A kalászosokban a nagy széltippan mellett, a hélazab/vadzab, a parlagi ecsetpázsit, a rosznok-félék, a tarackbúza jelentős előretörését lehet tapasztalni. Ezért fontos, hogy ezen gyomnövényeket megismerjék a termelők, tisztában legyenek a fontosságukkal, illetve megismerjék az ellenük való védekezés lehetőségeit.


A fent említett egyszikű gyomnövények elleni védekezés lehetőségei:

A megfelelő agrotechnika minden megjelenő gyomnövény ellen alkalmazható fegyver, így az egyszikű gyomnövények ellen is. Továbbá fontos a helyes növényi sorrend kialakítása, mivel ezzel megakadályozzuk minden magról kelő gyomnövény magérlelését, terjedését. Az agrotechnikailag optimális vetési időket is be kell tartanunk, mivel ezzel is tudjuk csökkenteni az ősszel csírázó gyomnövények életterét, így az egyszikű gyomnövények őszi csírázását is meg tudjuk nehezíteni.

A vegyszeres védekezést minden esetben táblaszintű gyomfelvételezés előzze meg.

Mára már el lehet mondani, hogy az őszi búza táblákban, akár ősszel, akár tavasszal is végezzük a vegyszeres gyomirtást, a megjelenő egyszikű gyomnövények ellen léteznek megfelelően hatékony herbicidek. Ami viszont sokszor probléma, hogy nem megfelelő a védekezésünk ütemezése, és sok esetben a kijuttatás-technológiánk sem a legjobb.

gyom

Az egyszikű gyomok ellen már ősszel kell védelezni – a szerző felvétele

A legtöbb esetben nem kellően apró cseppmérettel permetezünk, aminek eredménye, hogy nem érjük el a gyomirtó szerrel az egyszikű gyomnövényeket, tehát nem is tudjuk kellő mértékben elpusztítani azokat. A másik nagy probléma, hogy a legtöbb termelő akkor veszi észre az egyszikű gyomnövényeket a gabonatáblában (ezen gyomnövények ellen még körültekintőbben kell bejárni a gabonatáblánkat a vegyszeres védekezés előtt, mivel nagyon „hasonlít” a megjelenése a kultúrnövényhez), amikor már hatékonyan nem is tudunk védekezni ellenük. Ez pedig abból adódik, hogy az észleléskor már megtörtént a tervezett gyomirtás, a „kiigazítás” pedig már túl drágának tűnik, és a legtöbb esetben ezért el is marad.

gyom

Nem szabad ideáig várni a védekezéssel – a szerző felvétele

A vegyszeres védekezésnél minden esetben tudnia kell a gazdának, hogy mely egyszikű gyomnövény ellen kell majd védekeznie, mivel nem mindegy az alkalmazott herbicid, ugyanis az egyszikűek elleni hatékonyága az alkalmazható készítményeknek igen széles skálán mozog. Továbbá a csírázási időpontokban is jelentős különbség van, így a nagy széltippan ellen mind vetés után, kelés előtt, vagy őszi posztemergensen is hatékonyan tudunk védekezni, még vadzab ellen a preemergens védekezések nem szoktak hatékonyak lenni, mivel a vadzab később csírázik, így ott az állománypermetezések szoktak hatékonyak lenni.

Preemergens gyomirtás

Az alkalmazás előfeltétele a gondosan előkészített magágy (aprómorzsás talajszerkezet), és az átlagosnál néhány centiméterrel mélyebb vetés. A magágy minősége befolyásolja a készítmények hatékonyságát (rögárnyék kiküszöbölése, tökéletes herbicid fedettség), a mélyebb vetés biztosítja, hogy a fitotoxikus tünetek ne jelenjenek meg a kultúrnövényen.

Őszi posztemergens gyomirtás

A kezeléskor az egyszikű gyomnövények 1-3 leveles fenológiában legyenek. Ha a permetezéskor az egyszikű gyomok már túl vannak ezen a nagyságon, a gyomirtásunk hatékonysága nem lesz megfelelő. Az alkalmazható készítmények közül a termelőknek több választási lehetőségük is van. Amire viszont az idei évben még inkább oda kell figyelni, hogy több ismert, és megszokott egyszikű gyomnövények ellen ható készítménynek az engedélyokirata visszavonásra került, és a termelők már csak szeptember 30-áig használhatják fel az érintett készítményeket (izoproturon hatóanyagot tartalmazó készítmények), illetve október 31-éig a triaszulfuron hatóanyagot.

Szerencsére, maradt még több hatóanyag, és több készítmény is a palettán, amiből lehet választani. Ilyen hatóanyagok a diflufenikán + floraszulam + penoxszulam, a flufenacet + metribuzin, a flumioxazin, a klórtoluron, a metszulfuron-metil + tribenuron-metil, a pendimetalin.

Összefoglalásképpen elmondható, hogy az őszi búzánál és természetesen a többi kalászos gabonánál, az egyszikűek elleni harcot több módon, a leírt, felsorolt módszerek valamelyikével, illetve több lehetőség párhuzamos alkalmazásával meg lehet és meg kell oldani. Sajnos még mindig nem használjuk ki teljes egészében az egyszikűek elleni harcban a lehetőségként rendelkezésre álló technológiákat, mivel nem minden gazdálkodó érzi fontosnak a védekezést, illetve nem tartja mindenki kifizetődőnek az egyszikűek elleni védekezést.

Hornyák Attila
herbológus
Nógrád Megyei Kormányhivatal

Ha még több növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre és a folyamatosan frissülő rajzási táblázatokra kíváncsi kattintson ide. Az Agroinform Növényvédőszer-adatbázisa elérhető ide kattintva.