A magas minőség megalapozása, a megtermett mennyiség megóvása, megelőzéssel megoldható három lépésben!

Első lépés:

Hatásos megoldás a szklerotínia ellen a 0,5-1 kg/ha Trifender® WP vetés előtt a talajba dolgozva, vagy a preemergens gyomirtással együtt kipermetezve.

A vetésváltás betartása a kórokozó gombák (különös tekintettel a fehérpenész felszaporodására és kártételére) elengedhetetlen! A folyamatosan növekvő napraforgó terület mellett ez egyre kevésbé kivitelezhető, pedig a talajban levő szkleróciumok még száraz években is (pl. 2012) biztosítják a folyamatos fertőzés forrását, támadják a napraforgó gyökerét, elindítva a szártő fertőzéseket.


Talajból kiindult fertőzés száraz évben (Öttevény 2011)

A Trifender® a talajból támadó gombák számára különösen kedvezőtlen körülményeket teremtve elősegíti az egészséges gyökérzet kialakítását. Csapadékos években ez döntő a járványok megelőzésében. A tavalyi, száraz időben cellulózbontással, a mikroelemek feltárásával és a gyökér-növekedés indukálásával további jelentős hozamfokozást értek el alkalmazásával.

Második lépés:

Gyors gyökérnövelés Pannon® Starterrel. A mikrogranulátum szóróval precízen adagolható- 0,5-1 mm átmérőjű szemcseméret teszi lehetővé, az egyébként „mozgásképtelen”, és hamar lekötődő foszfor gyors elérését, és könnyű felvehetőségét a fiatal növények számára. Ennek köszönhető az erőteljes gyökérrendszer mielőbbi kialakulása, ami behozhatatlan előnyt nyújt a növények töretlen fejlődésében.


A különbség önmagáért beszél…
(Hódmezővásárhely 2011)

Az elmúlt év száraz viszonyai között így sikerült a vízhez és tápanyaghoz jutást megkönnyíteni és végül, magas termést elérni.

A Pannon® Starter-t 15-25 kg/ha dózisban a vetéssel egy menetben kiszórva kell alkalmazni.

Harmadik lépés:

Gyommentesség biztosítása a kezdetektől, a Camel Box PLUSZ alkalmazásával.

A Camel Box PLUSZ 5 hektárra összeállított termékpár (5 liter Global® és 5 liter Inspektor®) amely a csapadékban szegényebb tavaszokon is hatékony. Az oxifluorfen és a dimetenamid-p együtt, egymást erősítve eredményesen és gazdaságosan akadályozzák meg a gyomok térhódítását. Az előbbi a már kint levő kétszikű gyomok gyors leperzselésével, és a később kelők károsítását a talajon létrehozott filmréteggel akadályozza, meg. Utóbbi a fűfélék csírázásgátlásával és növekedésük leállításával, valamint számos kétszikű magról kelő gyom pl. parlagfű, csattanó maszlagellen kifejtett hatásával biztosítja a napraforgó akadálytalan kezdeti fejlődését.


Gyors gyarapodás gyommentesen
(Szegedi Egyetem Tangazdasága 2011)

A herbicid rezisztens, illetve toleráns fajtáknál is bevált ezt a gazdaságos megoldás, hiszen a gyomkonkurencia korai kikapcsolásával több vízhez és tápanyaghoz jut a napraforgó.

+ 1 lépés a bónusz:
15 liter Azospeed® 5-6 levélpártól, csillagbimbóig.

A napraforgónak extrém száraz időjárási körülmények között is szükség van könnyen, gyorsan felvehető nitrogénre, különösen a fejlődése kezde-tén. A hagyományos, szilárd fejtrágyákból kijuttatásuk után gyorsan elillan a nitrogén, csapadék hiányában nincs hasznosulás. Az UAN oldatok esetében pedig nagy a perzselési veszély.

Az Azospeed® folyamatos feltáródású ureaformaldehid és formázott karbamid kombinációját tartalmazza.  Az utóbbi forma megakadályozza a kar-bamid gyors beszáradását, elősegíti a tapadást és gátolja a N hatóanyag elillanását. A minimálisra csökkentett biuret tartalom a perzselésmentes felhasználást biztosítja. Ezen előnyök mellett a benne levő kén az olajtartalom növelésében, a magnézium pedig a klorofill képzésben vesz részt.

Mathiász Tivadar
Kwizda Agro


Bővebben a Kwizda Agro honlapján >>>