Márpedig a nyereséges gazdálkodáshoz elengedhetetlen, hogy termésmennyiségben és minőségben is a termesztési céljainknak és feltételeinknek megfelelő fajtát válasszuk, majd ahhoz a lehető legalkalmasabb termesztéstechnológiával éljünk! A megalapozott szakmai döntés érdekében idén rendhagyó, online közvetített fajtabemutatóval segítette a gazdákat az IKR Agrár Kft. Hajdúböszörményből.

A visszanézhető videókban az IKR Agrár őszi búza termesztéstechnológiai javaslata is bemutatkozott: saját fejlesztésű vagy kizárólagosan forgalmazott inputanyagokkal (műtrágyák, lombtrágyák, kondicionálók, növényvédő szerekkel) a kiemelkedő termésért!

búza

Búza fajtasor Hajdúböszörményben, 2020.07., IKR Agrár Kft. felvétele.

IKR Agrár: rendhagyó online őszi búza fajtabemutató Hajdúböszörményben

A sikeres gazdálkodáshoz az őszibúza esetében is egyidejűleg lesz szükségünk jó fajtára, arra szabott és kontrollált agrotechnikára, valamint folyamatos odafigyelésre nap mint nap a földeken. Amennyiben egyik sem hibádzik, még az olyan extrém, aszályos, tavaszi fagyokkal sújtott évjáratokban sem kell nagyon aggódnunk, mint az idei. Az IKR Agrár Kft. 2020-as őszi búza fajtabemutatóján éppen ezért nemcsak az egyes fajtákban rejlő terméspotenciált, és az üzemi technológiával elért valós eredményeket ismerhették meg a gazdálkodók, hanem egy, az IKR Agrár szakemberei által kidolgozott termesztéstechnológiai ajánlást is.

Az idei járványhelyzetre reagálva az eseményt élő videóadásként láthatták a gazdálkodók a Hajdúböszörményi Béke Mezőgazdasági Kft. kísérleti táblájáról.

A fajták között olyan vetőmagokat mutattunk be, mint a Pibrac (Sygenta), a Complice (Isterra), a Rubisco vagy a Boregar (mindkettő RAGT), melyek az IKR Agrár Kft. kizárólagos forgalmazásában érhetők el, és melyeket a korábbi kísérleti eredményeik alapján választottunk ki. A hajdúböszörményi annak a 8 fajtakísérletnek és 5 első alkalommal beállított technológiai bemutatókísérletnek a része, amelyeket az IKR Agrár Kft. a partnereivel közösen folytatott / folytat az év során. A gazdaságban 397 hektáron termesztenek őszi búzát, amelynek a minősége kiemelkedő: tavaly a termés 90%-a kapott malmi minőségi besorolást.

Molnár Sándor, az IKR Agrár Kft. régió igazgatója szerint ugyan a járványhelyzet sokat nehezített a szervezésen, de mindenképpen találkozni akartak valamilyen formában a partnerekkel, hiszen ennek ez-idő-tájt már jól kialakult hagyománya van: „Évről-évre fejlődik a technológia, a fajtakínálat, amiről idén is szeretnénk számot adni a termelőknek. Ráadásul, a fajták mellett idén Hajdúböszörményben saját őszi búza termesztési technológiai ajánlatunkat is bemutattuk. Hisszük, hogy az IKR Agrár mögött álló Agrofert Holding különböző inputtermékeivel, úgymint a kiváló minőségű és összetételű műtrágyáival, lombtrágyaival, vagy a forgalmazásunkban elérhető növényvédő szereivel a gazdák számottevően javíthatnak termesztési eredményeiken.”

növénytermesztés

Búza fajtasor Hajdúböszörményben, 2020.07., IKR Agrár Kft. felvétele.

Mi teszi egyedülállóan értékessé az IKR Agrár fajtakísérleteit a gazdálkodóknak?

Az IKR Agrár kísérleteiben nemcsak 1-1 nemesítőház fajtái találhatóak meg, hanem minden jelentősebb piaci szereplőé. Ezeket ráadásul nagyparcellákon, üzemi módon vetik el és takarítják be.

Dr. Kiss Erzsébet, az IKR Agrár Kft. fejlesztési tanácsadója szerint ezeknek együtt köszönhető, hogy egyedi, valós és gyakorlatban hasznosítható tudást képesek biztosítani a gazdáknak. „A mi fajtasorunkban az országban tevékenykedő szinte összes nemesítőház jelen van. Ezek között nemcsak a kínálatukból már elérhető, hanem a bevezetés küszöbén álló fajták színe-java is szerepel. Ez egész pontosan idén 12 jelentős nemesítő- és forgalmazó vállalatot jelent, akiktől 44 fajtát kaptunk vizsgálatra. Ebből 12 első ízben kerül megmérettetésre. Mivel ezeket a gazda üzemi technológiájával termesztik, így a fajták valós viszonyok között vizsgáznak. A kísérleti termesztési eredmények így megbízhatóan tükrözik a fajtákban rejlő potenciált. Nemcsak termésmennyiségre, de beltartalomra, egészségi állapotra vonatkozva is képet adnak magukról, csakúgy, mint alkalmazkodó- és stressztűrőképességükről, stabilitásukról is. A küldetésünk ezzel a munkával az, hogy összegyűjtsük ezt a tudást, majd megosszuk a partnereinkkel.”

Mi alapján értékelik az őszi búza termesztéséhez bemutatott fajtákat a kísérletekben?

„Amikor az EU-hoz csatlakoztunk és kinyíltak a határok, a kisebb mennyiségű, de minőségi termést hozó fajták helyett mindenki a nyugati bőtermő, de silányabb minőséget produkáló változatok felé fordult. A piac akkor még nem fizetett a minőségért. Szerencsére ez az utóbbi 2-3 évben fordulni látszik, egyre népszerűbbek azok a fajták, amelyek arany középutat képviselnek: visszafogottabb termésmennyiséggel, de malmi minőségben képesek búzát érlelni. A mi szortimentünkben is találni az ilyen elvárásoknak megfelelő vetőmagfajtákat is.”

Amit a fajtáknál legalább ennyire lényeges Dr. Kiss Erzsébet szerint, az a termésbiztonság kérdése. Ez olyan tulajdonság-csoportokat fog egybe, mint az alkalmazkodóképesség, stressztűrőképesség, ezen belül a szárazságtűrés, a szárszilárdság, télállóság vagy betegségellenállóság. „Ezeken múlik ugyanis, hogy a tenyészidőszak kritikus időpontjaiban bekövetkező váratlan feltételekre (korai vagy késői fagyok, szárazság keléskor vagy később a bokrosodás, vagy a kalászfejlődés idején, jégesővel járó zivatarok az érés idején), hogyan reagál a fajta, mennyire tudja tolerálni a kedvezőtlen hatásokat a termés jelentős csökkenése nélkül. Számunkra azok válnak értékessé, amelyek ilyen feltételek mellett is jó termést hoznak. Ez eddigi gyakorlatunkban is fő szempont volt, ennek köszönhető, hogy az IKR Agrár saját szaporítású fajtáinak zöme ebből a szempontból is jól vizsgázik. A haladás egyértelmű: a mai búzafajták közepes termesztéstechnológia mellett is biztonságosan képesek a 7-8 tonnás termésre, míg csúcstechnológiával akár a 10-11 tonnára is.”

Búza fajtasor Hajdúböszörményben, 2020.07., IKR Agrár Kft. felvétele.

Őszi búza termesztéstechnológia hozamra tervezve, az IKR Agrártól!

A hajdúböszörményi kísérlet is jól bizonyította, hogy a szakszerű és igényes technológiának meghatározó szerepe van a kedvezőtlen időjárás hatásainak mérséklésében. Az IKR Agrár Kft. szakemberei által összeállított termesztéstechnológiai javaslatcsomagban saját gyártású, vagy kizárólagosan forgalmazott műtrágyák, növényvédő szerek szerepelnek, amelyekkel a cél: a legtöbbet kihozni a fajták képességeiből.

Rácz Béla, az IKR Agrár Kft. kísérleti vezetője Hajdúböszörményben kiemelte, a fajtakísérletekhez hasonlóan a műtrágyákkal is évek óta folytatnak üzemi méretű több ismétléses kísérleteket országszerte. A vizsgálatokba hazánk mind a 4 jelentős kultúráját bevonják eltérő tájakon, más és más talajadottságok mellett. A kísérletek beállítása és kivitelezése nagyfokú odafigyelést és precizitást kíván meg nemcsak a kísérlet irányítóitól, hanem a végrehajtó partnereiktől is, ugyanis sokszor 15-20 féle kezeléshez kell pontosan kimérni és kiadagolni a szilárd és folyékony műtrágyákat a véletlenszerűen elrendezett parcellákon.

„Az IKR Agrár és partnerei számára versenyelőnyt biztosít, hogy a cég saját fejlesztésű, korszerű műtrágyakínálattal rendelkezik. Ezeket modern gyártástechnológiával állítják elő, így a piacon hatékonyság és minőség tekintetében is kiemelkedőek. Összetételüknek köszönhetően fokozatosan bomlanak le, így követni tudják a növények tápanyagfelvételi dinamikáját. Ennek hála megszűnik, vagy legalábbis jelentősen csökken a kimosódás veszélye. Ez kisebb környezetszennyezést, jobb hasznosulást jelent. Elkerülhető a többszöri kiszórási költség és taposási kár, kevesebb műtrágyával hatékonyabban biztosítható a növény tápanyagszükséglete. Műtrágyakínálatunkból ezek közé tartoznak az NPS ImmunMAX, a Stabile NS és az ENSIN. Ezek mind jövőbe mutató, szabályozott hatású műtrágyák, kénnel kiegészítve. A kén fontos tápelemként segíti a fehérjeképzést, ami a kalászosoknál a minőség miatt lényeges, illetve kedvezően befolyásolja a nitrogén hasznosulását is.”

kalászos

Búza fajtasor Hajdúböszörményben, 2020.07., IKR Agrár Kft. felvétele.

Hála a szoros kapcsolatnak a cseh Lovochemie vállalattal, az IKR Agrár Kft. a magyar termesztők igényeit is tolmácsolhatja a kutatók felé. Másrészt már a kutatásokkal egyidejűleg kipróbálhatják termékeiket. Ennek köszönhetően az IKR Agrár technológiájában elsőként tesztelhetünk olyan mikroelemeket és növénykondicionáló anyagokat tartalmazó lombtrágyákat, mint például a Lovosur, Lovosurbor, Lovospreed vagy a Spéci Bór. Ezek kizárólagos forgalmazója az IKR Agrár. „Ezekben az egyes kultúrák igényeire szabott összetételben találhatóak meg a legfontosabb makro,-mezo- és mikroelemek, amelyekkel a tervezett termést biztosíthatjuk.” – fogalmaz Rácz Béla.

Az IKR Agrár kísérleti vezetője hozzátette, a növényvédő szereknél is hasonlóan teljes, kultúrákra szabott kínálattal rendelkeznek. Ezeket a gyomirtó, rovar- és gombaölőszereket építették be az idei év repce- és búzakísérleteibe.

Az IKR Agrár őszi búza technológiai javaslata: anyagok és dózisok

IKR Agrár

Amennyiben kérdése merülne fel az online megnézhető IKR Agrár őszi búza fajtabemutatón látottakkal kapcsolatban, írjon kommentet vagy privát üzenetet az integrátor cég közösségi média csatornáin! Szakembereik várják további megkeresésüket az info@ikragrar.hu és a marketing@ikragrar.hu e-mail címeken is!

IKR Agrár Kft.
www.ikragrar.hu

Facebook: https://www.facebook.com/IKRagrar/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC2f0Kv_yA8p9peeCx3770jQ