Műtrágyahelyzet – lehetőségek és megoldások a Yara szemüvegén keresztül

A hatások ismertetésénél 2021. első félévig érdemes visszatekinteni. A fehérorosz belpolitikára válaszul az Európai Unió bojkottot hirdetett velük szemben. Ennek következményeként az első félévben NPK ellátási problémák jelentkeztek.

A következő jelentős hatás a második félévben bekövetkező gázárrobbanás volt, mely soha nem látott árszintre emelte a nitrogén árát. A tisztán nitrogén-hatóanyagot tartalmazó termékek 3-4-szeres áron jelentek meg a piacon, addig az összetett műtrágyák közül az NPK termékek árai duplázódtak. (Soha nem látott dolog: az ammónium-nitrát drágább, mint egy 8-24-24 NPK).

Áremelkedés a műtrágyapiacon

Gázárrobbanás: a nitrogén műtrágyák ára négyszeresére, az NPK-é duplájára emelkedett

A tavaszi időszakra tekintve az NPK termékek árának emelkedése várhatóan lassul, egyesek szerint meg is áll. A piac minden szereplője nagyon óvatos: a gyártó, a nagykereskedő, a termelő is. Nincsenek nagy készletek, kisebb kvóták, eseti vásárlási lehetőségek közül kell választani.

A nitrogén ára folyamatosan változik, napi szinten követi a gáz árát. További kisebb emelkedések benne vannak a rendszerben, illetve komoly áruhiány van a régióban (fontos kihangsúlyozni a régiót a logisztika miatt). Ezek a tendenciák a tavasz végéig nagy valószínűséggel kitartanak, azután lehetnek változások.

Az őszi vetésű növények esetében nem lehet spórolni a műtrágyával

Az őszi vetésűek esetében az első fejtrágyázás kihagyhatatlan, és még a dóziscsökkentés lehetősége is nagyon kétséges. A növények harmonikus tápelem, de főleg optimális N-ellátása a csírázástól kezdve a termésmennyiség meghatározó tényezője.

A kezdeti, intenzív vegetatív növekedés relatív lemaradása később már nem hozható be.

A búza esetében a bokrosodással egyidejűleg mikroszkopikusan megkezdődik a  kalászdifferenciálódás.

A repcénél a jól fejlett gyökérrendszer, az erős lombozat alapfeltétel, hogy sok oldalsó ágat hozzon létre. Az oldalsó ágak száma alapvető hozamjellemző, amely befolyásolja a becők számát.

őszi káposztarepce

A repcénél nem lehet megspórolni a nitrogént, ha erős lombozatot és jól fejlett gyökérrendszert szeretnénk a jó terméskilátások érdekében

Összegezve, ennél a két növénynél nem kérdés, hogy a szükséges N mennyiséget az elvárt hozamhoz igazítva nem lehet megspórolni. Minden évben előfordul, hogy az őszi vetésűek elmaradt alaptrágyázását és az első fejtrágyázást egy magas nitrogéntartalmú komplex műtrágyával kívánja valaki megoldani. Ez most a termékcsoportok közötti ár átrendeződések miatt még érdekesebb, és megfontolandó (pl.: YaraMila 16-27-7 vagy MAS vagy AN).

A fejtrágyázás szempontjából a növény igényeinek és az időjárási körülményeknek megfelelő időzítés nagyon fontos. Többek között emiatt is lényeges, hogy az ingyenesen elérhető meteorológiai adatok figyelembevételével történjen a tápanyag-kijuttatás. Ahhoz, hogy csak a legszükségesebb mennyiségű műtrágya kijuttatására kerüljön sor, nélkülözhetetlen a precíziós technológiai megoldások alkalmazása. A Yara Atfarm digitális platformjával nyomon követheti növényei fejlődését és a technikai lehetőségeitől függően differenciált nitrogénkijuttatási térképet is készíthet.

A napraforgó és a szója területe megnőhet

A tavaszi növények nitrogén-utánpótlása komplexebb kérdés. Többen átalakították a vetésszerkezetüket, több, kevésbé N igényes növényt vetnek majd. A napraforgó és szója területe megnőhet, ugyanakkor számításba kell venni, hogy mindkét növény meghálálja elsősorban a kálium-túlsúlyos komplex alaptrágyát, valamint speciális mikroelemigényük miatt a lombtrágyázás is nélkülözhetetlen technológiai elem. Azaz a technológiai fegyelem betartása a jó termés érdekében elengedhetetlen.

A kukoricatermés esetében nem a tápanyag mennyisége a legfontosabb befolyásoló tényező

A kukorica nitrogén-utánpótlásáról megoszlanak a vélemények, mind az alkalmazandó N típusa, mind a kijuttatás ideje, mind a mennyisége tekintetében. Ez az a termesztett növényünk, amelyiknél

az évjárat hatása 40-50 %-ot is befolyásolhat a terméseredmények alakulásában.

Szinte lehetetlen megmondani, hogy mi az a termésszint, ami az arányosan csökkentett N szint mellett megtermelhető, illetve mennyi az a N mennyiség, ami mellett még jövedelmező a termesztés. Nitrogén kapcsán fontos szem előtt tartani, hogy a karbamidot csak bedolgozva juttassuk ki, ellenkező esetben a veszteség biztosan több lesz, mint az árelőny, ha egyáltalán az még tavaszra megmarad.

Műtrágyák kijuttatása a vetéssel egy időben!

A tavaszi vetésű növényeknél fokozottan előtérbe kerülnek a kiváló minőségű NPK műtrágyák, amelyek alkalmasak a vetéssel egy menetben történő kijuttatásra. Ezek a termékek teljes mértékben hasznosulnak, nagyon jól követik oldódásukkal a talaj vízellátottságát. Egy 120-150 kg/ha adag a vetőgéppel kiadva már megalapozhatja a napraforgó, kukorica sikerét.

Sokan gondolják úgy, hogy a nitrogén kijuttatása lombon keresztül egy hatékony eszköz lehet. Ennek azonban inkább a késő tavaszi időszakban lehet jelentősége, főként a Nitrosol várható hiánya miatt, de nem váltja ki a fejtrágyázást, csak kiegészíteni tudja azt.

lombtrágyázás a szántóföldön

A nagy hatóanyag-tartalmú lombtrágyák megfelelő időben történő kijuttatása 5-8 % terméstöbbletet is eredményezhet

Lombtrágyázás 1x1

Ha lombon keresztüli tápanyag-utánpótláson gondolkodunk, akkor inkább a mikro-, esetleg a mezoelemek szempontjából tegyük azt. Vizsgálatok bizonyították, hogy ha csökkentjük az elsődleges tápelemek mennyiségét, akkor fokozottan igaz, hogy azok hatékonyságát befolyásoló készítmények szerepe felértékelődhet pl.: egy magas réz-, cink-, mangán-, magnéziumtartalmú YaraVita Gramitrel alkalmazása javítja a nitrogén hatékonyságát.

A lombtrágyák felértékelődnek, de csak az igazán korszerű, növényspecifikus termékekkel érdemes dolgozni, lehetőleg a vegetáció korai szakaszától (pl.: repce, napraforgó, szója esetében a YaraVita Brassitrel Pro, kukoricában a YaraVita Zeatrel 6-8 leveles állapotban).

Abban az esetben, ha a kénpótlás elmaradt, akkor egy kiugróan magas (750 g/l) hatóanyag-tartalmú készítménnyel (YaraVita Thiotrac) segíthetnek ezen a problémán. Külön figyelmet érdemel a bóros lombtrágya (YaraVita Bortrac), mert egyrészt megkerülhetetlen a használata, másrészt a bórtartalmú készítményeknél történt a legnagyobb áremelkedés a piacon.

Kevesebb hatóanyaggal kell hatékonyabban termelni

A talajok ismerete, a szó szerinti tápanyaggal, talajerővel való gazdálkodás, és a növény igényeinek naprakész ismerete nélkülözhetetlen. Ezt a magas műtrágyaárak (is) indokolják, ugyanakkor az Európai Uniós elvárások is afelé mennek, hogy minél kevesebb – elsősorban nitrogén - hatóanyaggal termeljünk minél hatékonyabban. A vásárlások előtt érdemes átgondolni a technológiát és alaposan tájékozódni a termékek pontos összetételéről, ár-érték arányáról, dózisáról.

További hasznos információkért látogasson el honlapunkra: www.yara.hu.

A cikk az Agroinform.hu, a BASF Hungária Kft. és a Yara Hungária Kft. együttműködésében készült.

Fotók: Yara Hungária Kft.