Véget ért a betakarítás, most a legfontosabb, hogy megtervezzük a termény értékesítését. Legújabb körkérdésünk ebben a döntésben igyekszik a termelők segítségére lenni. A következő kérdéseket tettük fel e heti szakértőinknek:

1. Aratás után eladjuk a terményt vagy betároljunk és kivárjunk?
2. Milyen tényezők mozgatják az év hátralévő részében a terményárakat?

Akik válaszoltak: 4M-Cégcsoport, Hungrana Kft., IKR Agrár Kft., KITE Zrt., MG Produkt Kft., Pálhalmai Agrospeciál Kft., RWA Magyarország Kft.

Mézes Zoltán ügyvezető – 4M-Cégcsoport

Aratás után eladjuk a terményt vagy betároljunk és kivárjunk?

Betárolni csak úgy érdemes, ha megfelelő finanszírozási háttérrel rendelkezünk. Termelőként alapvetően termelési költség alapon célszerű döntést hozni az értékesítés tekintetében. Vannak gyakori törvényszerűségek, melyek általában érvényesülnek, pl: aratáskor csökkennek a terményárak, így amennyiben a termelőnek pénzre van szüksége az adott terményből, akkor célszerű lehet azt akár előre lekötni, de legalábbis az aratás kezdetén.

termény

Ha a termelőnek pénzre van szüksége az adott terményből, akkor célszerű lehet azt akár előre lekötni – fotó: 4M-Cégcsoport

Amennyiben betároljuk a terményt, akkor fel kell készülni, hogy legalább 3-5 hónapig elegendő tárolóval, és persze pénzügyi fedezettel rendelkezzünk. Ugyanis legrosszabbul akkor járunk, ha betároltuk a terményt és egy esetleges csökkenő piacon kényszerülünk értékesíteni, mert nem rendelkezünk kellő fedezettel (pl. újra inputanyagokat vásárolni a következő termelés megkezdéséhez). Esetleg a következő növénynek nincs megfelelő raktárkapacitásunk és ezért csúszik a betakarítás. És ne feledjük: a termény eladása nem feltétlenül jelenti annak azonnali elszállítását.

terménytárolás

Amennyiben betároljuk a terményt, akkor fel kell készülni, hogy legalább 3-5 hónapig elegendő tárolóval, és persze pénzügyi fedezettel rendelkezzünk – fotó: 4M-Cégcsoport

Milyen tényezők mozgatják az év hátralévő részében a terményárakat?

Keresleti piac van most búzára és napraforgóra egyaránt. Magas ára ellenére még a HO napraforgó is tudott erősödni az elmúlt időszakban. A kukorica piaci ára stabil, véleményem szerint most jó feltételekkel adhatnak el a termelők.

A további kilátások mindig sok tényezőtől függenek, de a termelőnek az alábbi szempontokat kell figyelembe vennie. Ha még az idei évben van szüksége árbevételre, úgy nem célszerű november végénél tovább várnia az eladással, hiszen az ünnepek közeledtével a kereskedők igyekeznek zárni a piaci pozíciókat, az esetleg még teljesítésre váró eladásaikat lefedezni. Senki sem szeret az év végi időszak alatt komoly kockázatokat vállalni, új pozíciókat nyitni.

terményár

Jelenleg viszonylag stabilnak tűnnek az árak – fotó: 4M-Cégcsoport

Általában a január is csendes hónap, nem a legjobb alkalom az eladásra. Így aki nem köti le terményét novemberben, az legyen képes szükség esetén legalább február végéig tárolóval és finanszírozással is kitartani. Aki a fentieket figyelembe veszi, és figyeli a piaci változásokat, biztosan kedvező feltételekkel fog tudni értékesíteni.

Reng Zoltán vezérigazgató – Hungrana Kft.

Aratás után eladjuk a terményt vagy betároljunk és kivárjunk?

A szárító és tároló kapacitással nem rendelkező kukoricatermelőknek kiváló lehetőség „kombájn alól” nyersen eladni a kukoricát, hiszen ezzel költséget spórolnak. Ha a termelőnek van tárolási potenciálja, akkor véleményem szerint

érdemes betakarítás után eladni a termény egy részét, a többi részt pedig az év különböző időszakaiban értékesíteni, két vagy több részletben.

A teljes mennyiség egyszeri értékesítése véleményem szerint nagyon kockázatos, hiszen nem tudhatjuk hogyan alakulnak az árak az év során. Ezt sok minden befolyásolhatja. Természetesen aki vállalja a kockázatot, az sokat is nyerhet, de ugyanennyit el is bukhat így.

termény

A teljes termésmennyiség egyszeri értékesítése nagyon kockázatos – fotó: Agroinform.hu

Kukorica esetében a virágzás egy döntő periódus, hiszen ez viszonylag pontosan előrejelzi, milyen mennyiséggel számolhatunk a betakarításkor. Ilyenkor az szokott a termelő számára problémát okozni, ha egyszerre sokan gondolják úgy, hogy eladnak, hiszen rövid időn belül sok áru jelenhet meg a piacon, ami hatással van az árakra.

Azt gondolom, a régi, bevált (de már-már elfeledettnek tűnő) gyakorlat, miszerint egyharmad mennyiséget betakarításkor, egyharmad mennyiséget a tavaszi munkák megkezdésekor, egyharmadot pedig az év hátralévő részében értékesítenek jelenti a legkisebb kockázatot. Az időzítés azonban itt is nagyon fontos.

Milyen tényezők mozgatják az év hátralévő részében az árakat?

Sokat hangoztatott megállapítás, hogy a magyar piac a globális piac része, azaz a hazai árakat befolyásolják a  nemzetközi piacok árai is. Egyszerűen azért, mert például a kukorica estében minden megtermelt áru 30-50%-a exportálásra kerül. A kereskedők pedig csakis versenyképes áron tudják eladni az árut legyen az bárhol, akár  Olaszországban, Németországban, Hollandiában.

Ezeken a piacokon pedig mi a helyi és távolabbi, azaz ukrán vagy éppen brazil áruval versenyzünk. Azaz, egy olasz vásárló azt nézi (a minőségen kívül persze), hogy az ő feldolgozási telephelyére leszállítva mi olcsóbb? A kikötőbe behajózott ukrán vagy a vasúton vagy tengelyen beszállított magyar tengeri. Ezért a felrakó helyeken a kereskedő csakis annyit tud fizetni, amennyiért aztán le is tudja szállítani azt.

kukorica

Nagyon fontos a lehető legszélesebb körben tájékozódni mielőtt az értékesítés mellett döntünk – fotó: Shutterstock

De alapvető hatással az exportpiacokon lévő vásárlók áraira a nagy tőzsdék árai vannak: Chicagoi és a MATIF (párizsi árutőzsde). Ezek azok az elsődleges kereskedési platformok, amikhez a vásárlók vagy kereskedők akár fizikailag is rögzítik az áraikat. Ezek pedig, lévén, hogy tőzsdék, a valódi kereslet- kínálat mellett a piaci várakozásokat, híreket, spekulációkat  is beárazzák.

Több hiteles piackutató is folyamatosan elemzi a piacot, a termelés/kereslet/kínálat/készlet viszonyát, ami hatással van a tőzsdei mozgásokra. A sokak által leghitelesebbnek tartott elemző (hiszen az elmúlt évtizedekben ez a legnagyobb pontossággal dolgozó intézmény), az USA Mezőgazdasági Minisztériuma általi kiadott havi jelentés. Ennek publikálására vár mindenki, és bizony az árak azonnal, órákon belül elindulnak lefelé vagy felfelé, annak függvényében, hogy milyen híreket és várakozásokat osztanak meg az olvasóval.

Összegezve tehát azt javaslom, hogy minél szélesebb körben tájékozódjanak mielőtt értékesítés mellett döntenek, hogy minimalizálják a kockázatokat.

Otrok György terménykereskedelmi üzletág igazgató – IKR Agrár Kft.

Milyen tényezők mozgatják az év hátralévő részében az árakat?

Mostanra a 2019. évi termés mennyiségével és minőségével kapcsolatos ismeretek birtokában vagyunk. A szárazsággal induló év miatt a gazdálkodók terméskiesésre számítottak, ezért nagyon óvatosan és kisebb volumenben szerződtek le árpát, búzát és repcét határidős kötésekkel. A kereskedők így nem tudtak releváns eladási pozíciókat kiépíteni, ez pedig a kiszállítások alacsony szintjét vetítette előre.

Szerencsére a csapadékos májusi-júniusi időjárás sokat korrigált a termés mennyiségén, így átlagosnak mondható kalászos és repce került betakarításra. A kalászosok esetében ebben az éveben a fuzárium gomba okozta magas toxintartalom sok tételt kizárt az étkezési kategóriából, elsősorban a Dél-Alföldön. Ezek a tételek takarmányozási és export célra megfelelnek, de a piac nem tud nagy mennyiséget felvenni, és árban is mintegy 10 ezer forinttal „bünteti” ezt a minőséget.

búza

Idén a fuzárium okozta magas toxintartalom sok gabonatételt kizárt az étkezési kategóriából – fotó: Agroinform.hu

Az őszi betakarítású növények esetében a napraforgó kisebb területen, de megismételte a tavalyi 3 tonnás termésátlagot. Kukorica esetében is meg lesz az országos 8 tonna/hektáros termésátlag a NAK adatai alapján.

A piacot a szokásos tényezők befolyásolják:
• Fundamentális adatok (termés, felhasználás, átmenő készlet)
• Időjárási adatok
• Az ezeket érintő piaci hírek, információk
• Deviza árfolyamok (EUR/USD és EUR/HUF)
• Árutőzsdei árfolyamok (Chicago és Matif)

BÚZA: esetében azt látjuk, hogy az olasz piac továbbra is keresi a gyenge malmi búzát. A belföldi vevők idén már nem vásárolnak, majd csak március környékén térnek vissza a piacra. Az Alföldön még jelentős toxinos tétel vár eladásra.

KUKORICA: belföldi piacán a gyárak, kihasználva az aratási nyomást és a raktárhiányt, nyomott árakkal vannak a piacon. Az exportvevők aktivitása csökkent, jelenleg alacsony áron még a jövő évi pozíciókat építik. Új impulzosokra már csak jövőre számítunk.

REPCE: mind a belföldi, mind az exportkereslet gyenge, ennek ellenére az árak kitartottak.

NAPRAFORGÓ: Az elmúlt hetekben emelkedő ártendencia indult el. A termelőket azonban ez a tény inkább a kivárásra sarkallja, nem adnak el, sem normál, sem magas olajsavas napraforgót.

Az év hátralévő hónapjaiban csökkenő árakkal és kereslettel jellemezhetjük a vételi oldalt. Az eladási oldalon lévő termelők is elérték a kitűzött árbevétel- és nyereség céljaikat, így a további értékesítésben nem igazán érdekeltek, az eladható készleteiket átviszik jövőre.

Összességében azt mondhatom előrejelzésként, hogy találkozzunk 2020-ban, de addig is mindenki tartsa a raktárakban egészséges és bogármentes állapotban a gabonáját!

Dr. Kovács István Dezső terménykereskedelmi üzletág igazgató – KITE Zrt.

Aratás után eladjuk a terményt vagy betároljunk és kivárjunk?

Hagyományosan nem betakarításkor lehet a legjobb árakat elérni a terménypiacon. A vevők igényeinek minél jobban megfelelő feltételekkel kínálva lehet jobb árakat elérni, ehhez szükséges a tovább tárolási lehetőség.

Azonban nem törvényszerű az sem, hogy a továbbtárolás és későbbi értékesítés a nyereséget is maximalizálja. Az áru minőségromlásának elkerüléséhez meg kell legyenek a szükséges tárolási feltételek, aminek a költségeit nem biztos, hogy mindig fedezi a későbbi értékesítés többletbevétele. Mindezeket és a partner likviditási helyzetét is figyelembe véve érdemes meghozni az értékesítéssel kapcsolatos döntéseket.

jcb terményrakodás

A minőségi terménytárolás költségeit is figyelembe kell venni a kalkulációkor – fotó: KITE Zrt.

Milyen tényezők mozgatják az év hátralévő részében az árakat?

Mivel a négy legnagyobb vetésterületű növény esetében a hazai igényeknél többet termelünk, így az exportlehetőségek fontos szerepet játszanak az árak mozgásában. Az export esetén számolni kell a devizaárfolyamok (EUR/HUF, EUR/USD), valamint a logisztikai költségek változásával.

Tavalyhoz képest idén a Duna vízállása jóval több lehetőséget nyújtott és nyújt a szállításra, így a ki nem szállított készletek nem terhelik a tárolási kapacitásokat. Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború enyhülése, illetve lezárása a terményárakra pozitív hatást gyakorolhat. Mindezek mellett az év és a szezon hátralevő részében fontos szerepet kap a déli féltekén várható terméskilátások változása, illetve a későbbi betakarítási eredmények.

Hanyecz Imre, Szerb András Bence – MG Produkt Kft., Kaposvár

Aratás után eladjuk a terményt vagy betároljunk és kivárjunk?

Lassan lezárul a 2019. évi kukoricabetakarítás országszerte. Számos kihívással kell, hogy szembe nézzenek ilyenkor a termelők, kereskedők és a logisztikai szektor érintett szereplői. Az idei évben abban a szerencsés helyzetben vannak a hazai termelők, hogy a fő gabonanövények esetében átlagos vagy átlagnál magasabb terméseket takaríthattak be. Az már a jelenlegi kukoricaaratásnál is látszik, hogy tavalyhoz hasonlóan 8 tonna/hektáros országos átlagtermés körüli érték várható.

aratás

Az október és december közötti szállítási periódust az exportpiacokon az olcsóbb horvát és szerb áru dominálja.

A kereskedők mind a belföldi piacon, mind az exportpiacokon már jelentős mennyiségeket kötöttek el. Azok a termelők, akik aratás után szeretnék csak eladni terményüket, valószínű, hogy hosszabb idejű tárolással (akár május vége) kell, hogy számoljanak. Az október és december közötti szállítási periódust az exportpiacokon az olcsóbb horvát és szerb áru dominálja (alacsonyabb raktárkapacitások miatt nyomottabb árakon értékesítenek), ami a logisztikai kapacitások egy részét is ideiglenesen elvitte az országból. A nagyobb raktárkapacitással rendelkező magyar gazdák számára előnyösebb feltételek érhetők el hosszabb tárolással a piacokon.

terménytárolás

Az október és december közötti szállítási periódust az exportpiacokon az olcsóbb horvát és szerb áru dominálja.

Milyen tényezők mozgatják az év hátralévő részében az árakat?

A hazai árakat az elmúlt évekhez hasonlóan a környező gabonatermelő országok termésmennyiségei és annak minősége is jelentősen befolyásolhatja. 2019-ben a környező országokban is magas készletek állnak a piacokon rendelkezésre. A kalászosok esetében több régióból is jeleztek felénk problémát az alacsony hektolitersúly tekintetében és idén ismét előtérbe került a toxinprobléma is.

Ezen problémáktól mentes terményeket érdemes lehet 2020-ban is tárolni és az év elején értékesíteni, hiszen azok hiánytermékek lehetnek néhány hónapon belül.

A kukorica esetében 46-47 ezer forintos tonnánkénti árról 3-4 ezer forinttal csökkent az ár az elmúlt hónapokban. Mivel bőséges készletek vannak régiószerte a tárolókban, jelentős áremelkedésre nem számítunk. A hosszabb idejű tárolás lehet a fegyver a jobb árak eléréséhez a termelők és kereskedők kezében.

kukorica

A kukorica ára csökkent az elmúlt hónapokban, jelentős növeledés pedig egyelőre nem várható.

Nem feledkezhetünk meg azonban a forint/euro árfolyamról sem. A jelenlegi gyenge Forint kedvező az exportforgalom számára, ám semmi garancia nincs a felől, hogy az árfolyamok ezen a szinten maradnak a későbbiekben is. Aki csökkenteni szeretné az ebből adódó kockázatot, az forintba kösse le terményét.

Cséri Zoltán bv. dandártábornok, ügyvezető – Pálhalmai Agrospeciál Kft.

Aratás után eladjuk a terményt vagy betároljunk és kivárjunk?

Az „eladjuk vagy betároljuk” kérdéskörben véleményem szerint az egyik fontos szempont, amit vizsgálni kell, az a tárolási kapacitás, és annak minőségi tárolásra való alkalmassága. Amennyiben a nyári betakarítási időszakban láthatóan megtöltjük a raktárainkat, nem hagyva helyet az őszi betakarítási időszakra, érdemesebb a tárolásra érzékenyebb őszi káposztarepcét értékesíteni. Ezzel helyet tudunk felszabadítani, továbbá megkíméljük magunkat a helytelen tárolási módból fakadó esetleges tárolás alatti minőségromlástól.

Szerencsésebb ezt a megoldást már egy előkötéssel elősegíteni, mert ebben az esetben esély nyílik egy, az aratással egyidőben történő, úgynevezett „tisztító alóli” értékesítésre.

tárolás

Amennyiben szűkösek a tárolási kapacitásaink, érdemesebb a tárolásra érzékenyebb őszi káposztarepcét értékesíteni – fotó: Pálhalmai Agrospeciál Kft.

Milyen tényezők mozgatják az év hátralévő részében az árakat?

Egy pár szempontot sorolnél fel, amelyek nagyobb vagy kisebb részben befolyásolhatják a kukorica felvásárlási árát. A hátralévő időszakban fontos árstagnáló tényezőként jelentkeznek a bentragadt ó-kukorica készletek. A kukoricát, mint ipari alapanyagot felhasználó hazai üzemek éves igényük nagy arányát már lekötötték. Amíg a kereslet alacsony, a nemzetközi gazdasági folyamatok kedvező változása sem mozdít a felvásárlási árakon.

betakarítás

A hátralévő időszakban fontos árstagnáló tényezőként jelentkeznek a bentragadt ó-kukorica készletek.

Továbbcsökkenti a kukorica utáni keresletet, hogy Magyarországon magas termésszint realizálódott, valamint világszinten is jó termés várható, így árubőség alakult ki.

Nagyban befolyásolja a pillanatnyi keresletet a fő közlekedési út, a Duna hajózhatósága is. A közúton történő szállítási költségek megnövekedésével számottevő mértéket ölthet az árban a szállítási távolság.

Rozmán Szabina és Babiák János terménykereskedők – RWA Magyarország Kft.

Aratás után eladjuk a terményt vagy betároljunk és kivárjunk?

Az összes idén termett terményre vonatkozólag az idei év nagy meglepetésekkel nem szolgált a terményhozamokat illetően. A mi véleményünk az, hogy a legoptimálisabb a termelők számára továbbra is az lehet, ha a terményt több fázisban értékesítik, amennyiben az lehetséges, ugyanis a rosszul időzített terményértékesítéssel akár több ezer forinttól is eleshetnek a termelők tonnánként.

Abban az esetben, ha gazdálkodók rendelkezésére is áll megfelelő tárolótér, akkor is azt tanácsolnánk, hogy legalább a termény egy részét értékesítsék, így csökkentve a kockázatát annak, ha a piac ellenük fordulna.

terménytárolás

A legoptimálisabb a termelők számára az lehet, ha a terményt több fázisban értékesítik – fotó: Agroinform.hu

Milyen tényezők mozgatják az év hátralévő részében az árakat?

Alapvetően két fő tényező tudja meghatározni az elkövetkezendő másfél aktív hónapban az árak alakulását. Az elsőszámút, a termelői eladási hajlandóságot nagyban befolyásolja az a tény, hogy nagy mennyiségű búzatételek találhatók még a raktárakban. A takarmány, valamint a gyengébb minőség esetében áremelkedésre számítunk a megnövekedett kereslet miatt.

A kukorica esetében a második fontos szempont a logisztikai kapacitás. A gyors szállítási lehetőségek szűkülnek, a vasúti szállítmányozás telítettsége, a folyami áruszállítás visszaesése inkább az árak rövidtávú csökkenéséhez, illetve stagnálásához vezet. Az olajos termények esetében a idei évre meglévő short pozíciók fedezése lehet csupán a terv.

Az aktuális terményárakat és a friss  terménypiaci híreket folyamatosan nyomon követheted az Agroinform Terménypiacok rovatában.

Ha pedig terményt adnál el, tégy egy próbát az Agroinform.hu Piacterén.

A Fórum rovatban pedig a többi gazdával vitathatod meg kérdéseidet és tapasztalataidat.