Hibrid őszi árpa, őszi búza, durumbúza valamint rozs is megtalálható a Syngenta portfóliójában. A vállalat széles genetikai bázissal rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy évről évre új és a piaci trendekhez igazodó fajtákat/hibrideket kínáljon a termelőknek. A durumbúza fajtáik olyannyira sikeresek a világban, hogy Európa egyik vezető olasz tésztagyártó vállalata is nagymennyiségben használja alapanyagként a Syngenta fajtáit.

Magyaroszágon 2015-ben debütált a vállalat kalászos kínálata. Ezidáig őszi búza és hibridárpa portfólió állt a magyar gazdák rendelkezésére, de a közeljövőben a termelők megismerkedhetnek durumbúza fajtákkal is.

Az őszi búza fajták sikeresen termeszthetők hazánkban is, az elmúlt évben már több mint, 30.000 hektáron vetettek fémzárolt Syngenta vetőmagot.

A Hyvido hibridárpa program keretében bevezetett Jallon hibridet pedig nagyságredileg 5000 hektáron termeszetenek. Ahhoz azonban, hogy maximalizáljuk hibridárpánk termőképességét szükség van az alábbi agrotechnikai kritériumok betartására:

• Aprómorzsás magágy
• 3 cm maximális vetésmélység
• Őszi gyomkikapcsolás
• Szárszilárditás
• Folyamatos fejtrágyázás (2-3 alkalommal)

búza

A Syngenta a világ élvonalába került a kalászos vetőmagok területén is

A Syngenta Magyarországon is a hazai termelői és feldolgozóipari igényeket valamint az exportlehetőségeket figyelembevéve állította össze a kalászos fajtakínálatát. Nem hagyhatta figyelmen kívül az elmúlt években/ évtizedben a búza minőségével kapcsolatos fókuszpontok átalakulását és az értékmérő tulajdonságokat érintő változásokat.

A kiemelkedő sikér és fehérje paramétereket egyre kevésbé honorálta a felvásárlópiac, ehelyett a közepes, európai átlagnak megfelelő, de azt stabilan teljesítő őszi búzát lehetett könnyen, akár tárolás nélkül is értékesíteni. Ez a piaci elmozdulás a búzanemesítést is meghatározta, és a Syngenta magyarországi búzafajta-választékának gerincét adó fajták is ebbe a trendbe illenek be.

Mire törekszik a Syngenta a búza vetőmagkínálatának kialakításakor?

• stabil minőség
• évjárati hatásokat jobban toleráló fajták
• kimagasló terméspotenciál

A búzakínálat egyik alappillére a SY Moisson fajta, mely méltán kapta a hibridbúzák kihivója címet. Stabilan teljesíti az alap minőségi csoport értékeit, akár 10 t/ha termésszinten is. A Falado őszi búza igazi rekordernek bizonyult az elmúlt években.

Az országos fajtasorok első helyezésén kívül már nagyüzemi eredményekből is láthatták a gazdálkodók, hogy rekordtermés mellett sem kell lemondani a jó malmi paraméterekről ennek a fajtának a termesztésekor.

Az intenzív búzatermelés másik ága a kifejezetten magas beltartalmi paraméter igényeket támasztó hazai és külföldi exportkereslet kielégítése. Ebbe a szegmensbe illeszkedik a Bologna javítóbúza, mely a többi Syngenta genetikát képviselő fajtához hasonlóan kiválóan terem extra minőségi paraméterek mellett, mely eddig szinte ismeretlen volt a hazai szereplők számára.

Az elmúlt évek kiszámíthatatlan időjárási körülményei rámutattak egy fontos fajtaválasztási kritériumra azokban a régiókban, melyek fokozottan kitettek az aszálynak vagy a hőstressznek. Ilyen helyeken gazdálkodóknak a Syngenta szakemberei az Illico malmi fajtát javasolják, amely kifejezetten jól bírja a hőstresszes, kitett körülményeket.

Asbóth András
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.