Érdemes a gabona fenológiájához viszonyítva rugalmas és széles hatásspektrumú terméket választanunk, mivel a szakemberek figyelme általában április második felében fordul a kalászosok felé. Ekkor 2 nóduszos az állomány és eltérő gyakorisággal már jelen vannak a megszokott gyomok (pipacs, ebszékfű, zsombor, tyúkhúr, mezei acat, esetleg ragadós galaj). A napraforgó árvakelés egy komplex problémát vet fel: kelése hosszan elhúzódó és gyakran herbicid toleráns.

2018 száraz őszén csak minimális kelése volt az árvakelésű napraforgónak, így előrejelezhető, hogy 2019-ben érdemes nagyobb figyelmet fordítani erre a kérdéskörre.

A Granstar® SuperStar gyomirtó szer rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek a fent említett problémákra megoldást jelentenek.

Kíméletes a kalászos gabonákkal, rugalmasan, akár a zászlóslevél kiterüléséig felhasználható.

A termékkombinációnak nincs utóvetemény korlátozása, így akár repce is vethető utána. Ezzel a termékkel nagy hatékonyságot, megfelelő gyomirtást kínálunk akár extrémebb gyomokon és időjárási körülmények között is.

kép

1. kép: Granstar® SuperStar gyomirtó szerrel kezelt búza, előtérben a kezeletlen terület (Szolnok megye)

A tavalyi évben sok nehézséget okozott egyes régiókban a vetésfehérítő bogár lárvái elleni védekezés. A rezisztencia kialakulása egyelőre nem bizonyított, így inkább kijuttatástechnikáról, a szerválasztás finomhangolásáról és az időzítésről érdemes említést tenni.

2018-ban nagy vetésfehérítőimágó-rajzást lehetett tapasztalni, így aki kora tavasszal az imágók ellen védekezett, annak nem okozott jelentős problémát a lárvák elleni védelem a csökkent egyedszám miatt. A védekezésre kiválasztott termékek (többségében piretroidok) nagy melegben kerültek felhasználásra, gyorsan beszáradtak a levél felületén, illetve a magas UV sugárzás hatására inaktívvá váltak.

Érdemes tehát a “mindegy, a legolcsóbbat” döntés helyett a “minőségi mikrokapszulázott” irányt választani!

Az FMC-Agro által forgalmazott Rapid® CS rovarölő szer a tisztasága és formulációja tekintetében is különleges piretroid készítmény. A mikrokapszula erőteljesen növeli a készítmény hatékonyságát és tartamhatást is biztosít, fokozatosan szabadul fel belőle a hatóanyag. A mikrokapszulába zárt hatóanyagot nem éri a fény és az UV sugárzás, így a Rapid® CS 3-5 napos hatástartammal rendelkezik, a hatóanyagcsoportra jellemző repellens hatását is tovább tartja meg. Hatóanyagának (gamma-cihalotrin) bomlása 5 nap után is mindössze 20%, míg a vele összehasonlított terméké 70% fölötti (1. ábra).

vetésfehérítő

2.kép:  A vetésfehérítő imágók elleni védelemmel, nagymértékben csökkenthető a lárvakártétel is

1.ábra

1. ábra Az LCH (lambda-cihalotrin) és a GCH (gamma-cihalotrin – Rapid® CS) fénystabilitása UV csatornában
Forrás: Pesticide Manual

ÚJDONSÁG! Granstar® SuperStar Rapid Pack

Figyelembe véve a 2018-as termelői tapasztalatokat és visszajelzéseket, a 2019-es évben a kalászos gabonatermelőknek a fent bemutatott termékekből csomagajánlatot készítünk. A csomag 12 ha gabona kezelésére elegendő.

Granstar® SuperStar Rapid + Riza Pack
A komplexitás jegyében a gyomirtó szer és rovarölő szer mellett a Riza® 250 EW gombaölő szerrel is elérhető lesz termelő partnereink részére ez a csomag, további kedvezményt biztosítva számukra. A Riza® 250 EW gombaölő szer nagydózisú tebukonazol hatóanyagot tartalmaz, kiváló védelmet biztosít a kalászos gabonát megtámadó legtöbb levélbetegség ellen.

www.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.