Az őszi káposztarepce termesztése erőforrás igényes, különösen a nitrogéntrágyázás tekintetében. A nitrogén a növények növekedésének elsődleges tápanyaga. A nem megfelelő felhasználás gazdasági veszteségekhez, környezetszennyezéshez és az ökoszisztéma romlásához vezethet.

KWS MIKADOS hibrid repce

A legújabb repcefajták jelentősen hatékonyabbak a nitrogén-felhasználásban, mint a néhány évvel ezelőtti legnagyobb hozamú hibridek – fotó: KWS Magyarország Kft.

A nitrogén-felhasználás hatékonyságának optimalizálása a repcetermesztésben alapvető fontosságú az okszerű és költséghatékony tápanyag-utánpótlás szempontjából. A repce termesztése során a nitrogén-felhasználást számos tényező befolyásolja, többek között a nitrogén kijuttatásának mértéke, időzítése és technológiája, a talaj tulajdonságai, a növény genetikája és a környezeti feltételek.

A túlzott nitrogén kijuttatása kimosódáshoz, elpárolgáshoz vezethet, ami környezeti károkat okozhat. Ezzel szemben a nem megfelelő nitrogénellátás korlátozza a terméspotenciált. Ezért a nitrogén kijuttatásának és a növény igényének az egyensúlyban tartása kulcsfontosságú a tápanyag-hasznosítás optimalizálásához.

KWS repce KWS repce

Fotók: KWS Magyarország Kft.

Az a genetikai állomány, ami a KWS nemesítési programjaiban rendelkezésre áll óriási lehetőséget biztosít a repce tápanyag-hasznosításának növelésére. Az olyan genotípusok kiválasztása, amelyek rendelkeznek a hatékony nitrogén-felhasználást segítő tulajdonságokkal, mint például a nitrogénfelvétel, az optimális nitrogén-hasznosulás és a nitrogén remobilizációja, javíthatja a növény teljesítményét alacsonyabb nitrogén-ellátottság mellett is.

A modern nemesítési technikák, beleértve a markerekkel támogatott szelekciót és a genom szintű szelekciót, felgyorsítják az adott környezethez igazított, nitrogénhatékony fajták kifejlesztését. A legújabb repcefajták jelentősen hatékonyabbak a nitrogén-felhasználásban, mint a néhány évvel ezelőtti legnagyobb hozamú hibridek.

KWS repce KWS repce

A robusztus állomány termésképzéskor nitrogénforrásként is működik – fotók: KWS Magyarország Kft.

A repce tenyészidőszakának fontos szakasza a virágzás. Ekkor fordul a fejlődés vegetatív szakaszból reproduktív szakaszba. A virágzást megelőzően a nitrogén a zöld növényi részekben halmozódik fel. A hajtások raktárként is működnek.

Virágzáskor megváltozik a N-áramlás iránya az idősebb szövetekből a fiatalabb és a szaporítószervekbe. Vagyis a robusztus állomány termésképzéskor nitrogénforrásként is működik. A szár, az oldalelágazások (mint forrásszervek) és a becők közötti nitrogénegyensúly optimalizálás és a hatékony tápanyag-remobilizáció növeli a terméspotenciált. Ez a tulajdonság a nitrogénhatékony fajták jellemzője.

KWS MIKADOS hibrid repce

KWS MIKADOS repcehibrid – fotó: KWS Magyarország Kft.

Ez évi újdonságunk a KWS MIKADOS minden tekintetben modern hibrid és megfelel a jelenkori repcetermesztés kihívásainak! A KWS MIKADOS repcehibrid kedvező N-hasznosítási tulajdonságával fontos alapja a sikeres repcetermesztésnek korlátozott nitrogén-hozzáférés esetén is.

Nitrogénhatékony repcehibridjeinket a Best4N! jelölés különbözteti meg kínálatunkban. A Best4N! hibrideket erőteljes gyökérzet jellemzi, amely hatékony nitrogénfelvételt tesz lehetővé. A tápanyag- és vízellátás legjobb kihasználása érdekében az erős, mélyre hatoló karógyökér és nagyszámú oldalgyökerek együttesen kulcsfontosságúak.

A vizsgálatok rámutattak arra is, hogy a hibrid általános terméspotenciálja, ellenálló képessége és fizikai jellemzőinek erőssége teszi képessé a N-hatékonyabb felhasználására.

A KWS MIKADOS magas betegség-ellenállósággal rendelkezik. Ki kell emelni az RlmS rezisztencia szintet, amely a fóma elleni védelem legmagasabb foka a hazai piacon. Bár jelentősége évjáratonként és területenként változhat, meg kell említeni a kiváló Tarlórépa sárgaság vírussal (TuYV) szembeni toleranciát is. Ezek a tulajdonságok biztosítják az erőteljes állományok kialakulását és így hatékonyabban képesek megbirkózni az olyan stresszhatásokkal, mint a szárazság, betegségek és rovarkártevők széles köre.

KWS MIKADOS

Dinamizmus minden körülmények között!

mikados mikados mikados mikados

Fotók: KWS Magyarország Kft.

Tulajdonságok:

 • A KWS legkorszerűbb Európa szerte bevezetett új hibridje
 • Kiemelkedő terméspotenciál és kiváló termőhelyi alkalmazkodóképesség
 • A felvett N hatóanyag optimális hasznosítása – Best4N! karakter
 • Magas olajtartalom és ezermagtömeg jellemzi
 • Az RLMS rezisztencia – a fóma elleni védelem legújabb generációja biztonság a zavartalan fejlődéshez
 • Kiváló tolerancia a Tarlórépa sárgaság vírussal (TuYV) szemben
 • Az egészséges stabil szár és az erőteljes gyökérzet biztosítja a szárdőléssel szembeni fokozott ellenállóképességet
 • Korszerű kipergésellenállás – alacsony veszteség a betakarítás előtt és alatt
 • Erőteljes növekedés ősszel, dinamikus regenerálódás és indulás tavasszal
 • Kitűnő télállóság a heterogén téli hideghatások esetén is
 • Nagyszámú termésképző oldalág és intenzív becőképzés

Kismányoky András
KWS Olajnövények termékmenedzser

kws