"Annak idején, amikor először beválasztottuk az MV Nádor őszi búza fajtát a palettánkra, azzal a céllal döntöttünk mellette, hogy jobb minőségű búzánk legyen és könnyebb legyen kicsit magasabb áron eladni a terményünket. Azon kívül az is nagy előny volt, hogy meg tudtuk termelni magunknak a vetőmagot" – nyilatkozta Megyesi Elemér, tiszagyulaházi mezőgazdasági vállalkozó.

"Azóta eltelt 6 év és természetesen sokat változott a piac. A kimagasló minőséget a felvásárlók sajnos már nem nagyon akarják megfizetni, mindezek ellenére az MV Nádorban azóta sem csalódtunk egyik évben sem – fűzte hozzá a gazda."

búza vetőmag termelés

"Hat év alatt sokat változott a piac, de az MV Nádorban azóta sem csalódtunk egyik évben sem."

"Hajdu-Bihar megye északkeleti felében gazdálkodunk, a Sajó tiszai torkolatának túloldalán, ahol alapvetően a talajadottságaink nem jók, ugyanis kemény, kötött, hideg, nehezen melegedő, vizes talajaink vannak. Gazdaságunk növénytermesztési és állattenyésztési ágazatokból áll, ugyanis szarvasmarhával és juhászattal is foglalkozunk. Növénytermesztésünk mérete 500 hektár, amelyből körülbelül 400 hektár szántóterület.

Idén közel 200 hektár búzát vetettünk el, amelyből több mint 160 hektár MV Nádor volt.

Kedvezőtlen talajadottságainkat kiemelt gondoskodással igyekszünk kompenzálni, ezért nagyon odafigyelünk a talajmunkákra, a tápanyag-utánpótlásra és a növényvédelemre is. Úgy gondolom, hogy a búza is nagyobb figyelmet kap nálunk, mint ami a környékünkön általánosan jellemző. Üzemi átlagaink árutermelő búzában 7-7,5 tonna körül szoktak alakulni.

MV Nádor búza

Az MV Nádor búza döntő része 30 feletti sikértartalmat mutatott 14 feletti fehérje mellett a minősítéskor.

Visszakanyarodva az idei MV Nádor őszi búza történetéhez, azt fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a korábban említett kiemelt gondoskodás már ott kezdődik, amikor a saját vetőmagunkat és az eladásra szánt vetőmagot egyaránt prémium csávázószerrel kezeljük.

A talajelőkészítés szintén fontos számunkra, így az aprómorzsás, ideális talajszerkezet elérése után vetünk. Minden ősszel körülbelül 250-300 kg/ha NPK műtrágyát kijuttatunk, valamint évente körülbelül 45 ha területre szervestrágyát is ki tudunk juttatni az állattartásunknak köszönhetően.

A búzavetést minden évben precíziós vetőgéppel valósítjuk meg.

Az idei tél sajátossága volt, hogy olyan mennyiségű csapadékot kaptak a területeink, hogy ez igen komoly gondot okozott minden kultúrában.

A tavasz beköszöntével a technológia része körülbelül 450 kg Pétisó jellegű készítmény, amelyet két alkalommal kap meg a búza. Az első körben kiszórt tápanyag-utánpótlás a víz levonulása után március környékén következik be, majd a második adagot május 10-e környékén kapja a búza.

Ez a búza megdőlésre egyáltalán nem hajlamos.

Ezt követően a gyomirtás mellé gombaölő szert is alkalmazunk, valamint ezek mellé minden alkalommal lombtrágyát is teszünk. Körülbelül 3 hét múlva – illetve, amikor látjuk, hogy kalászol a búza – akkor gombaölő szert adunk neki és ezzel párhuzamosan kénes lombtrágyát is kijuttatunk.

A gondos technológiát és a ráfordításokat az MV Nádor eddig még mindig meghálálta és mennyiségben, valamint minőségben is visszahozta!

Tavalyi évben a 87 pótkocsi megtermelt MV Nádor búzánkból minden pótkocsit leminősítettek és szinte az összes pótkocsink 30 feletti sikértartalmat mutatott 14 feletti fehérje mellett.

búza

A decemberi vetésen már látszik, hogy nem fog elmaradni sem minőségben, sem mennyiségben a többitől.

Ezt a teljesítményt ráadásul tavaly úgy teljesítettük, hogy az aratás közben 300 ml csapadék zúdult le és a fennmaradt búzát már csak gumihevederes kombájnnal tudtuk levágni – mégis sikerült a 30 feletti sikértartalmat hoznunk!

Az elmúlt ősz időjárási anomáliája a búzavetés végén csapott le ránk, amikor olyan mennyiségű csapadék zúdult le, hogy nem tudtuk elvetni az utolsó táblákat.

December 5-én kellett végül elvetnünk 26 hektárt az MV Nádorból.

A mai napra ez a késői vetés gyönyörűen behozta az elmaradást és – ugyan, mi látjuk a különbséget ugyanennél a fajtánál az időben elvetett táblákhoz képest – mostanra azonban egyértelműen látszik, hogy

a decemberi vetés sem fog elmaradni sem minőségben, sem pedig mennyiségben a többitől!

Ezek a tapasztalatok évről-évre megerősítenek engem abban, hogy minden évben termeljünk vetőmagot magunknak és eladásra is. Nagyon meg vagyok elégedve ezzel a fajtával.

A fajtán túl a Marton Genetics munkatársainak a szaktanácsaival nagyon meg vagyok elégedve és megfogadom a termesztéstechnológiai javaslataikat.

Örömmel hallottam, hogy idén a NAK Szántóföldi Napokon a Marton Genetics szántóföldi fajtasort is megtekinthetnek a gazdálkodók, ezért ha az időm engedi, akkor én is ellátogatok a rendezvényre és megtekintem a nemesítőház prezentált portfólióját.

NAK Szántóföldi Napok