A zöldítési jogszabály (10/2015. (III. 13.) FM rendelet, 3. melléklet) 4 keresztes, 4 egyszíkű, 20 pillangós jóváhagyott fajt tartalmaz. A magyar termelők több mint 50 %-a két keresztes fajt (olajretek, mustár) választja, ami egy nagyon leegyszerűsített szemlélete a zöldítésnek.

A zöldítő keverékek bemutatás főbb összetevők alapján:

Kalászos + keresztes összetevők

Ezen keverékekben a meghatározó kalászos (zöldrozs, homoki zab) mellé kerül a keresztes (olajretek vagy mustár) komponens. A Derecskei Rozsikában (80 % zöldrozs, 20 % olajretek) a két összetevő jól kiegészítik egymást. A gyors kelés erős gyomelnyomó képességgel jár, még a nyári vetés során kedvezőtlen körülmények között is. A zöldítő keverék tartalmaz áttelelő fajt (zöldrozs), amely a téli talajtakarást is megvalósítja, valamint csökkenti a veszélyeztetett területeken az eróziót és deflációt. A kiváló talajborítottságnak köszönhetően a téli csapadékot megtartják az utóvetemény számára a kapillárisokban, javítva a talaj vízellátottságát.

A kalászos komponens gyökérzetével kevésbé hatol mélyre a talajban, így nem szárítja ki olyan mértékben, mint a tisztán keresztes összetevőkből (olajretek, mustár repce) álló keverékek. A kártevőkre való érzékenység tekintetében a kevésbé érzékeny zöldítő keverékek közé tartozik. Nem képez olyan nagy mennyiségű zöldtömeget, így egymenetben is talajba dolgozható.

Kiknek ajánljuk: ha a kiváló ár-érték arány az első

zöldség

Derecskei Rozsika kiváló ár - érték aránnyal rendelkezik – fotó: Etalon Vetőmag Kft.

Keresztes + keresztes összetevők

A legnagyobb területen elvetett zöldítő keverékek csoportja. A Zöldítő Páros (60 % olajretek, 40 % mustár) termelői körökben azért ért el ilyen mértékű népszerűséget, mert mélyre hatoló gyökérzetével kiváló talajlazító. Emellett nagy zöldtömeget képes létrehozni, amely elérheti a 40-150 t/ha-t. Előnye ezenkívül, hogy kiváló gyomelnyomó képeséggel rendelkezik.

A mélyre hatoló gyökérzet hátránya, hogy jelentős vízkészletet használ fel, és ha nem érkezik azt pótló csapadék, akkor a következő kultúra jelentős vízhiánnyal szembesülhet.

Kiknek ajánljuk: akik nagy zöldtömeggel kívánnak szervesanyagot pótolni

zöldítés

Zöldítő páros nagy zöldtömeget létrehozó keverék – fotó: Etalon Vetőmag Kft.

Pohánka, pillangós és egyszíkű komponenssel

Amennyiben a nyári időszakban kívánjuk elvetni a zöldítő keverékünket, akkor erre a legjobb megoldás pohánka – homoki zab – bíborhere keverékünk. A Derecskei Kártevőmentes + N (60 % pohánka, 20 % homoki zab, 20 % bíborhere) keverékünket abból a célból hoztuk létre, hogy a zöldı́tés során ne teremtsünk ideális körülményeket a gyomoknak, károsı́tó rovaroknak és gombáknak.

A pohánka a gyors kelésével jó gyomelnyomóképeséggel rendelkezik, a homoki zab leggyorsabban fejlődő termesztett perjefélénk. Homoki zab alleopátiájának köszönhetően gátolja egyes gyomok csírázását, valamint a bedolgozott, elbomlott szövetek is rendelkeznek alleopatikus hatással. A komponensek jó szárazságtűrők, azaz szárazabb körülmények között is megfelelő talajtakarást tudnak biztosı́tani. A bı́borherének köszönhetően a nitrogén megkötése is megvalósul.

A pohánka és homoki zab fagyérzékeny, mı́g a bı́borhere áttelelő, azaz a téli talajtakarás is biztosı́tható, ha arra van szükség. Kiemelhető ezen kı́vül, hogy nem tartalmaz keresztes komponenst, amely miatt a repce vetésforgóba is beilleszthető!

Kiknek ajánljuk: cél a kártevőmentes zöldítés

zöldítés

Pohánka gyors kelésű, kiváló talajtakaró – fotó: Etalon Vetőmag Kft.

Pillangós komponensű keverékek

A termelők körében kiugró mértékben nő a népszerűsége a pillangós keverékeknek. A nagymagvú pillangós fajok előnye (lóbab, csillagfürt, szegletes lednek, stb.), hogy másodvetésként is jelentős mennyiségű nitrogént képesek megkötni. A nagy magméretnek köszönhetően a mélyebb vetés ajánlott (5 – 8 cm), így a kelési arány kedvezőbbek a rosszabb magágy és száraz körülmények ellenére is. A Derecskei Pillangós (60 % takarmányborsó, 20 % szegletes lednek, 20 % lóbab) keverékünket, a zöldtárgyát hatékonyan felhasználó gazdáknak ajánljuk.

A borsó, lednek és lóbab is pillangósok családjába tartozik. Mindhárom fajra jellemző, hogy az utóvetemények számára kedvező a komponensek által gyűjtött nitrogén, valamint kiválóan felhasználhatóak silóként és szálastakarmányként. A lóbab a keverék fajai közül a legmélyebbre hatol a gyökereivel és a legmagasabbra nő. A szegletes lednek képes a legnagyobb mennyiségű légköri nitrogént megkötni.

Akik a Derecskei Pillangós zöldtrágya keveréket választják, a zöldítés során a maximumot nyújtják a szántóföldjeiknek. A Derecskei Zaborló (60 % lóbab, 20 % takarmányborsó, 20 % homoki zab) keverékünkben a homoki zab is bekerült összetevőként, amely jól kiegészíti a két pillangós fajt és kiemelt szerepe van a kezdeti gyomelnyomásban, amikor még a pillangósok nem borítják a talajt.

Kiknek ajánljuk: Nitrogénmegkötés zöldítéssel

pillangós

Derecskei Pillangós képes megkötni a légköri nitrogént – fotó: Etalon Vetőmag Kft.

Bővebben a zöldítő keverékekről:
Etalon Vetőmag Prospektus