A zöldtrágyázás kezdete a legtöbb esetben augusztus első felére esik, akár a lekerülő fővetés utáni tarlóápolással egy időben, aminek költsége még az előző növényt terheli. Az 50-es évek végén és a 60-as években a növekvő mértékű műtrágyahasználattal és az így elért termésnövekedéssel a zöldtrágyázásban rejlő lehetőségeket korszerűtlennek nyilvánították, mivel elsősorban termésnövelő hatásán keresztül értékelték, és a közvetett hatásoknak nem tulajdonítottak kellő jelentőséget.

Pedig a zöldtrágyázás javítja a talaj rossz fizikai tulajdonságait, mozgósítja a tápelemeket, növeli a nitrogénellátottságot, gazdagítja a szervesanyag-tartalmat, gyomirtó hatású, valamint véd az erózióval és beiszapolódással szemben.

Manapság egyre többen felismerték ennek a mezőgazdasági műveletnek a fontosságát és a benne rejlő lehetőségeket, a folyamatosan fejlődő gépeknek és technológiáknak köszönhetően pedig a költséghatékonyság is növelhető. Tehát a vetés alapvetően meghatározza a várható köztes termés mennyiségét és minőségét, ami pedig egyenes arányosságban van a talajerő-gazdálkodás sikerességével.

traktor

Fotó: Vaderstad Kft.

A Vaderstad Kft. tapasztalata alapján a zöldtrágyázás széles körben elterjedt a gazdálkodók körében, ennek megfelelően számos talajművelő és vetőgépre integrált BioDrill típusú vetőegységet kínál. Ezek az egységek már kipróbált, precíziós gépek, mivel a tőlünk nyugatabbra fekvő országokban több évtizedes múltra tekint vissza a zöldtrágyázás, így külön felkészülést nem jelentett a Vaderstad Kft.-nek a hirtelen megnövekvő igények kielégítése.

A cég által forgalmazott Rapid, illetve Spirit típusú talajművelő vetőgépekkel egyszerűen kivitelezhető zöldítés, hiszen költség- és nedvességkímélő módon, közvetlenül a tarlóba vethető a magkeverék, valamint ezekre a gépekre még BioDrill vetőegység is szerelhető, ami lehetővé teszi kétféle vetőmag elkülönített kijuttatását.

Szinte valamennyi Carrier típusú tárcsánkra szerelhető BioDrill vetőegység, melyekkel akár a tarlóhántással egy menetben elvégezhető a precíziós vetés. A Carrierekre szerelt BioDrill egységek 360 l-es magtartállyal rendelkeznek, radaros talajkövetésű, pneumatikus, nagy teljesítményű, költségtakarékos vetőgépek, és a 420 cm-es szélességtől egészen az 1225 cm-ig elérhetőek – mondta Garamvölgyi József, a Vaderstad Kft. területi képviselője.

A gazdáknak egyre inkább érdekük, hogy zöldtrágyát vessenek, mert a magas földárak és földbérleti díjak mellett az ugaroltatás csak nagyon rossz termőhelyi adottságok esetén lehet gazdaságos. A zöldítés hosszú távon mindenképpen költséghatékony, jó a talajnak, növeli a biodiverzitást, enyhíti a klímakárokat, ráadásul az elmúlt évtized magas szintű technikai fejlődése már lehetővé teszi, hogy a zöldtrágyázást alacsony költségszinten, a tarlómunkákkal egy menetben valósítsuk meg – tette hozzá.

trágyázás

Fotó: Amazonen-Werke Kft.

Az Amazonen-Werke Kft. tapasztalatai szerint a zöldtrágyázás egyértelműen elterjedőben van, ami annak is köszönhető, hogy a területek egy részét kötelező pihentetni. Komolyabb költségmegtakarítás a talajműveléssel egybekötött vetéssel, vagyis a műveletek számának csökkentésével érhető el, hiszen törekednünk kell arra, hogy a megkötött tápanyag mennyisége fedezze a ráfordított költségeket.

Tapasztalatunk szerint a gazdák sok esetben a már meglévő eszközparkot veszik igénybe a zöldítésre, de partnereink közül sokan használják a D9 vetőgépcsaládot, és persze nem elhanyagolható a műtrágyaszóróval kivetett területek száma sem. Cégünk elsősorban a GreenDrill talajművelő gépekre szerelhető szórva vetőgépeket ajánlja, melyekkel akár a talajműveléssel egybekötött vetéssel végezhetjük a zöldítést – nyilatkozta Kovács Tamás, az Amazonen-Werke Kft. ügyvezetője.

talajművelés

Fotó: Invest Gépkereskedelmi Kft.

Az Invest Gépkereskedelmi Kft. tapasztalatai szerint a zöldítéshez kiválóan használhatóak a szója vagy más fehérjenövények, mivel azonban a tavalyi év időjárása nem kedvezett ezek termesztésének, sok gazda csalódott, és átálltak a hatékonyabb zöldtrágyázásra.

Kifejezetten jó eredmények érhetőek el az aprómagszóró gépekkel. Ezek kivitelüknek köszönhetően bármilyen munkagépre vagy akár közvetlenül traktorra is felszerelhetőek, és egy-két kg/ha mennyiségben alkalmasak mustár, facélia, repce vagy akár szója kijuttatására. A szórás és a bedolgozás történhet a tarlóhántással azonos ütemben, így a talajjavító hatáson túl még költséghatékonyabb is lesz a munkafolyamat.

Az ilyen megoldásokhoz kínáljuk az APV aprómagvető gépeket, de ezek a berendezések alkalmasak még mikrogranulátumok és műtrágyák kijuttatására is, így ha a gazdák beruháznak egy komolyabb eszközbe, a zöldítésen túl, még akár a tavaszi mikrogranulátum és strater műtrágya kijuttatásához is tudják használni, így gyakorlatilag egy géppel akár három funkciót is el tudnak látni.

Az APV berendezéseiből többféle típus áll a gazdálkodók rendelkezésére, a legegyszerűbb elektromotorral szerelt, repítőtányéros kiviteltől a komolyabb, hidraulikus hajtásúakig – mondta Tóth Sándor, az Invest Gépkereskedelmi Kft. munkagép-értékesítési vezetője.

traktor

Fotó: Kuhn Center Magyarország Kft.

Hazánkban az elmúlt években főleg az AKG-program előírásai miatt erőre kapott a zöldtrágyázási technológia. A termesztett zöldtrágyanövények legfontosabb előnyei, hogy hozzájárulnak a talaj szervesanyag-mennyiségének növeléséhez, javítják a fizikai és biológiai állapotát, és védik a felszínt az eróziótól és a deflációtól. A költségkímélés érdekében egyre jobban terjed a tárcsaápolással, illetve egyéb talajmunkával egy menetben történő vetés.

A Kuhn Center Magyarország Kft. erre egy SH típusú vetőegységet kínál a gazdák számára, ami kompatibilis a cég által gyártott rövidtárcsákkal, grubberekkel, és így a talajmunkával egy menetben a kívánt zöldtrágyakeverék vagy mustármag, repce, fénymag, facélia és más gabonafélék vetésére is alkalmas, de speciális körülmények között akár a műtrágya kiszórása is megvalósítható vele.

Az egység elektromos meghajtású változata akár 45 kg/ha szórására is alkalmas, míg hidraulikus változata a 180 kg/ha kijuttatására is képes. Ezzel a technológiával akár 30 százaléknyi költség és 50 százaléknyi idő spórolható meg zöldtakarmány vetésekor.

Mostanában a gazdák mulcsvetőgépek iránt érdeklődnek, amivel egy menetben a tarlóápolást és a vetést is nagy teljesítmény mellett precízen meg tudják valósítani. A Kuhn ESPRO mulcsvetőgépeinket 3, 4, illetve 6 m-es kivitelben, a nagy munkasebesség szem előtt tartása mellett tervezték. A jó vetés feltétele a pontos adagolás és a precíz vezérlés. A vetőmag kijuttatott mennyiségéről egy elektromos magadagoló gondoskodik, melyet 1,5-450 kg között fokozatmentesen lehet állítani – mondta Markovics Tamás, a Kuhn Center Magyarország Kft. termékmenedzsere.

Fotó: KITE Zrt.

A KITE Zrt. tapasztalatai alapján a gazdák egyrészt jogszabályi kötelesség hatására vetik be területeik egy részét zöldtrágyanövényekkel, viszont az is megfigyelhető, hogy egyre többen próbálnak jobban figyelni szántóföldjeikre, azok szerkezetére és tápanyag​-​szolgáltató képességére, és ennek megfelelően mint alternatív lehetőséget a zöldtrágyázást is használják.

Cégünk a leghatékonyabb megoldásokat javasolja, így alapvetően talajművelő eszközökre szerelhető aprómagvető berendezéseket ajánlunk, ezek közül is az APV különböző modelljeit. Tapasztalataink szerint a gazdálkodók a bevetendő terület nagyságának megfelelő kapacitású berendezéseket keresnek, ami pontosan ​​beállítható​,​ és precízen adagolja akár a keverékeket is. Azok a gazdák, akik nyitottak a talajvédelem és ​a ​fenntartható mezőgazdasági termelés irányába, könnyebben beillesztik termesztési technológiájukba a zöldtrágyázást – nyilatkozta Orbán Ernő​, a​ KITE Zrt. gépkereskedelmi üzletágának marketingmenedzsere.

Az alkalmazott gépek egyre korszerűbbek, precízebbek, kevesebb vetőmagból is képesek megfelelő homogén állományt kialakítani. Megtakarítást pedig úgy tudunk elérni, ha korszerűbb eszközzel végezzük a műveletet. A gazdáknak azt tudjuk tanácsolni, hogy nyissanak a precíziós gazdálkodás irányába, amelyben a fenntartható mezőgazdasági termelés alapfeltevésként jelenik meg, és a zöldtrágyázás beillesztése a technológiába jól megfér a precíziós gazdálkodás elveivel – tette hozzá.

Ha a jövőben aprómagvető gépet, vagy a zöldtrágyázásoz kapcsolódó eszközt vásárolna, tekintse meg az Agroinform.hu oldalán található Apróhirdetéseket, illetve szemezgessen nemzetközi Géppiac-ajánlataink között.