A KWS nemesítő munkájának célja, hogy minden gazdálkodónak – termesztési technológiától függetlenül – az adott régió éghajlati és sajátos termelési viszonyaihoz alkalmazkodó fajtákat és megoldásokat kínáljon. Ez az alapja a hatékony mezőgazdaságnak.

A KWS innovatív megoldásokat dolgoz ki a legkülönfélébb termesztési körülményekhez. A gazdálkodó számára mindig a magas és biztos hozam a cél, az optimalizált növénynemesítés pedig a tartós növekedés legfontosabb eszköze. Vizsgáljuk a mezőgazdaság jövőbeli kihívásait, legyen az éghajlati vagy törvényi szabályozás jellegű, és fenntartható módon fektetünk be a kutatásba és a nemesítésbe. Az emberek és a természet iránti felelősségvállalással közösen alakítjuk a KWS jövőjét a különböző művelési rendszerekkel történő gazdálkodás számára.

repce

A KWS elsődleges célja a termés és az olajtartalom növelése – fotó: KWS Magyarország Kft.

Nagy terméspotenciálú őszi káposztarepce vetőmagjainkkal olyan hibridek választékát kínáljuk, amelyek a legkülönfélébb követelményeknek is megfelelnek, és lehetővé teszik a kiegyensúlyozott repcetermesztést.

Elsődleges célunk a termés és az olajtartalom növelése, mely tulajdonságok leginkább növelik a gazdálkodók jövedelmezőségét. Ugyanakkor a betegségekkel, valamint a megdőléssel szembeni ellenállóképesség és erős télállóság is szükséges a növények környezeti hatásokkal szembeni védelméhez és a fenntartható termés biztosításához.

vetőmag

Nagy terméspotenciálú őszi káposztarepce vetőmagokkal a sikeres termelésért – fotó: KWS Magyarország Kft.

Termés

A termés komplex tulajdonság, de általában a legfontosabb nemesítési célkitűzés minden terménytípus esetében. A cél a szemtermés és az olajtermés növelése az olajtartalom egyidejű javításával, mert a magas olajtartalom kedvezőbb terményárat eredményez.

Betegségekkel szembeni rezisztencia

A növény betegségekkel (pl. fómás szárrák, tarlórépa sárgaság vírus) szembeni ellenállóképesség növelése a növénynemesítők kiemelt célja. Célkitűzésünk hibridjeink ellenálló képességének fokozása, valamint betegségekkel szembeni fokozott rezisztencia biztosítása.

Az abiotikus stresszel szembeni tolerancia növekedése

Az éghajlatváltozás továbbra is új kihívásokat vet fel, amelyeket le kell küzdeni. Az enyhülő telek ellenére a télállóság javítása kiemelten fontos. Őszi szármegnyúlási erély csökkentése. Az időjárási szélsőségek, például az aszály vagy a heves esőzések a jövőben várhatóan gyakoribbá válnak. Ez növeli annak kockázatát, hogy a tartós hő, hideg, szárazság vagy nedves időjárás terméskiesésekhez vezessen. Ennek fényében a növénynemesítők új, adaptált fajtákon dolgoznak, hogy biztosítsák a mezőgazdasági hozamok stabilitását.

Agronómiai tulajdonságok javítása

Növénynemesítő cél a növények nemesítési szempontból történő adaptálása az agronómiai termelési folyamatokhoz. Ehhez főleg olyan tulajdonságokra van szükség, mint az állóképesség, magasság, télállóság, érési időszak. A jó szárszilárdság mellett fontos nemesítési feladat a szemterméssel egyidejűleg történő szár érése is. A korai és kései érésű repcefajtákat is úgy szelektáljuk ki, hogy maximalizálják a betakarítási időszakot a kipergésellenállás növelésével. Felértékelődik a hatékony tápanyaghasznosító képességű hibridek nemesítése.

KWS

Forrás: KWS Magyarország Kft.

A 2022/2023-as repcetermesztési évben is PIACVEZETŐ a KWS repcék csapata!

UMBERTO KWS, KWS GRANOS, HANNELI, FELICIANO KWS, HYBRIROCK

Az UMBERTO KWS az elmúlt években bebizonyította, hogy megfelel a repcetermesztők legmagasabb elvárásainak. Terméspotenciálja és stabilitása emelte piacvezető hibriddé! Bevezetése óta már 190.000 hektáron termesztették a magyarországi repcetermesztők. Az elmúlt négy évből négyszer Magyarország legnagyobb területen termelt repcéje!

umberto

UMBERTO KWS – fotó: KWS Magyarország Kft.

A KWS GRANOS új generációs hibrid a KWS termékpalettáján. Kiváló termelési tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kipergés ellenállóság és a TuYV tolerancia. Extenzív technológiai szint mellett is sikeresen termeszthető. Olajtermése és beltartalmi eredményei is magas értéket képviselnek. Rlm7-es génnel rendelkezik, ami a repce fómás szárrák és levélfoltosság betegséggel szemben biztosítja a védelmet.

granos

KWS GRANOS – fotó: KWS Magyarország Kft.

A HANNELI a KWS új generációs hibridjei közé tartozik, amelyek rendelkeznek az innovatív gazdálkodók által elvárt tulajdonságokat. A Hanneli magas terméshozammal bíró hibrid, nagyon erős őszi és tavaszi kezdeti fejlődéssel. Erős szár biztosítja állóképességét. Középérésű hibrid, TuYV toleranciával, kipergés ellenállósággal és RLM7-es fóma rezisztenciával rendelkezik. Hannelit azoknak ajánljuk, akiknek fontos az erőteljes, egészséges állomány és a magas terméspotenciál.

hanneli

HANNELI – fotó: KWS Magyarország Kft.

Portfóliónk meghatározó hibridje a FELICIANO KWS. A fómás levélfoltosság és szárrák az őszi káposztarepce legfontosabb betegsége egész Európában és Magyarországon is. Ezért fontos rezisztens hibridek termesztése. A FELICIANO KWS az RlmS rezisztencia génnel rendelkezik, amely a fóma elleni védelem legújabb generációja. A tesztek bizonyították, hogy az RlmS gén maximális védelmet nyújt a fóma azon rasszaival szemben is, amelyek más rezisztencia géneket már legyőztek. FELICIANO KWS kettős előnnyel rendelkezik. Erős betegségekkel szembeni védelem és magas termés.

feliciano

FELICIANO KWS – fotó: KWS Magyarország Kft.

A legmagasabb technológiai igényeket kielégítendő KWS GRANOS, UMBERTO KWS és FELICIANO KWS hibridjeink Prémium vetőmag minőségben is elérhetők, mely magas ezerszemtömegű, homogén vetőmagot biztosít.

A kalibrált repcevetőmagok fontos innovációt jelentenek a mezőgazdasági termelés hatékonyságának és fenntarthatóságának javításában.

A KWS-szel szoros együttműködésre számíthat. Szenvedélyünk, hogy saját innovációs erőnkre alapozva folyamatosan új, nagy teljesítményű fajtákat biztosítsunk a világ gazdálkodói számára.

Dr. Kismányoky András – Olajnövények termékmenedzser

KWS MAGYARORSZÁG Kft.

  • Tel.: +36/20-3774-730
  • Győri Ipari Park Szolgáltató Ház, 9027 Győr, Gesztenyefa u. 4.

kws