Sándorfy Andrással, a Marton Genetics Vállalatcsoport ügyvezetőjével a nemesítőház fajtabemutatója mellett beszélgettünk.

– Búza portfóliónkból most a szántóföldön tizenegy fajtát mutattunk be a nagyközönség számára.

Idén két búzafajtát szeretnék kiemelni a kínálatunkból – ezek közül pedig az első az Mv Kondás, amely akár 14 tonna terméshozamra is képes.

Fotó: Marton Genetics

Eddig sokak számára az volt a köztudatban, hogy búzafajta nem képes ilyen nagy terméshozamra. Erre mi rácáfoltunk és büszkén biztatjuk a termelőket, hogy bátran tegyék próbára az Mv Kondást kiemelkedő genetikai értékei miatt.

Másik új búzafajtánk, amely kiemelt figyelmet érdemel az Mv Felleg, amely nagyon magas beltartalmi értékek elérésére képes. Ez a javító-javító búza a mai világban is komoly létjogosultsággal rendelkezik, hiszen – annak ellenére, hogy a termelők a mennyiségi paramétereket talán egy kicsit előtérbe helyezik a piaci helyzet miatt – a malom- és élelmiszeripar igenis megköveteli a magas minőséget a sikér-, fehérjetartalom és nyújthatósági értékek tekintetében.

Mv Kondás

Látványnak is gyönyörű a kékes árnyalatú, rendkívül bőtermő Mv Kondás – fotó: Agroinform.hu

Sajnos együtt kell élnünk azokkal a gazdasági tényezőkkel, miszerint a felvásárlók nem mindig fizetik meg ezt a speciális igényre termesztett, magas minőséget. Ennek ellenére megvan a piac erre és előbb-utóbb muszáj lesz a fogyasztói igényeket is kiszolgálni. – hangsúlyozta Sándorfy András.

– Áldásként és szerencsés helyzetként tekintek arra az adottságunkra, hogy mi a Marton Genetics Vállalatcsoportnál nem csak kereskedünk és termesztjük a búzafajtáinkat, hanem háttér intézményként az Agrártudományi Kutatóintézet folyamatos tudományos támogatást biztosít a laborjaival, tenyészkertjeivel is kiemelkedően magas szintű munkájával.

Mv Felleg búza

Mv Felleg a fajtabemutatón – fotó: Agroinform.hu

Többek között, ez a folyamatos fejlesztői munka gondoskodik arról, hogy mindig a klimatikus viszonyoknak és a fogyasztói igényeknek egyaránt megfelelő jobbnál-jobb fajtákat tudjuk előállítani.