Az Európai Unión belül hazánkban a legnagyobb a gyepek változatossága, amely a homokpusztai és szikes gyepektől, az erdős sztyeppen és az ártéri kaszálókon át a dombvidéki legelőkig és a hegyi kaszálórétekig terjed. E füvek uralta, változatos és jellegzetes fajösszetételű növénytársulások szorosan kapcsolódnak a régióhoz, nem véletlenül kapták a „pannon gyepek” összefoglaló nevet.

A mérsékelt övi gyepek fajgazdagsága, biológiai sokfélesége a trópusi esőerdőkével vetekszik, mégis ezek a leginkább veszélyeztetett, de egyben a legkevésbé védett élőhelytípusok a világon!

A mérsékelt övi füves élőhelyeknek is megvannak a tipikus növényfajai, amelyek kifejezetten a gyepekre jellemző körülményekhez alkalmazkodtak, más élőhelyeken nem találják meg az életfeltételeiket. Ilyen fajok hazánkban például a réti kardvirág, az árvalányhaj-fajok, a tátorján vagy a bókoló zsálya. A hagyományteremtő céllal meghirdetett „A gyepek titkai” fotópályázatra jelentkezők feladata a gyepes élőhelyek növényfajainak bemutatása.

A fotópályázat főszervezője a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
A pályázaton részt vehet minden amatőr és hivatásos fotós.

Jelentkezés

A pályázati kiírás ITT érhető el!
A pályázaton a részvétel ingyenes.

A pályázatra jelentkezni és a fényképeket feltölteni az alábbi online felületen keresztül lehet: www.grasslandlifeip.hu/fotopalyazat

Jelentkezési határidő: 2020. július 31. 24:00

Eredményhirdetés és vándorkiállítás

Az első három helyezettről a zsűri, míg a közönségdíjról az augusztus elején, a Grassland-HU Facebook oldalon indított szavazás dönt majd.

Az ünnepélyes eredményhirdetés szeptember elején lesz.

A zsűri által legjobbnak ítélt 30 alkotás vándorkiállítás formájában megtekinthető lesz a Grassland-HU LIFE IP partnereinek bemutatóhelyein, látogatóközpontjaiban. Ezáltal a képek országszerte elérhetővé válnak minden érdeklődő számára.