Az őszi lombkezelés segíthet a növény optimális téli állapotának elérésében, alkalmazása különösen ajánlott a később vetett, fejlődésben visszamaradottabb, valamint később kikelő állományok esetében. Minimálisra csökkenthetjük a kifagyás veszélyét, serkenthetjük a növények tápanyagfelvételét, megalapozhatjuk azok télállóságát, a megfelelően megválasztott kezelés pedig a későbbi termésmennyiségre is jelentős mértékben kihathat.

natur agro

Forrás: Natur Agro Hungária Kft.

Az őszi lombkezelés sikeressége tapasztalataink szerint több tényezőtől – időjárási viszonyok, a vetett kultúra állapota - függ, ám számos pozitív hatását figyelembe vége a legtöbb esetben érdemes lehet elvégezni:

Miért éri meg?

  • Homogénebbé, egészségesebbé, ellenállóbbá teszi az állományt
  • Fokozza a növények fejlődését és megnyújtja a vegetáció idejét
  • Erősíti a negatív abiotikus tényezőkkel szembeni ellenállóságot
  • Több oldalhajtás → jobb bokrosodás → több kalász
  • Az erősebb gyökérzetnek köszönhetően csökken a kifagyás veszélye
  • Kísérleteink bizonyítják: a kezelés pozitív hatással lehet a terméseredményekre, a befektetés megtérül

Kísérleteink bizonyítják

A Natur Agro évente közel 100 szántóföldi és kisparcellás összehasonlító kíséretet állít be Magyarországon. Az őszi lombkezelésre vonatkozó kísérletek igazolják annak hatékonyságát. 2022-ben, egy Kecskeméten végzett kísérlet során az őszibúza-állomány hektáronként 2 liter Natur Power biostimulátor hatással bíró lombtrágyát kapott.

A kontroll és a kezelt növény közti különbség szemmel látható

A kontroll és a kezelt növény közti különbség szemmel látható – fotó: Natur Agro Hungária Kft.

A kezelés sikerességét nemcsak a szemmel látható különbségek, hanem a későbbi terméseredmények is visszaigazolták: míg a kontroll parcelláról hektáronként 6,4, addig a kezelt területről 6,9 tonna búzát takarított be a termelő, ami 7,8%-os terméstöbbletet jelent.

Natur Agro termékek őszi lombkezeléshez

lombtrágyázás

Natur Agro termékek őszi lombkezeléshez – fotó: Natur Agro Hungária Kft.

Natur Plasma T – az élő algás biostimulátor

Élő algákat, és azok hasznos, szerves eredetű végtermékeit tartalmazó tömény összetételű biostimulátor, amely azon túl, hogy táplálékként szolgál a növényzet számára, regeneráló hatással is rendelkezik. Szerves összetevőinek köszönhetően teljes mértékben hasznosul, hatása gyors és eredményes. Nem csak tápanyagokat pótol, de megerősödésre, növekedésre is készteti a gyökérzetet és a növényi zöldtömeget.

Natur Active – a komplex lombtrágya

A Natur Active egy olyan széleskörű, koncentrált tápanyag-összetétellel rendelkező levéltrágya, amely a növény életéhez szükséges makro-, mezo- és mikroelemeket is tartalmazza. Összesen 13 különböző tápelem található az oldatban, koncentrált mennyiségben. A növényi kultúrák különböző életszakaszaiban más-más hangsúllyal szerepelnek a különböző tápelemek, ezek helyes aránya és mennyisége komoly befolyással bír a harmonikus, egészséges fejlődésre.

Natur Power – komplex lombtrágya biostimulátor hatással

Az új termék ötvözi Natur Active komplex lombtrágya és a Natur Plasma T élő algás biostimulátor előnyeit: minden fontos makro-, mezo-, és mikroelemeket tartalmaz, melyek meghatározóak a növények fejlődésében. Ezen felül élő algát tartalmaz, mely táplálékként szolgál az állomány számára és regenerálja is azt.

MONO-adalékok – a hatékony, célzott kezeléshez

Termesztett növényeink egészséges fejlődésében bizonyos tápelemek kiemelt szerepet játszanak egy-egy életszakaszban. Ezen igényekhez MONO tápelemadalékainkat ajánljuk kiegészítésként Natur Power/Natur Plasma T és Natur Active állománykezelő termékeink mellé. Adalékaink megnövelt dózisban tartalmaznak egy-egy tápelemet.

A Natur Plasma T és a Natur Power AÖP-ben felhasználható, támogatott termék!

A megfelelő technológia összeállításában a Natur Agro szaktanácsadói segítik a gazdálkodókat. Ha a termékek felkeltették érdeklődését, keresse a cég munkatársait!

Natur Agro