A vita nehezen eldönthető, viszont hogy hatásukat pótolni kell valamilyen más módon, abban mindenki egyetért. De hogyan?

A XXI. századot a mikrobiológia századának tartják a tudományos életben. És valóban, egyre-másra hallunk olyan, ma még szokatlannak tűnő kutatásról, találmányról, melyek biológiai alapokra épülnek. Ilyenek például a biomolekuláris számítógép vagy a ma sok vitát kiváltó génmanipuláció, mely már nem csak a mezőgazdaságban folyik.

Keinan professzor szerint: "Minden biológiai rendszer, még a teljes élő organizmusok is, természetes molekuláris számítógépek. Mindannyian biomolekuláris számítógépek vagyunk, olyan gépek, melyek alkotóelemei logikai módon egymással 'beszélgető' molekulák. A hardver és a szoftver komplex biológiai molekulákból épül fel, egymást aktiválva a különböző előre megszabott kémiai feladatok elvégzéséhez.”

glofish

GloFish: genetikailag módosított, ezért fluoreszkáló zebradániók – fotó: biofortified.org

A fenti képen az akváriumi halacskák inkább csak a génmanipuláció játékának tűnnek.

képKukoricamoly hernyója a kukorica levelén – fotó: Keith Weller

A fenti képen a génmódosított kukorica már viszont biztos, hogy egészségügyi kockázatot jelent. A kukoricamoly esete azt jelenti, hogy csak a génmódosítás nyújt lehetőséget a korábban kémiai úton történt védekezés helyett? Szó sincs róla!

Ennél a génmódosításnál Bacillus thuringiensis toxinját vitték be a kukorica örökítő állományába (genomjába). Holott magát a baktériumot is felhasználhatjuk ugyanerre a célra.

kép

Bacillus thuringiensis toxinjának hatása a hernyóban – forrás: biologicalcontrol.info

A Bacillus thuringiensis toxinja az arra érzékeny lárvák, hernyók tápcsatornájába jutva azok falát károsítja, és a lárva pusztulását eredményezi. Persze ez csak egy lehetőség a sok közül, mely már napjainkban is a gazdák rendelkezésére áll. Folyamatos kutatások folynak a rovarkártevők vagy gerincesek (pl. pocok) ellen alkalmazható baktériumokkal és gombákkal.

Már ma is szinte valamennyi növénypatogén gomba ellen tudunk védekezni mikrobiológiai készítménnyel.

A sok közül példaképpen nézzük a Bacillus subtilis és egy talajbaktérium-készítmény hatását. A Bacillus subtilis hatékonyságát több növénykórokozó gomba esetében írták le. A különböző változatai több mint hetvenféle antibiotikumot termelnek, melyek például képesek az arra érzékeny baktériumok, élesztőgombák, penészgombák sejtfalát feloldani.

A B. subtilis esetén megállapították, hogy képes gátlást kifejteni Fusarium, Pythium, Pytophthora, Rizoctonia., Sclerotinia, Septoria, Verticillium fajokkal szemben. A B. subtilis gyakorlatban a mag felületére, vetésnél a magágyba kijuttatva vagy palántakiültetésnél is eredményesnek bizonyult a kísérletekben.

Borsómag kezelése esetén kórokozó által előidézett hervadást akadályozott meg steril és nem steril talajkörülmények között (Szabó 2008). A kukorica-vetőmag kezelése esetén visszaszorult a F. graminearum (Chang és Konmedahl 1968).

Antibiotikum Gátolt gombafaj Szerzők
Antibiotikum 49-4 Penicillium chrysogenum SZMIRNOV et al. (1986)
Trichophyton tonsurans
Bacilizin Rhizoctonia solani LOEFFLER et al. (1986)
Baillomicin L Saccharomyces cerevisiae BESSON et al. (1984)
Bacillomicin Lc Ceratocystis fagacearum ESHITA et al. (1995)
Cryphonectria parasitica
Ophiostoma ulmi
Verticillium dahliae
Bacillopeptin Fusarium oxysporum (fokhagyma gyökerén) KAJIMURA et al. (1995)
Fengicin Aspergillus fumigatus VANITTANAKOM et al. (1986)
A. terreus
Candida albicans

A Bacillus subtilis mikroszkopikus gombákat gátló antibiotikumai – forrás: Pék Nikoletta: Talajbaktériumok növénypatogén gombák elleni hatásának vizsgálata, Gödöllő, 2015 (MSc-dolgozat)

A Saniplant Kft. laboratóriumában folyamatos kutatásokat végeznek a Bacillus subtilis mellett a BioFil talajspecifikus készítményekkel, azok gombagátló hatását vizsgálva.

kép

A B. subtilis hatása (2 dl/ha dózisban) az Aspergillus niger növekedésére; a B. subtilis hatása (2 dl/ha dózisban) a Sclerotinia sclerotiorum növekedésére

kép

B. subtilis hatása (2 dl/ha dózisban) a Fusarium graminearum növekedésére; a B. subtilis hatása (2 dl/ha dózisban) az Alternaria alternata növekedésére

A BioFil szárbontó hatása a Sclerotinia sclerotiorum növekedésére

kép

A BioFil szárbontó hatása a Botrytis cinerea növekedésére

kép

A laborvizsgálatok bizonyítják, hogy már napjainkban több lehetőségünk van arra, hogy akár talajoltással, akár vetőmagcsávázással védekezzünk a növénypatogén gombák ellen kémiai anyagok használata nélkül is.