A University of Sydney és a University of Queensland kutatói nagy előrelépésről számoltak be egy olyan NASA által inspirált területen, amelyet „gyors termesztésnek” neveznek, és amely intenzív megvilágítási rendszerekre támaszkodik, hogy többszörösére gyorsítsa a növények fejlődését – írja a Syngenta blog.

Az eredménnyel kecsegtető kísérletek olyan üvegházban folynak, amelyben különleges hullámhosszúságú, távoli vörös fényt kibocsátó LED-izzók hatására felgyorsult a fotoszintézis. A kísérleti búza növekedése például háromszorosára nőtt.

„A távoli vörös spektrum fontos a reproduktív növekedés kiváltásához és a növények egészséges, erőteljes fejlődéséhez” – írja tanulmányában a University of Queensland vezető kutatója, Lee Hickey.

búza

A „gyors termesztés” intenzív megvilágítási rendszerekre támaszkodik – fotó: Shutterstock

A távoli vörös (far-red) fény a látható spektrum szélén, a vörös és az infravörös fény között, a 710 és 850 nm közötti hullámtartományban van. Az ember nem látja, de a mélytengeri halak bizonyos fajtái például igen. A növények fotoreceptor fitokrómja viszont érzékeli, és egyes organizmusok a fotoszintézis energiaforrásaként hasznosítják.

A színkép vörös és távoli-vörös tartományaira érzékeny fitokróm egy fotoreceptor pigment, ami a növények fényérzékelésében játszik szerepet. Megtalálható a legtöbb növény levelében, részt vesz a magvak csírázásának szabályozásában, a csíranövények megnyúlásában, a levelek méretének, alakjának és számának kialakításában, a klorofill szintézisében.