Szabadföldi zöldségek
Hagymafélék: Összességében az időjárás kedvező volt a hagymafélék fejlődésére. Megfelelő minőséget az idén is csak azok tudnak elérni, akik öntözni tudtak, és a tápanyagot is megfelelően tudták pótolni – írja a fruitveb.hu.

A fokhagyma betakarítása befejeződött, a termés jó minőségben került betakarításra, folyamatos az ellátás. A vöröshagyma esetében a korai típusok és az áttelelő hagyma betakarítása már befejeződött, és részben az értékesítés is megtörtént. Folyik a középérésű, már tárolásra is alkalmas hagymák betakarítása; ha kedvező lesz a szeptemberi időjárás, az átlagosnál jobb termés várható mennyiségben és minőségben.

Gyökérzöldségek: A rövid tenyészidejű fajták szedése folyamatos, különösebb növényegészségügyi probléma eddig nem jelentkezett. Ahol nincs öntözés, ott várhatóan az aszály miatt minőségben és mennyiségben is alacsony terméshozamok lesznek.

Káposztafélék: A szabadföldi zöldségnövények közül a káposztaféléket viselte meg a nagy forróság, légköri aszály, annak ellenére, hogy a káposztaféléket szinte kizárólag öntözéssel termesztik. A legnagyobb károsodásokat július-augusztusban a karfiol, kelkáposzta szenvedte el. Az üvegházi molytetű (lisztecske) főleg e két növényfajt károsította az idén is, és szinte megvédhetetlenek a kártevőktől.

Csemegekukorica: Az aszály ellenére is rendkívül jó termés várható (a betakarítás folyamatos). Csak nagy odafigyeléssel lehetett „kivédeni” a különböző molykártevőket. A nagy meleg miatt a különböző tenyészidejű fajták érése összeért, sok esetben a feldolgozó kapacitás kevés volt, ezért átvételi gondok is voltak a nyár folyamán.

Ipari (konzerv) paradicsom: Az idő – a hőségnapokat leszámítva – kedvező volt a fejlődésre. A palántázott táblák betakarítása augusztus 10. körül elkezdődött, a betakarítás vége várhatóan szeptember 20-25. körül lesz. Rendkívül jók a termésátlagok (80-85 tonna/ha), és eddig a minőség (brix 5,5-6) is rendkívül kedvező. Az ipari paradicsom korszerű technológiájának (gépesítés, öntözés, palántálás, tápanyag-utánpótlás) és az UNIVER gyártókapacitás bővítésének köszönhetően az elkövetkezendő években további jelentős terület-, mennyiségi növekedés várható.

Szabadföldi paprikafélék (étkezési, fűszer): Az étkezési szabadföldi paprika betakarítása a korai palántázott táblákból július közepén elkezdődött, és tart az első fagyig. A konzervüzemek csak augusztus 10-én indultak meg a paprikafeldolgozással, úgy, hogy korai szabadföldi étkezési paprika és hajtatott paprika a friss piacon túlkínálatot eredményezett, ami meglátszott a termelői árakon is. Augusztus 20. után egyensúlyi helyzet alakult ki a piacon. Idén az exportértékesítés is később kezdődhetett meg, mint tavaly, mert a déli országokból tovább szállítottak étkezési paprikát, főleg a német és skandináv piacokra.

paprika

A legtöbb típusnál május közepétől augusztus közepéig enyhe túlkínálat jelentkezett – fotó: Shutterstock

Hajtatott kultúrák
Paprikafélék: A legtöbb típusnál május közepétől augusztus közepéig enyhe túlkínálat jelentkezett, mely negatív hatással volt a termelői árakra is. A hajtatott paprikák (TV, Kápia) sokkal jobban megérezték az exportlehetőség hiányát. Míg a TV paprikát „le lehetett vezetni” a belföldi piacokon, addig a kápiánál ez nem sikerül teljes mértékben, mert a minőségi kápia paprikának 60-65 százaléka exportra kerül.

Amikor elindultak a feldolgozók, onnantól normalizálódott a helyzet. A nagy forróság ellenére sem volt jelentős minőségi romlás, mennyiségi növekedés is tapasztalható országosan. A növényegészségügyi helyzet is valamivel jobbnak ítélhető, mint tavaly volt. Kisebb volt a levéltetű-fertőzés, és ennek köszönhetően kevesebb volt a vírusfertőzés, ugyanakkor a különböző molyok nagyobb veszélyt jelentettek, mint tavaly. Eddig a termelői árak TV, He paprikánál kisebb, kápia paprika esetében jelentősen elmaradtak a tavalyi évtől.

Hajtatott paradicsom: A technológiai korszerűsítéseknek köszönhetően tovább nőttek a hozamok, a korszerű fajtáknak köszönhetően a minőség is sokat javult. Közel megduplázódott a különböző cherry típusok termelése, melyet a piac is kedvezően fogadott. Komolyabb növényegészségügyi probléma nem jelentkezett az idén. A hajtatott paradicsom esetén az integrált – biológiai növényvédelem aránya országosan megközelíti a 80 százalékot.

Május közepétől folyamatos túlkínálat jellemezte a hazai piacot, főleg fürtös és bogyós típusokból. Július végétől augusztus végéig pedig az értékesítést csak erős akciók kezdeményezésével lehetett megoldani. Az elmúlt évekhez képest a termelői árak főleg júliusban-augusztusban jelentősen elmaradtak. Ugyan a legtöbb termelő növelni tudta a hozamokat, de az közel sem volt elég a termelői árcsökkenésből eredő veszteségek pótlására. 2017-ben ugyan még hátra van a termelésből 2-3 hónap, amikor biztosan látható, hogy jelentős jövedelemcsökkenés következeik be a paradicsom termelőknél.

paradicsom

Május közepétől folyamatos túlkínálat jellemezte a hazai piacot – fotó: Shutterstock

Kígyóuborka: Egész szezonban 1-2 hetet leszámítva egyensúlyi helyzet volt. Májustól a belföldi termelés el tudta látni a piacot magyar termesztésű uborkával. Ugyan voltak kisebb-nagyobb növényegészségügyi gondok, de ezek nem veszélyeztették a piacok ellátását.

Összegezve a zöldségágazat eddigi helyzetét elmondható, hogy mennyiségben és minőségben a legtöbb növényfajnál jobb évet zárnak a termelők, mint 2016-ban. Jövedelmezőség szempontjából a legnagyobb veszteséget a hajtató kertészek szenvedik el – adta hírül a FruitVeb.