A legnagyobb kínai agrárvállalat idén 200 ezer hektár mezőgazdasági területet vásárolna Argentínában, Brazíliában, Venezuelában, Ausztráliában, a Fülöp-szigeteken, Zimbabwéban és Oroszországban.


A kínai vállalatok eddig több mint 2 millió hektár külföldi termőfölddel rendelkeznek, amelyből 1,2 millió a Fülöp-szigeteken és 700 ezer Laoszban van.
Sui Fengu, a Heilongjiang Beidahuang Nongken Group elnöke úgy nyilatkozott, hogy több lehetőséget is szem előtt tartanak.
“Venezuelában és Zimbabweban a munkaerőért és gépekért cserébe a termény 20%-át kérjük. Ausztráliában megvásároljuk a termőföldeket, Brazíliában és Argentínában bérelni fogjuk” – magyarázta Fengu.


Egyáltalán nem meglepő, hogy Kína a külföldi földvásárlásokat kiemelt célként kezeli: ez az ország rendelkezik a világ aktív mezőgazdasági népességének 40 százalékával, de a Föld termőterületének csak 9 százalékát mondhatja magáénak.


Egy kis Kínai mezőgazdaságtan


Kínában a megművelhető terület 94.97 millió hektár, amely területének 9.8 és a világ összes szántóföldterületének 7%-a (jelentős mértékű rossz minőségű talajjal). A mezőgazdaság foglalkoztatja a kínai munkaerőpiac legnagyobb részét, ugyanis az 1,3 milliárdos népességből közel 900 millió főt tesznek ki a farmerek. A farmerek legnagyobb része kisbirtokokon műveli a földet, de nagyobb gazdaságok is jellemzőek az országra. Ez utóbbiak hivatottak elsősorban a termelés további növelésére műtrágyázás és technikai újítások alkalmazásával. Alapvetően jellemzi Kínát a földek nagyfokú kihasználtsága, melynek következtében termelékenysége a jövőben csökkenhet. A mezőgazdasági kibocsátás a GDP 16%-át és az export 4.9%-át teszi ki.

Kína térképén a zölddel színezett régiók mezőgazdasági művelés alatt álló területek.

Kína világelső több mezőgazdasági termék előállításában, így rizs-, burgonya-, köles-, földmogyoró-, árpa- és teatermesztésben, valamint még a sertéstenyésztésben sincs vetélytársa. Az összes termény kibocsátása körülbelül 500 millió tonna évente (1949-ben 113.18 millió tonna volt). A búza - amelyet az Észak-Kínai Síkságon termesztenek- az összes gabonatermés ötödét adja, a kukorica pedig negyedét. A nemzetközi zöldség és gyümölcs piacon Kína egyelőre még nem potenciális versenytárs (a zöldség- és gyümölcstermés mindössze 1%-át exportálja), azonban a világ legnagyobb termelője. A gyümölcstermelés körülbelül 62 millió tonna, a zöldségtermelés 405 millió tonna évente.