Az őszi búza esetében az intenzív tápanyagfelvétel a szárbaindulás elején kezdődik. Mivel a csapadékhiány miatt az őszi kalászosok csak nehezen veszik fel a talajból a tápanyagokat, a levélen keresztüli tápanyagpótlást kell előtérbe helyezni.

A tápanyagok mellett érdemes Amalgerol®-t használni a növények kondíciójának javítására, hogy jobban tűrjék a vízhiányt és életben maradjanak a következő, remélhetően megérkező csapadék lehullásáig. Az Amalgerol® 3 l/ha dózisa valamely olyan nitrogén tartalmú levéltrágyával együtt kijuttatva, ami nem perzseli a növényeket, sokat segíthet az őszi kalászosok termékenységének megőrzésében aszályos körülmények között. Ezekből a nitrogén tartalmú levéltrágyákból (Azospeed, Lovospeed, Nitrospeed, Plantal Top N, stb.) 15-20 litert kijuttatva hektáronként, Amalgerol®-lal kombinációban egy erőteljes tápanyag-kondicionáló szer keveréket kapunk.

 

növényvédelem

Növeljük a növények kondicióját, hogy a szárazság és a kórokozók ellen is felvehessék a harcot.

Szárazság esetén sem feletkezhetünk meg a gombabetegségek elleni védekezésekről. Jelen helyzetben a gombaölő permetezést a kalászvédelemre tartalékoljuk, de a növényeink ellenálló képességét néhány szakmai trükkel növelheltjük a kórokozókkal szemben. A különböző kórokozó szervezetek (baktériumok, gombák) fertőzése a növényi sejtfalak, sejtmembránok károsodását okozzák, amelyek a növény kémiai és biokémiai válaszreakciói során eltérő tüneti megjelenésekben (száradás, lilás elszíneződés, foltosodás) nyilvánulnak meg. A növényi ellenanyagok (fitoalexinek) termelésének beindulásával

az őszi kalászosok ellenállósága nő a gombabetegségekkel szemben.

A KáPé Réz [NPK (4+19.5+19.5) + 2% Cu] olyan speciális lombtrágya, amely a kijuttatást követően hatékonyan avatkozik be a növények élettani folyamataiba (serkenti az ellenállóságban fontos fitoalexinek termelődését), ezáltal erősíti ellenállóképességüket. A fitoalexinek olyan mikrobaellenes anyagok, melyeket a növény a gomba- vagy baktériumfertőzésre adott válaszként termel és segítségével a növény a behatoló mikrobák növekedését gátolva védi meg magát. A KáPé Réz serkenti ezen anyagok termelődését és ha ezt követően alakul ki a gomba vagy baktérium okozta fertőzés, a növény már felkészülten alakítja válaszreakcióit, így ellenálóbbá válik ezen fertőzésekkel szemben.

A KáPé Réz bokrosodás végén, szárbaindulás kezdetén történő felhasználásával nem csak fitoalexin felhalmozódását kezdjük el indukálni, hanem a réz tartalmának köszönhetően a nóduszok rövidülnek, és ezáltal növeljük a növény szárszilárdságát is.

A KáPé Réz hatására a kalászdifferenciálódás időszakában intenzívebbé válik a tápanyagok szállítódása a növényben, elősegítve a megfelelő szemképződést, amely sejtszinten ebben az időszakban kezdődik el és később meghatározza a termésátlag alakulását.

A kalászosokban, a gyakorlatban maximum kétszer a gyomirtáskor, illetve a kalászvédelemkor avatkozunk be a növény biológiájába. A megfelelő fitoalexin szint eléréséhez ezért fontos, hogy a KáPé Réz-et megelőző módon kell alkalmazni, hogy a fitoalexin indukálását ne a kórokozó behatolása váltsa ki, hanem már felkészülten reagálhasson egy adott stresszhatásra. A KáPé Réz dózisa 3 l/ha, utolsó kijuttatási időpontja a zászlóslevél kiterülését követően még megvalósítható. A KáPé Réz gombaölő szerrel történő kijuttatása maximális hatékonyságot biztosít.

KáPé Réz kezelés hatására a növények vitálisabbak, zöldebbek, erőteljesebbek lesznek (ahogy az alábbi képek is mutatják).

KáPé Réz és gombaölő szer hatása búzában

KáPé Réz hatása búzában


Hechta Kft.
www.hechta.hu

hechta