Az átlagosnál melegebb időjárás volt jellemző az elmúlt időszakban, melynek következtében a vegetáció 3-4 héttel előrébb jár az ilyenkor megszokottnál. A kórokozó gombák felszaporodásának adottak a kedvező körülmények.

A fertőzések megakadályozása érdekében aktuálissá válhat a fungicides kezelés, mivel a kórokozók elleni védelem legfontosabb időszaka kalászosok esetében a zászlóslevél kialakulásának fázisa. A jól fejlett állományokban levélfoltosság, lisztharmat már megfigyelhető és helyenként a rozsda is megjelent.

lisztharmat rozsda

A jól fejlett állományokban megfigyelhető a lisztharmat, a levélfoltosság és helyenként a rozsda is megjelent – fotók: ADAMA Hungary Zrt.

Az ADAMA Hungary Zrt. kínálatában szereplő széles hatásspektrummal rendelkező Mirador Supreme biztos megoldást jelent a kalászos gabonák védelmére.

A Mirador Supreme eltérő hatásmechanizmusú, felszívódó hatóanyagokat (125 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenokonazol) tartalmazó gombaölő szer, melynek állományvédelmi dózisa 1 l/ha. A két hatóanyag együttesen képes megakadályozni a gombabetegségek elszaporodását és tovább terjedését a növényben. Fungicid hatása mellett a növényekben kedvező élettani változásokat idéz elő. Zöldítő hatása révén pozitívan hat a termésképzésre, fokozódik a tápanyagfelvétel.

kalászos

A vegetáció 3-4 héttel előrébb jár az ilyenkor megszokottnál – fotó: ADAMA Hungary Zrt.

Búzában (őszi, tavaszi), tritikáléban, rozsban egy szárcsomós állapottól (BBCH 31) virágzás végéig (BBCH 69) lehet kijuttatni, zab esetében pedig szárba indulástól (BBCH 30) kalászhányás végéig (BBCH 59), évenként maximum egyszer.

A megfelelő minőségű és mennyiségű termés elérése érdekében válassza a Mirador Supreme gombaölő szert és fékezze meg időben a kórokozó gombák tovább terjedését!

További információkért keresse az ADAMA Hungary Zrt. területi kollégáit vagy látogasson el a www.adama.hu oldalra.