Az elmúlt évek megváltozott időjárási körülményei nagyban befolyásolják a kukoricatermesztés eredményességét. Ez a változás az átlaghőmérséklet emelkedésén túl az időjárási szélsőségek intenzitásában is megmutatkozik. A csapadékos éveket egyre gyakrabban követik az extrém aszályos időszakok, és ez a tendencia minden prognózis szerint tovább fokozódik. A kukorica biológiailag is nagy vízigényű növény, ehhez hozzáadódik, hogy a fejlődése az egész nyáron átível, így ki van tévé az aszályos és az igen meleg periódusoknak is. A hektikus csapadékeloszlás különösen érzékenyen érinti a hazai öntözés nélküli termesztést. Fel kell készülnünk arra is, hogy a kártevők mellett a gombakórokozók jelenléte is egyre több problémát fog okozni a jövőben. Kukoricatermesztésünk technológiáját ezért érdemes átgondolnunk, keresni kell azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével a jövőben is eredményesen és jövedelmezően tudunk kukoricát termeszteni. A Syngenta Kukorica Program ehhez szeretne útmutatást nyújtani.

A Syngenta Kukorica Program elemei:

1. Korai vetésű Syngenta prémium hibridek Force 20 CS-sel csávázva

A technológia egyik legfontosabb eleme a vetés időpontja. Régóta szorgalmazzuk a korai vetés előnyeit, melyet az SY Iridium, SY Ulises, SY Arioso és NK Lucius hibridjeink igen jól tolerálnak. A hosszútávú időjárás előrejelzésre és a saját területek ismeretére alapozva, a vetést el lehet kezdeni évjárattól függően és termőhelyspecifikusan március végén, április elején, így a növény ki tudja használni a téli csapadékot, korábban indul fejlődésnek és hamarabb is fog virágozni a kukorica, nagyobb eséllyel kerüli el a július eleje-közepe során menetrendszerűen bekövetkező aszályos időszakot. A korábbi virágzás korábbi aratást is eredményez, így biztonsággal vethető utána őszi kalászos. Valamennyi hibrid, mely a Syngenta Kukorica Programban szerepel Maxim XL + Force 20 CS - csávázó szerrel kerül forgalomba, hogy egy alapvédelmet adjunk a talajlakó kórokozók és kártevők ellen.

2. Talajfertőtlenítés Force 1,5G-vel

A kukoricabogár ellen való védekezés mára a kukoricatermesztés technológiájának alapvető elemévé vált. A lárvák elleni védekezés leghatékonyabb eleme a vetéssel egymenetben végzett talajfertőtlenítés. Az elmúlt évek hazai vizsgálati eredményei azt mutatták, hogy a Force 1,5 G 12-15 kg/ha adagban a vetéssel egymenetben kijuttatva a kártételi küszöb alatt tartotta a lárvák egyedszámát. Ezzel a technológiával az elmúlt 12 év átlagában több, mint 1,5 t/ha termést lehetett megmenteni a kezelt területeken.

3. Gyomirtás Lumax-szal

A gyomok versengenek a tápanyagért a vízért és a fényért a kukoricával, ezért minél korábban kikapcsoljuk a “versenytársakat”, annál több marad a kukoricánk számára. Szakmai szempontból a korai gyomirtás a leginkább célravezető, amely a termésmaximalizálás egyszerű formája (500-1000 kg/ha termésmentés). A háromkomponensű Lumax-szal végzett korai posztemergens kezelés a harmadik eleme a technológiának.

4. Állományvédelem Ampligo-val és Quilt Xcel-lel

A melegedő klimatikus viszonyok hatására több, korábban csak kevesebb figyelmet kapott kártevők - mint a kukoricamoly, a gyapottok bagolylepke és egyes években a levéltetvek - egyre erősebben éreztetik jelenlétüket. A rovarkártevők nemcsak mennyiségi kárt okoznak, hanem minőségit is, mert károsításuk következtében számos gombakórokozó (pl.: Aspergillus flavus, különböző Fusarium fajok) telepedhet meg, amelyek olyan toxinok termelésért felelősek, mint például az aflatoxin vagy a fumonizinek. Az Ampligo a két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagának köszönhetően hatékony védelmet biztosít a kukoricamoly és gyapottok bagolylepke ellen. A Quilt Xcel gombaölő szer preventív védelmet biztosít a kukorica legfontosabb helmintospóriumos levélfoltossága ellen. Fungicid hatásán túl a kukoricára gyakorolt kedvező élettani hatásának köszönhetően hozzájárul a jobb minőségű, magasabb szintű és biztonságos termés eléréséhez. A készítmény használata mind takarmány, mind siló, mind csemege, mind vetőmag előállításban javasolt, mivel segíti a megtermékenyülést, használata nagyobb a kiteltebb, fajsúlyosabb és jobb csírázóképességű szemeket eredményez. A Quilt Xcel mérsékli az asztály okozta stressz káros hatásait, ezáltal a növény kondíciójának javításán keresztül hozzájárulhat a mikotoxin termelő gombafajok megtelepedésének megakadályozásához. Az Ampligo és a Quilt Xcel együttes használatával közvetve hatékonyan tudunk védekezni a toxintermelő gombakórokozók, elsősorban a Fusarium fajok ellen, hozzájárulva ezzel a toxintartalom csökkenéséhez.

5. Folyamatos szakmai tanácsadás

Az új generációs hibridek és az ajánlott készítmények mellett a Syngenta Kukorica Program fontos eleme a résztvevők számára nyújtott folyamatos szaktanácsadás. 2014-ben 22 helyen állítottunk be termelői kísérletet – helyszínenként 5-5 ha nagyságú területeken -, ahol az üzemi technológiát hasonlítottuk össze a Syngenta Kukorica Programjával. Kísérleteink során két elemet - a talajművelést és a tápanyag-utánpótlást - nem változtattuk meg, mindig azt használtuk, amit a termelő a többi kukorica területen használt.

A korábbi évek és a 2014-es kísérletek eredményeként állítjuk, hogy a Syngenta termesztéstechnológiájával biztonságosabban és kiszámíthatóbban lehet a kukoricát termeszteni, segítségével szélsőséges körülmények között is jobb minőségű és magasabb termést érhetünk el.

A Syngenta Kukorica Programmal kapcsolatban keresse a Syngenta területi képviselőit vagy látogasson el a www.syngenta.hu weboldalra.