A 2020-as év kiszámíthatatlan és váratlan fordulatokat hozó tavaszi és nyári időjárása ismét sok hasznos és új információ megszerzésére adott lehetőséget a már jól ismert és a legújabb hibridjeinkről egyaránt. Az ilyen tapasztalatok jó alapot szolgáltatnak számunkra ahhoz, hogy céljainknak megfelelően a termelést nehezítő legtöbb körülménynek ellenálló, kiegyenlített termőképességű, magas jövedelmezőséget biztosító új kukoricahibridekkel szélesítsük kínálatunkat. Ezen célkitűzéseink mentén 2021-től a középérésű csoportba tartozó hibridjeink köre is bővül.

Kukoricaportfóliónk középérésű csoportjának legújabb tagja a KABARETTO (FAO 450), amelyet bátran ajánlunk minden termesztési körülmény közé. Ezt az osztrák fajtaregisztrációs kísérletekben elért eredményei is alátámasztják, amelyek alapján mind a száraz, mind a csapadékosabb területeken kiemelkedően teljesített, a sztenderd fajtákat maga mögé utasítva. Kifejezetten egészséges, zöld száron érő típus, a csuhélevelek korai fellazulásából adódóan is jó vízleadási dinamikával rendelkezik. A cső- és szárfuzáriumon túl a kukoricára jellemző más betegségekre sem hajlamos.

kukorica hibrid

Diagram: SAATEN-UNION Hungária Kft.

Ugyanebben az éréscsoportban a már jól ismert ELDACAR (FAO 420) nevű kukoricahibridünk átlagon felüli gyökérrendszert fejleszt, így másodvetésekben is biztonsággal alkalmazható, és megdőlésre sem hajlamos. Bátran ajánljuk azon partnereinknek is, akik gyengébb adottságú termőterülettel rendelkeznek, vagy átlagosnak mondható körülmények között gazdálkodnak, viszont megbízhatóan magas termésszinteket szeretnének elérni. Kísérleteink alapján ehhez a termésszinthez a 65–68 000 tő/ha-os vetéssűrűséget szükséges megcélozni, ami ideális állapot esetén értendő, ha a vetés éppen a megfelelő időben történik, és a csapadékellátottság is optimális. Minden egyéb esetben természetesen eltérni szükséges a leírtaktól, így ilyen helyzetekben területi képviselő kollégáink készségesen állnak partnereink rendelkezésére.

kukorica vetőmag

Fotó: SAATEN-UNION Hungária Kft.

Szemeskínálatunk legkésőbbi tagja az SU QUESTUM (FAO 490), amely kezdetben átlagos ütemben fejlődő, magas habitusú, filigrán megjelenésű kukoricahibrid, középmagasan illesztett csövekkel. A zöld száron érő növény vízleadása dinamikus. Betegségekkel szemben ellenálló, dőlésre nem hajlamos.

Idén már a Magyarországon egyre nagyobb problémát jelentő fenyércirokkal küszködő gazdaságok számára is tudunk megoldást nyújtani, hiszen megérkezik első cikloxidim-ellenálló kukoricahibridünk.

Rendkívül kiterjedt kísérleti rendszerünknek és a folyamatosan zajló fejlesztési munkáknak, valamint területi képviselő kollégáink magas szintű ismereteinek köszönhetően a SAATEN-UNION Hungária Kft. megújuló kukoricaportfóliójából minden termelői igényre tudunk megoldást nyújtani.

A SAATEN-UNION tavaszi fajtakínálata letölthető ide kattintva.

Marsai Viktor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

Saaten Union logó