Az argentin pampák övezetében, amely néhány évvel ezelőtt még az ország búzaexportjának fő forrását képezte, ma a sok helyen kiszáradó búzamezők és elhullott tehéntetemek sötét jövőképet rajzolnak ki – olvashatjuk az agriculture.com angol nyelvű hírportálon.

A La Niña nyomán a nagy kiterjedésű körzet jellege alapvetően megváltozott, és a felerősödő aszály a korábbinak mintegy felére szorította le az ország évenkénti búzatermését, amelynek jelentős része exportra került. Cristian Russo tőzsdei szakértő elmagyarázta, hogy a talajok nedvességtartaléka gyengébb, mint a 2008-2009-es szezonban, amikor 18 millió hektár területről mindössze 31 millió tonna szóját sikerült betakarítani. A jelenlegi szezonban 48 millió tonna szóját várnak, de a januári szárazság és a kései vetés ezt erősen visszavetheti.

A búzavetések szemléje viszont azt mutatja, hogy a növények átlagos magassága csak mintegy 30 cm, ami a korábbi években december végén elért magasságnak a fele, vagyis az aszály már helyrehozhatatlan kieséseket okozott. A csapadékhiány hatását a meteorológiai intézet által január-februárra jelzett rendkívüli hőség tovább súlyosbíthatja.

Russo szerint a kukorica és a szója a következő években még elfogadható termést hozhat, de itt is könnyen ugyanez történhet, mint a búza esetében. Hosszabb távon pedig az egykor virágzó és az ország exportjának jelentős részét adó argentin mezőgazdaság súlyos leépülésével is számolni kell.