A hazai mákültetvények jelenlegi állapota szerint az idén sem a mennyiségre, sem a minőségre nem lehet panasz. A betakarítás előreláthatóan július közepén indulhat el, és augusztus első hetében fejeződhet be.

Az egyik legnagyobb mákültetvény Somogy vármegyében, Somogyváron található. Itt is jók az előjelek, bár a jó terméseredményekhez a továbbiakban is melegre és sok napsütésre lenne szükség – írja a novenyvedoszer.hu.

mák

Idén 2-3 ezer forintba kerül kilogrammonként a mák – fotó: pixabay.com

Komoly károkat okozhat az eső és a szél

Ebben bízik Gyenis Roland, a Gyenis Agro Cégcsoport társügyvezetője is, aki szerint megfelelő volt a csapadék, és az eloszlása is jól alakult. Emiatt jó terméseredményben reménykednek, ami elérheti hektáronként az egy tonnát. Elmondta, az őszi vetések nem sikerültek tökéletesen, mert az állomány nagy mennyiségű vetési hibával kelt ki. Ezért voltak olyan táblarészek is, amelyeket újra kellett vetni.

Ezek az állományok szépen kikeltek, ezért bizakodók vagyunk az újravetett állományok termésével is. A megfelelő csapadéknak is köszönhető mindez annak ellenére hogy az őszi vetésnél nem érkezett meg a csapadék, viszont három héttel később igen

– összegezte Gyenis Roland.

Somogyban tavasz óta már többször is volt nagy vihar – az erős széllel érkező eső  azonban nem tesz jót a növénynek, számos kockázatot hordoz magában. Eddig még minden zivatart túlélt a mák, de a nagyobb eső és szél együttese már komoly károkat okozhat. A hosszabb napsütés jót tesz az érési folyamatnak, a tervezettnél a mákot is korábban kell betakarítani.

Az értékesítés is augusztus elején indul majd el helyben és online. A piacokra ugyanis a munkaerőhiány miatt nehéz eljutni, a megyében egyre több településen van ugyan termelői piac, ahová állandó árusítóra lenne szükség, aki kiszolgálja a vásárlókat. A Gyenis Agro ezt a hátteret is szeretné megoldani.


A termelői étkezési mákot nagyon keresik a fogyasztók

Jó hír a termelők számára, hogy az árversenyben a nagyobbakkal már a kisebbek is képesek felvenni a küzdelmet. Idén 2-3 ezer forintba kerül kilogrammonként a mák.

Gyenis Rolandék szeretnének javítani a csomagolás minőségén, ezért csomagoló gépsor vásárlását tervezik, aminek köszönhetően tetszetősebben mutatnak majd a termékeik. Ezzel alkalmassá válnak arra, hogy a kiskereskedelmi láncba is belépjenek.

Általános tapasztalat, hogy sokan hagytak fel a mák termesztésével az elmúlt évtizedekben. A kereslete kedvező, bár a magyar termelőknek sokszor nehéz versenybe szállniuk a szlovák és a török importmák nyomott árával. A máktermesztés munka- és költségigényes, ami az árszintjén is meglátszik.

Szigorú szabályokhoz kötik a máktermesztést

A napjainkban Magyarországon termelt mák az ízintenzitásban és olajtartalmában elmarad a XX. században termesztett hazai fajtáktól. Ennek az oka az, hogy az Unió szigorú szabályokhoz köti a máktermesztést, mert a belőle kinyerhető ópium önmagában veszélyes kábítószer, ráadásul abból készül a heroin is.

Ezért a mák termesztését az EU bejelentéskötelessé tette, illetve kizárólag olyan mákot lehet vetni, melyből csak csökkentett mennyiségű ópium nyerhető ki.