Mindig jelentős kihívást jelent a gyomnövények terméskorlátozó hatásának csökkentésében az a felállás, amikor a kétszikű kultúrnövényt kell megvédenünk a kétszikű gyomnövényektől. Ezt a helyzetet tovább nehezíti, ha a kárt okozó gyomfajok ugyanabba a növénycsaládba tartoznak (pl. fészekvirágzatúak).

A napraforgó termesztésben ennek a problémának a megoldására kezdetben a helyzeti szelektivitást vettük igénybe (PPI, PRE kezelések), majd később lehetővé vált a herbicid hatóanyagra toleráns hibridek célzott alkalmazása és posztemergens gyomirtása. A Corteva Agriscience magyarországi kutatói jelentős előrelépést értek el akkor, amikor az Arylex hatóanyagot szelektívnek találták a napraforgó hibridekre nézve.

Gyomirtó napraforgó-termesztőknek

Napraforgó – fotó: Shutterstock

Posztemergens gyomirtó szer, bármely (nem csak toleráns) napraforgóban

A Viballa gyomirtó kifejlesztésével és engedélyeztetésével egy újabb mérföldkőhöz érkezett a napraforgó-állományok kétszikű-mentesítése: bármely napraforgó hibridben állománykezeléssel védekezhetünk a legfontosabb kétszikű gyomnövények ellen! Így a hibridek megválasztása szabadabban, valóban a termőhelyi viszonyokhoz adaptáltan történhet.

Tág fenológiai állapotban kijuttatható

A Viballa tervezhető és jól időzíthető gyomirtást ad a kezünkbe azáltal, hogy kijuttatásának időzítése kevésbé függ a napraforgó fejlettségétől. Ezáltal a területen domináns gyomnövények keléséhez, illetve azok érzékeny fonológiai fázisához igazíthatjuk a permetezést.

Az érzékeny gyomnövények fejlettségi állapotától függetlenül hatékony

Néhány jelentős kárt okozó gyomnövény annyira érzékeny a Viballára, hogy 2-4 leveles állapotuk után is megfelelő hatékonysággal védekezhetünk ellenük. Ilyen például a parlagfű, selyemmályva, bojtorján szerbtövis, fehér libatop és pokolvar libatop.

Széles hatásspektrummal rendelkezik

A Viballa™ gyomirtó hatékonyan írt több más jelentős kétszikű gyomnövényt is a napraforgóból, pl. disznóparéj fajok, vadkender, varjúmák. A kiváló, növényolaj alapú formulációja jelentős mértékben hozzájárul a gyomfajok levelein a megfelelő tapadáshoz. Adjuváns alkalmazása nem szükséges.

A Viballa gyomirtó hatékonysága az egyes gyomnövényekre nézve.

Forrás: Corteva Agriscience

Válassza a napraforgó gyomirtás szabadságát! Tartsa állományát gyommentesen Viballával!

További információkért keresse a Corteva Agriscience területi képviselőit vagy látogasson el weboldalukra!

Dr. Lukács Domonkos
Herbicid-termékmenedzser, Corteva Agriscience