Vannak biztató jelek, ám a nagy mennyiségű őszi csapadék és a vadak ténykedése sok kárt okozott a mostani állapot szerint, derült ki Sövényházi Balázs, a NAK Veszprém vármegyei elnökének aktuális mezőgazdasági helyzetjelentéséből – írja a veol.hu.

búza

Az őszi búzák egy kisebb része elfogadható állapotú, azonban az ősszel lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt a kitolódott vetésidejű állományok gyengének mutatkoznak – fotó: pixabay.com

Az árpa jó előjelekkel indul

Az év elején még nehéz megjósolni, hogy milyen lesz a mezőgazdaság idei teljesítménye, de vannak pozitív és negatív jelek, amelyek szerint az árpa jó előjelekkel indult, az őszi búza már kevésbé.

"Ami Veszprém vármegyét illeti, az őszi vetésű kultúrák állapotáról általánosan elmondható, hogy az őszi árpát, illetve az ősszel vetett tavaszi árpát megfelelő időben el tudták vetni a gazdák, így a telet viszonylag erősen kezdték az állományok. A jelenlegi állapotuk megfelelő, bokrosodásuk megindult, ellentétben sok őszibúza-táblával. Bár az őszi búzák egy kisebb része, amit időben el tudtak vetni a gazdák, elfogadható állapotú, azonban az ősszel lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt a kitolódott vetésidejű állományok gyengének mutatkoznak.

A vármegye északnyugati részén jelentős a vízborítottság és az erősen víznyomásos terület, a vízbefúlás mértéke ebben a térségben akár a 3-5 százalékot is elérheti, s emiatt az átlagosnál gyengébb terméseredmények prognosztizálhatóak. Számos termelőtől hallani, hogy a megvásárolt búza vetőmagok még zsákban vannak, sok területre, a tervezett mintegy 15-20 százalékára nem tudtak vetni. A tavaszi fejtrágyázás jellemzően még nem indult meg, sok esetben a termelők az általános fiziológiai állapotra várnak, mivel a részben fejletlen növények kevésbé tudnák felvenni, csak a víz vinné mélyebbre a hatóanyagot" – mondta Sövényházi Balázs.


Sok problémát okoznak a vadak

Az őszi káposztarepce kapcsán elmondta, hogy ott a legnagyobb problémát a vadak okozzák – van, ahol 70 százalékos a vadkár, de általában a területek hozzávetőlegesen 15 százalékát lelegelték az őzek, szarvasok. Meglepő módon sok helyen még a villanypásztor sem fogja meg őket.

Ezt leszámítva a repcék állapota megfelelő, már elkezdték kihelyezni a repceormányos jelenlétének felmérésére szolgáló sárga ragasztócsíkokat. Ennek függvényében kell a rovarölős kezeléseket elkezdeni. Gombabetegségek megjelenése nem tapasztalható túlzott mértékben.

Nagy kiterjedésű pocoktelepeket fedeztek a gazdák

A Nemzeti Agrárkamara Veszprém vármegyei elnöke beszámolt a "pocokhelyzetről" is. Mint mondta, sajnos a Bakonyban egyre rosszabbra fordul a helyzet, sokan panaszkodnak arról, hogy igencsak jelentős számú és nagy kiterjedésű pocoktelepeket fedeztek fel földjeiken, amelyekre korábban nem volt példa. Többen ezt a forgatás nélküli talajművelésnek tulajdonítják, ám a vármegye többi részén is változatlanul problémát jelent a pockok túlszaporodása – olvasható a veol.hu cikkében.