Manuel Rappo (Kadarkúti Trend Zrt.) mintegy 800 hektáron gazdálkodik a Dél-Dunántúlon, és jelentős szerepet vállal a térségben a mezőgazdasági bérmunka-szolgáltatás területén. "Tavaly 130 hektáron vetettünk repcét, a vetésforgó miatt az idén pedig 78 hektáron. Ebből 40 hektár Umberto KWS. Ez a repce tavaly sem okozott csalódást, pedig óriási volt itt a szárazság. Több repcehibriddel is dolgoztunk 2022-ben, viszont azokhoz képest több mint fél tonnával magasabb volt a hektáronkénti terméshozam ugyanolyan körülmények között. Összességében 2,85 tonna/hektár lett tavaly a repcetermés-hozam, és az Umberto húzta fel az átlagot, mivel az 3,2 tonnát hozott" – fejtette ki a gazdálkodó.

Szinte csoda, hogy a csapadékhiány ellenére 3,2 tonnás eredményt tudtak elérni, alacsony volt a termés fajsúlya, nem tudtak kitelni a szemek, áprilisban és májusban szinte egy csepp esőt sem kaptak az állományok.

Már közel kétméteres a repce, és gyönyörűek a becők

Ezek a képek magukért beszélnek:

Umberto KWS repce és Manuel Rappo

Manuel Rappo idén is az Umberto KWS repcét választotta Kadarkút környékén – Fotó: KWS

Umberto KWS repce és Manuel Rappo

Eddig kedvezett az időjárás a repcének – Fotó: KWS

Hatalmasra nőtt az állomány, töltődnek a becők, 4 tonna biztosan meglesz az idén a gazdálkodó szerint. Idén három alkalommal kellett rovarölő szeres kezelést végezni, úgy néz ki, hogy elejét tudták venni a komolyabb fertőzéseknek.

Most természetesen könnyebb a repcetermesztők dolga, mint 2022 tavaszán, hiszen sokkal telítettebbek a talajok, folyamatosan érkezik a csapadék-utánpótlás, de ne felejtsük el, hogy ezt a repcét még 2022 augusztusában vetették a csontszáraz talajba. Ennek megfelelőn a magágykészítés során a nedvességtárolást segítő talajszerkezet megőrzésére törekedtek a technológiával. Nem alkalmaztak talajlazítást, hanem inkább gruberrel dolgoztak.

Manuel Rappo azt is megemlítette, hogy a KWS tanácsadóitól rengeteg segítséget kapott azzal kapcsolatban, hogy hol, melyik fajtát érdemes vetni. Ugyanis Kadarkúton olyan táblákon gazdálkodik, ahol az Umberto KWS a legjobb választás, viszont vannak olyan homokos földterületei, ahová más hibridet ajánlott a szaktanácsadó, és azokkal is jól járt, az adottságokhoz képest a lehető legjobb eredményt tudja elérni a KWS repcéivel.

Umberto KWS repce és Manuel Rappo

Umberto KWS repce: Magyarország legnagyobb területen termelt repcéje – Fotó: KWS

A jól ismert Umberto KWS őszi káposztarepce vetőmag a KWS piacvezető fajtája. Nem véletlen, több meggyőző érv szól mellette:

  • magas és stabil terméshozamra lehet számítani főként intenzív termesztéstechnológia mellett,
  • rendkívüli ellenállósággal rendelkezik a téli kifagyással és a dőléssel szemben,
  • az RLM7-3 génnek köszönhetően fómarezisztens,
  • rezisztens a Sclerotiniára,
  • kimagaslóan jól teljesít az aszály sújtotta régiókban,
  • kiváló a hibrid víz- és tápanyag-hasznosító képessége.

Bevezetése óta már 190 000 hektáron termesztették a magyarországi repcetermesztők. Az elmúlt négy évből négyszer Magyarország legnagyobb területen termelt repcéje!

Keresse fel ön is a KWS Magyarország Kft. szaktanácsadóit, és ne bízza a véletlenre a jó repcetermést! Tervezzen időben!