A kedvezőtlen időjárás ellenére szemet gyönyörködtető tábla tárult a szemünk elé az ISTERRA kalászos gabona fajtasor megtekintésekor Lajoskomárom határában.

Az Isterra Kft. őszi búza, őszi árpa, őszi tritikálé és durumbúzák nemesítésével, vetőmagjainak feldolgozásával és kereskedelmével foglalkozik már több mint 15 éve Magyarországon. Az Isterra anyacége a Florimond Desprez független családi tulajdonú vállalat Franciaországban, mely közel 200 éve kezdte meg tevékenységét. Mára a világ legnagyobb vetőmag vállalatai közé sorolja a szakma.

ISTERRA – hazai nemesítés magyar gazdáknak!

Az Isterra Kft. 2012 őszén indította el önálló közép-európai régiós búza-nemesítési programját. A program szerves részét képezi a Florimond Desprez cég búzanemesítési tevékenységének. Az itt dolgozók munkájukat az anyavállalat nemesítő kollégáival szoros együttműködésben végzik. Így saját tudásukon és tapasztalataikon túl hozzáférnek egy több, mint kétszáz éve a növénynemesítéssel foglalkozó vállalat tudásbázisához is. A program ma már 20 hektárosra bővült.

A közép-európai búzanemesítési program központja az észak-alföldi régióban, Füzesabonyban található. A füzesabonyi központon túl kiterjedt hazai és nemzetközi kísérleti hálózat – 6 ország – 14 kísérleti helyszínével – segíti a sikeres nemesítési program megvalósítását.

A világszínvonalú szakmai háttérnek köszönhetően, amelyet a Florimond Desprez képvisel, a nemesítési programban a hagyományos szelekciós nemesítésen túl, a kor legmodernebb – genetikai módosítástól mentes – nemesítési technikáit alkalmazzák. Az ISTERRA szelekciós tevékenységének célja a közép-európai régió legnagyobb genetikai értéket képviselő fajtáinak és a Florimond Desprez saját vonalainak felhasználásával a régió környezeti, éghajlati és gazdasági adottságaihoz legjobban alkalmazkodó új fajták fejlesztése, bevezetése és elterjesztése.

búza

Az Isterra saját vetőmagkészletből szolgálja ki a forgalmazó partnereit.

Vetőmag-előállítás zárt termeltetési rendszerben

Az Isterra Kft. az ország teljes területén 45 szaporító gazdasággal dolgozik együtt. A cég a megtermelt vetőmagot visszavásárolja, így saját készletből szolgálja ki a forgalmazó partnereit, akik pontos és gyors logisztikával járulnak hozzá, hogy a vetőmagok a kért időpontban a termelők raktáraiba kerüljenek.

Egy szaporító gazdaság gyakorlati tapasztalatai Lajoskomáromban

Csepregi Attila, a Lajoskomáromi Agrár cégcsoport ügyvezetője 3100 ha szántóföldi kultúrát felügyel, amelyből átlagosan 1200 ha területet képviselnek a kalászosok.

A kalászos növények gerincét a cégcsoportnál az ISTERRA nemesítőház fajtái adják. Csepregi Attilával a vetőmagelőállítás tapasztalatairól beszélgettünk.

Csepregi Attila: – Akkor tudunk a gabonatermesztésben jövedelmezően termelni, ha intenzív technológiát választunk. Ehhez olyan fajtát kell választanunk, amely alkalmas az intenzív termesztésre és a technológiánk egyéb elemeit is ehhez kell igazítanunk. Az ISTERRA fajtái számomra egyértelműen bebizonyították, hogy a prémium kategóriát képviselnek és teljes mértékben alkalmasak az intenzív termelésre.

– Milyen termésátlagokat sikerült elérni az intenzív technológiával és van-e olyan fajta, amelyet kiemelne a palettáról?

– A búza termésátlagaink az átlagos gazdálkodási években 9 tonna feletti hektáronkénti eredményt mutatnak. Az elmúlt évek tapasztalatai egy fajtára – nevezetesen a Basilio búzafajtára – kifejezetten felhívták a figyelmemet.

A Basilio nem csupán genetikai potenciáljában tudja a 9 tonna feletti termést, de rövid szárának köszönhetően nem kell tartani a megdőléstől és így – nagyon lényeges, hogy – be is takarítható róla a 9 tonna feletti termés!

A Basilio esetében fontosnak tartom még kiemelni a fajta betegség-ellenállóságát is, hiszen sárgarozsdára és levélrozsdára teljes mértékben rezisztens. Mindezeknek köszönhetően a Basilio esetében – a korábbi technológiai sorhoz képest – egy teljes gombaölő kezelést ki tudtunk hagyni. Így a fajtaválasztásnak köszönhetően, komoly összegben mérhető inputanyag-megtakarítást valósítottunk meg – amely a nagy termés betakarítása mellett szintén hozzájárul a gabonatermesztésünk extra-profitjához.

Sikerfajták búzában – és ígéretes újdonságok!

Az elmúlt több mint 15 év eredményei önmagukért beszélnek. Olyan búzafajták kiváló vetőmagjai kerültek ki az ISTERRA palettájáról, mint a Cellule vagy a Basilio (mindkettő a KITE Zrt. forgalmazásban). Ezek a fajták termés-eredményeikkel, alkalmazkodó képességükkel és a kiváló betegség ellenállósággal egyre nagyobb teret hódítanak.

A Cellule Magyarország egyik legnagyobb területen szaporított fajtája. A Basilio koraiságával, jóval 10 t/ha feletti termésével és malmi minőségével hódít a közép-európai régióban. A tavalyi évben már sok helyen bizonyított a Complice (IKR Agrár Kft. forgalmazásban), egy korai, magas hektolitersúllyal rendelkező malmi búza.

Az idei évben kerültek a kínálatba a Concret és a Mutic középérésű fajták, melyeknél a szárszilárdság és a betegség ellenállóság kiemelkedő terméssel párosul.

Újdonságokban is bővelkedik az idei kínálatunk. 2020 őszén négy új őszi búza fajtát próbálhatnak ki partnereink. A NÉBIH friss elismerései közül kiemelkedett a Frenetic, ami a termés és minőség tökéletes kombinációja. Minősítésekor a szemtermése a standard fajták átlagát 11,3 %-kal múlta felül. Korai, átlag feletti bokrosodással.

A 2020. év újdonságai között szerepel három, nagy termőképességű búza is. Az Ortolan, mely kimagasló genetikai termőképességet produkál intenzív és extenzív viszonyok között egyaránt. A Winner középérésű fajta, a 2019. évi kísérletekben termése több helyen meghaladta a 11 t/ha-t, mindez kiváló állóképességgel és télállósággal párosult. Szintén új a Providence korai őszi búza, mellyel malmi minőség és 10 t/ha termés a kitűzendő cél.

A búzák mellett az ISTERRA őszi árpa kínálata is bővült egy nagy termőképességű takarmányárpával. A Leopard kitűnő választás azoknak, akik a magas termés mellett egy kiváló állóképességű, jól bokrosodó árpát keresnek. A hatsoros Multie fehérje tartalmával és kiemelkedő termésével tűnik ki.

A tritikálét termesztő gazdaságoknak is elhozott egy újdonságot az ISTERRA Trisem néven, amely a legkorábban kalászoló, betegségekkel szemben ellenálló tritikálé.

A magas csírázó képesség, a minőségi csávázás, a fajták kiváló bokrosodási képessége és termésmennyisége együtt biztosítják azt, hogy alacsonyabb vetőmag normával is kiemelkedő termést takaríthassanak be az ISTERRA fajtákkal dolgozó gazdálkodók.