővel, a levegő pedig tele van nitrogénnel, a nitrogént pedig ezek a talajbaktériumok megkötik. Ez egy ingyen tápanyagforrás.

Harmadikként említhetem, hogy a talajoltásnak van egy nagyon komoly növényvédelmi hatása is. A fuzáriumos betegségek szaporító képletei, de számos más kórokozó is kevésbé tud áttelelni, ha elbontjuk a tarlómaradványokat. A Magyar Tudományos Akadémiával végeztünk két éven keresztül ilyen irányú kísérleteket, amelyekből egyértelműen kiderült, hogy a kezelést követő ötödik hónap tájékán már nullára lecsökkent a fuzáriumos fertőzöttség azokon a szármaradványokon, amelyeket kezeltünk a Phylazonittal.

Ezért is nehéz a termék gazdaságosságát költségarányosan kiszámítani, hiszen számos más előnyt is javára írhatunk a közvetlen hatásán túl, ami a közvetett hatásának eredménye. A terméknek a hektáronkénti költsége egyébként nem több mint egy mázsa 34%-os ammonitráté, viszont nem lehet összehasonlítani a hatásmechanizmusát egy mázsa műtrágyáéval.

- Milyen fejlesztéseket  terveznek?

- A termékpaletta témához kell még visszatérjek. Éppen azért nincsen óriási termékpalettánk, mert azt gondoljuk, hogy az alapterméknek a fejlesztése a legfontosabb. Ebből kell, hogy kihozzuk a termelők számára a maximumot. Ezért nem is mentünk el más, újabb termékek fejlesztésének irányába. Meg van nálunk a fejlesztéseknek a lehetősége és fejlesztünk is, de ezen a téren a legnagyobb hangsúlyt a meglévő termékeink javítására fordítjuk és ez látszik is, hogy évről-évre nő a termékeink hatékonysága.
Az értékesítést is közvetlen szervezzük. Mi gyártunk és mi is értékesítünk közvetlen a termelőknek, tehát itt nincs, hogy több láncszemen keresztül kerüljön a felhasználóhoz, ami rendszerint árnövekménnyel jár. Ha megnézzük, hogy az elmúlt öt évben hogyan alakultak az értékesítési áraink, maximum 5% körüli árnövekményt látunk.

A 2014-es évre sem tervezünk ennél nagyobb árnövekedést. Ezt éppen azért tudjuk megtenni, mert mi gyártunk, mi értékesítünk, és közvetlen a termelőknek értékesítünk. Nincsenek közbeiktatott láncszemek.

- Erre a feladatra értékesítő hálózattal is rendelkeznek?

- Igen. Több mint 20 főből álló szaktanácsadói hálózatunk van. Nagyon sokat fejlesztünk humán vonalon is, hogy minél nagyobb szakmai háttérrel rendelkezzünk, minél többet kutassunk, hogy folyamatosan fejlődésben lévő termékkel legyünk kint a piacon, hogy minél több olyan oktatási anyagot állítsunk elő, ami megmutatja a termelőknek, hogy mi is zajlik a talajban, mert a növénytermesztés alapja a TALAJ. A talajjal kell foglalkozni, a talaj állapotát kell javítani, mert ha a termelő ugyanúgy fog érteni a talajhoz, mint mondjuk a gépekhez, sokkal jobb eredményeket fog tudni elérni.

- Így legyen! Köszönöm a beszélgetést!