A KITE Zrt. nemcsak a nagy vetésterületű szántóföldi kultúrák termesztéstechnológiájához kötődő kutatás-fejlesztést, illetve inputanyag-forgalmazást képviseli Magyarországon, hanem az éghajlati és gazdasági környezetváltozás esetén is valós termelési alternatívát jelentő kisebb növénykultúrák, így pl. a szója és cirok technológiafejlesztésében és inputanyag-forgalmazásában is jelentős szerepet tudhat magáénak.

Minden, a termeléshez felhasznált inputanyag kiválasztása óriási felelősséget jelent, így például a szójafajták tesztelésére, vizsgálatára is nagy hangsúlyt helyez a cég.

szója

Az ES Pallador szójafajta évről évre az éréscsoport legnagyobb termést adó fajtája.

A KITE Zrt. szervezésében zajló megbízásos kisparcellás kísérletek mellett a Nébih vizsgálati eredményeire is támaszkodva igyekszik a szójafajtáikkal szembeni termelői bizalom erősítésére.

A Nébih az ország területét reprezentálva, évente 7-10 kísérleti helyen állítja be kisparcellás vizsgálatait, ahol érésidőcsoportokban vizsgálja az egyes szójafajták teljesítményét. A KITE Zrt. kizárólagos forgalmazásában álló ES Pallador szójafajta 2015-től szerepel a Nébih kisparcellás fajta-összehasonlító kísérleteinek középérésű csoportjában, ahol évről évre az éréscsoport legnagyobb termést adó fajtája.

Az ES Pallador a vizsgált öt évből éppen legutóbb, 2019-ben érte el a legmagasabb termésátlagát, melynek értéke 5,0 tonna/ha volt. A termés nagyságán túl a fajta igazi értékét mutatja az a tény, hogy az ES Pallador minden évjáratban képes volt érdemi terméselőnyt (10-23%) elérni a kísérletben alkalmazott standard fajták termésátlagához viszonyítva.

szója

Az ES Pallador a vizsgált öt évből éppen legutóbb, 2019-ben érte el a legmagasabb termésátlagát, melynek értéke 5,0 tonna/ha volt.

Az ES Pallador évenként elért eredményeit a következő ábra mutatja be.

szója

Az ES Pallador szójafajta esetében az érésig eltelt napok száma: 135-145. Állóképessége kiváló. 14-21 cm-es alsó hüvelymagassága rendkívül biztonságos betakaríthatóságot tesz lehetővé. A termés fehérjetartalma jellemzően 42%, ezermagtömege 150-170 g, a bab köldök színe barna. Ajánlott vetéskori sortávolság 35-60 cm, ajánlott termő tőszám: 550 ezer növény/ha.

A KITE Zrt. szójafajta-portfóliójának másik két tagja a szuper korai éréscsoportba tartozó ES Navigator (000) és a korai éréscsoportba tartozó RGT Speeda (0). Az utóbbi fajta vetőmag-előállító területét 2019-ben megnövelték, ám a fajta vetőmagja iránti kereslet növekedése miatt 2020-ra már így is elfogyott az RGT Speeda vetőmagja.

Az ES Navigator szójafajta termesztésének előnye a fajta verhetetlen koraisága (érésig eltelt napok száma: 108-110), az ebből a szegmensből kiemelkedő termésátlag potenciálja (4,0-4,5 tonna/ha) és magas fehérjehozama (jellemző fehérjetartalom 42%). Az ES Navigator további értékes tulajdonsága, hogy a hüvelyek túlérésben sem pattannak ki: kísérleteinkben azt tapasztaltuk, hogy a teljes érést követő időszakban sem peregnek ki a szójababok a teljesen elszáradt növény hüvelyeiből, termését megőrzi egy megkésett betakarítás esetén is.

A KITE Zrt. 125 ezer magos és 2,8 millió magos kiszerelési egységekben hozza forgalomba, vetőmagjait gombaölő szerrel és HiCoat Super oltóanyaggal készre kezelve.

A szója, illetve a talaj oltására egy egyedülálló megoldást választottak a HiCoat Super nevű kétkomponensű készítmény használatával.

szója

A szója, illetve a talaj oltására egy egyedülálló megoldást választottak a HiCoat Super nevű kétkomponensű készítmény használatával.

A HiCoat Super nagy koncentrációban tartalmazza a Bradyrhizobium japonicum baktériumfaj csíráit és egy polimer ragasztóanyagot, mely biztosítja a baktériumcsírák tökéletes eloszlását, leporlásmentességét és hosszú életképességét. Vizsgálataikban mind a gyökér, mind a teljes szójanövény vizsgálata azt támasztja alá, hogy a HiCoat Super alkalmazása szebb, magasabb, életerősebb, produktívabb növényállományt eredményez az eddigi szójaoltási megoldásokhoz viszonyítva.

szója

A HiCoat Super alkalmazása szebb, magasabb, életerősebb, produktívabb növényállományt eredményez az eddigi szójaoltási megoldásokhoz viszonyítva.

A KITE Zrt. kitűnő fajtáik kimagasló minőségű, hazai előállítású vetőmagjaival kívánnak partnereiknek sikeres szójatermesztést 2020-ra is!

A Kukorica, szemes cirok, szója és napraforgó termesztéstechnológia – Komplex ajánlat 2020 című kiadvány a linkre kattintva megtekinthető.