Legújabb körkérdésünkben a következőkre kerestük a választ:

• Az időjárás okozta terméskiesést milyen növénykondicionáló megoldásokkal előzhetik meg/csökkenthetik a gazdálkodók?

• Hogyan segítheti a termelőket növénykondicionálók/biostimulátorok használata a kialakult műtrágyakrízisben, és hogyan segíthet megfelelni az új EU-s (AÖP) támogatási ciklus előírásainak?

A kérdéseinkre a következő cégek válaszoltak: Asfertglobal, Biokal International Kft., Biolchim Hungary Kft., Green Arsenal Hungary Kft., Greenman Kft., Huminisz Kft., KITE Zrt., Kwizda Agro Kft., NutriPlant Agro Kft., Phylazonit Kft., VulcanAgro Kft.

Asfertglobal

1. Napjainkban a növények növekedéséhez, fejlődéséhez optimális környezeti feltételek egyre ritkábban és csak igen rövid időszakban adottak. Az időjárásban tapasztalt folyamatos és hirtelen változások – hazánkban az elmúlt időszakban rendszeres nyári szárazság, a tavaszi hirtelen fagy és az erős fényintenzitás, valamint a talajban lévő blokkolt, a növény számára nem felvehető formában lévő ionok felhalmozódása – a növényi stressz kialakulását, így a növény növekedését, fejlődésbeli változását, leromlását eredményezik.

növényvédelem

Mind a nemesítésnek, mind pedig a környezetünket kevésbé terhelő, különböző növénytermesztési technológiáknak megoldást kell nyújtaniuk a különböző abiotikus faktorok által okozott problémák kiküszöbölésére.

növényvédelem

A növények stresszreakciói számos biokémiai mechanizmust foglalnak magukba, melyek molekuláris szinten játszódnak le a növények szervezetében, például: sejtfalkárosodás, fehérjék, szabadgyökök és ozmotikumok túlzott felhalmozódása.

Az Asfertglobal termékei természetes forrásokból származó, így a növény számára könnyen felvehető és hasznosítható, aktív, szerves molekulák, biotápanyagok és biostimulánsok, melyek alkalmazásával a növénytermesztés során a szélsőséges környezeti tényezők okozta stresszhatásokkal szemben növényeink ellenálló képességét növeljük.

növényvédelem

Ezzel együtt fenntarthatóbb mezőgazdasági termelést biztosítanak, mellyel lehetővé tesszük a magasabb hozamok elérését, növelve a kijuttatott hagyományos műtrágyák hasznosulását, csökkentve a felhasznált műtrágyák és növényvédő szerek mennyiségét, csökkentve ezzel a környezetre gyakorolt káros hatásokat.

2. Az Asfertglobal által előállított és Magyarországon a Kertcenter által forgalmazott hasznos mikroorganizmusok és biológiai trágyázószerek hormonális biostimuláns hatásaikkal, a tápanyagok felvehetőségének és hozzáférhetőségének általános javításával, az abiotikus tényezők által okozott stresszhatásokkal szembeni ellenálló képesség növelésével jótékony hatást fejtenek ki a növényi fejlődésre.

logo

A talaj erőforrásainak természetes módon való optimalizálása, a talaj és a növény egészségének, egyensúlyának gondozása, megóvása, erősebbé tétele lehetővé teszi a szerves tápanyagok jobb felvételét és a termésmennyiség növekedését, csökkentve a szervetlen, vegyszeralapú műtrágyák alkalmazását szermaradékmentes természetes megoldások használatával. Továbbá a szántóföldi területeken alkalmazott talajkondicionáló, növénykondicionáló vagy a nitrogén felvételét elősegítő készítmények alkalmazása pontot jelent az AÖP-programban.

logo

Márki Anita – Biokal International Kft.

Egyre szélesebb körű a termékpaletta a növénykondicionálók terén, ennek egyik oka a növényvédőszer-engedélyek visszavonása, illetve nem megújítása, másik oka az integrált szemlélet térhódítása.

Ahhoz, hogy a termesztett kultúra megfelelően tudjon harcolni az időjárás okozta stressztényezőkkel, mint a szél, aszály, hirtelen lezúduló csapadék, fontos, hogy a növény fel legyen töltve tápelemekkel, mert így tud gyorsan reagálni a külső károsító tényezőkre.

A Biokál termékcsalád minden terméke természetes összetevőket tartalmaz, rendszeres használata során a növény a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat megkapja, ezzel megerősödik a bőrszövete, ellenállóbbá válik a külső behatásokkal szemben. Közben a minőségi és mennyiségi paraméterek is javulnak.

Biokal

A Biokál növénykondicionálók természetes összetevőket tartalmaznak, biztonságos és egyszerű a használatuk. A növények számára gyorsan felvehető tápanyagokat tartalmaznak. Minden növénykultúrára pozitív hatással vannak, felhasználásuk 5%-os dózisban, 2-4 alkalommal történik a tenyészidő során.

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje nincs, így akár közvetlenül a betakarítás előtt is alkalmazhatóak a termékek. Ökológiai termesztésben is engedélyezett készítmények. AÖP-támogatás során 1 pont jár a használatukért.

Biolchim Hungary Kft.

1. Ez egy nagyon összetett kérdés, amire a megoldás is hasonlóképpen komplex. Az első lépést a megfelelő gyökérzet kialakításával tehetjük meg. Ezt olyan készítményekkel érhetjük el, amelyek összetétele a gyökér fejlődését stimulálják. Kiemelten fontos hatóanyagok ezekben a termékekben a N, P és a Zn, valamint az egyéb, ezek hatását felerősítő stimuláns anyagok.

Nagyon fontos, hogy mivel a gyökér a növény „szája", minél nagyobb és erősebb gyökérzetet tudjon a növényünk kialakítani, ezáltal szerezve előnyt a vízért és tápanyagért folytatott harcban. Cégünk erre a feladatra a SHIFT nevű termékét ajánlja, amely N, P, Zn mellet Cu-, Mn-, B-tartalommal is rendelkezik, egyéb természetes összetevők mellett.

Amint megvan a megfelelő gyökérzet, barna alga (Ascophyllum nodosum) kivonatot és enzimatikus hidrolízissel kinyert növényi aminosavat tartalmazó FYLLOTON termékünkkel tudjuk serkenteni a növény vegetatív növekedését. A termék kiemelkedően magasnak számító aminosav-tartalmának köszönhetően mindezt úgy tudjuk elérni, hogy a növekedés a növénynek minimális energiaráfordításba kerül. (Ezáltal stresszhelyzetben több energiája marad a stresszor leküzdésére.)

Ezután, ha megvan a megfelelő lombtömeg, az a feladatunk, hogy a fotoszintézist minél tovább minél magasabb szinten tartsuk. Erre a feladatra az 5 hatóanyag ideális arányú keverékét tartalmazó NOV@ nevű termékünket tudjuk ajánlani. A huminsav növeli a fotoszintézis aktivitását, ezáltal növelve a növény vitalitását és potenciális termőképességét. Ebben kiváló kiegészítő partner a glicin-betain, amely a fotoszintézis fokozása és a jobb aszálytűrés mellett antistressz hatásának köszönhetően segít a növénynek elkerülni a stresszhatás okozta termésdepressziót.


Az aminosavak energiát takarítanak meg, illetve a fulvosavakkal együtt a sejtfalat és sejtmembránt megnyitva segítik a tápanyagok és a peszticidek hasznosulását. Mindezt mintegy keretbe foglalva a barnaalga-kivonat biztosítja a további lombfelület-növekedést, illetve javítja a terméskötődést.

Amennyiben a fotoszintézist is sikerült hosszú időn keresztül megfelelő szinten tartani, nem marad más hátra, mint a megfelelő terméskötődés biztosítása. Cégünk speciálisan erre a problémára kifejlesztett terméke a FOLICIST. A termékben barnaalga-kivonat serkenti a terméskötődést. A Glicin-betain csökkenti a stresszt, és növeli a fotoszintetikus aktivitást. Növényi aminosavak olyan speciális összetételű keverékét tartalmazza, amire a virágzás során a legnagyobb szükség van.

Az ATCA aktiválja az anyagcsere energiatermelő folyamatait. A folsav számos, igen fontos kémiai és biológiai folyamatban játszik elengedhetetlen szerepet: részt vesz az aminosav- és nukleinsav-anyagcserében, valamint a termékenyülést követő intenzív sejtosztódást támogatja.

2. Az új támogatási ciklusban egyértelmű irányelvek fogalmazódnak meg a műtrágyák és növényvédő szerek használatának csökkentésére. Ennek következtében a megszokott gazdálkodási módszereket át kell értékelni. A következő években úgy kell a gazdálkodók profitabilitását megtartani vagy növelni, hogy kevesebb műtrágyát és növényvédő szert használhatnak fel. Ez csak úgy lehetséges, ha a csökkentett tápanyagdózisok maximálisan tudnak hasznosulni, és a növénynek a biotikus-abiotikus stresszorok leküzdésére minimális energiát kell fordítani.

Ahhoz, hogy a növényvédelem a szerkivonások és a megmaradt szerek használatának csökkentése mellett is sikeres legyen, minél vitálisabb, ellenállóbb növényeket kell nevelnünk. Ezek megoldása jelenleg a legegyszerűbben a biostimulátor termékkörrel lehetséges. Az összes biostimulátor termékünk érvényes regisztrációval rendelkezik, így az AÖP-ben 1 pontot ér.

Biostimulátor termékek mellé kombinációs partnerként vagy önmagában kijuttatott különböző makro-, mezo-, mikroelem-tartalmú lombtrágyák is sokat segíthetnek a kívánt termés elérésében és a szigorodó előírások betartásában. A lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás egyre inkább nélkülözhetetlen technológiai elemmé válik a sikeres szántóföldi növénytermesztésben.

szántóföld

A következő években úgy kell a gazdálkodók profitabilitását megtartani vagy növelni, hogy kevesebb műtrágyát és növényvédő szert használhatnak fel – fotó: Pixabay

A talaj felső rétegei egyre hamarabb kiszáradnak, ezáltal a talajon keresztüli tápanyagfelvétel is egyre nehezebbé válik a növények számára. Ennek hatására tápanyaghiány keletkezik, amely nem megfelelő fejlődéshez, végső soron terméscsökkenéshez vezet. Ezen tápanyaghiányos időszakok megelőzésére, illetve kezelésére cégünk széles termékpalettával rendelkezik, amiben minden termelő megtalálhatja a számára megfelelő terméket (GREENLEAF termékcsalád, K-BOMBER, NITROCAM, BOROMING GEL, LOKER TE).

Nitrogénhiány esetén hosszú hatástartalmú folyékony fejtrágyánkat: a NU-SLOW 28-at ajánljuk felhasználásra, kiemelten száraz körülmények között, amikor a hagyományos fejtrágyák hasznosulása kétséges. A NU-SLOW 28 csapadékfüggetlen, biztos hasznosulása révén csökkentett nitrátterhelés mellett is képes releváns terméstöbbletet produkálni úgy, hogy perzselés okozta termésdepressziótól nem kell tartaunk.

További sikeres gazdálkodást kívánunk minden jelenlegi és leendő partnerünkenk!

Green Arsenal Hungary Kft.

Az időjárásunk hatása a terméseredményekre nagyon változó lehet, és sok tényezőtől függ, például a nedvességtől, a hőmérséklettől, a napsütéstől, a széltől stb. Azonban számos növénykondicionáló megoldás van, amelyekkel a gazdálkodók csökkenthetik az időjárás okozta terméskiesést, stresszek hatásait, vagy elősegíthetik a növények növekedését és termését.

logo

Ezek lehetnek:

Talaj-előkészítés: A talaj előkészítése elősegíti a növények növekedését és fejlődését, és elősegíti a termés növekedését. Az előkészített talajban a növényeknek könnyebb dolguk van a gyökerek kifejlődésével, ami javítja a víz- és a tápanyagfelvételt.

Öntözés: Az öntözés kulcsfontosságú a növények egészséges növekedéséhez és a termés növeléséhez. Az öntözés segít megőrizni a talaj nedvességét, különösen a szárazság idején, amikor az időjárás miatt kieshet a termés.

Talajtakarás: A talajtakarás a talaj nedvességének megtartására szolgál, és megakadályozza a talaj kiszáradását és a növények stresszét. A takarás javítja a talaj szerkezetét és a növények tápanyagellátását is.

Növényvédő szerek: A növényvédő szerek használata segíthet megvédeni a növényeket a kártevőktől és betegségektől, amelyek jelentősen károsíthatják a növényeket, és csökkenthetik a termést. A növényvédő szerekkel kezelt növények ellenállóbbak az időjárás hatásaival szemben is.

Választott növényfajta: A választott növényfajta nagyon fontos szerepet játszik a terméskiesés elkerülésében vagy csökkentésében. Olyan fajtákat kell választani, amelyek ellenállóbbak az időjárás hatásaira, és jobban alkalmazkodnak a helyi klímához.

A növényeket érő stresszek kezelésben kiemelkedő szerepük van a növény- és talajkondicionáló anyagoknak, mindamellett, hogy segítenek javítani a növények növekedését és fejlődését is.

Az előnyeik közé tartozik, hogy a növénykondicionálók természetes tápanyagokat, például nitrogént, foszfort és káliumot tartalmaznak, amelyek elengedhetetlenek a növények számára az egészséges növekedéshez és a termés megfelelő minőségéhez. Használatuk által javítjuk a talaj szervesanyag-készletét, ezáltal tápláljuk a talaj élővilágát, miáltal javul annak szerkezetessége, tápanyag- és vízgazdálkodása.

Szélsőségesen változékony időjárásunk hatásaival szemben a növénykondicionálók segíthetnek a növényeknek megküzdeni a stresszhatásokkal, például a szárazsággal vagy a hideggel. Továbbá ezek a készítmények segíthetnek növelni a növények toleranciáját a stresszre, és javíthatják általános egészségi állapotukat is.

A stressz a növények ellenálló képességét is gyengíti, viszont a növénykondicionálók segíthetnek növelni az ellenálló képességét a különböző kórokozókkal és kártevőkkel szemben. Ezek az anyagok javíthatják a növények immunrendszerét, és segíthetnek megelőzni vagy csökkenteni a betegségek és kártevők által okozott károkat, javítják a növények növekedési folyamatait, növelhetik a virágzást, a gyümölcsképződést és a termés mennyiségét és minőségét.

A környezetünk védelme is fontos szakmai feladatunk. A növénykondicionálók általában biológiailag lebomló anyagokból állnak, és nem tartalmaznak káros vegyi anyagokat, amelyek károsíthatják a környezetet. Ezért használatuk környezetbarát megoldást a kertészkedéshez és a növénytermesztéshez.

Az élelmiszer-biztonságunk alapja az egészséges, élő talaj. Meg kell óvni a minőségüket, szerkezetüket és az élővilágukat. A növénykondicionáló anyagok segíthetnek javítani a talaj minőségét, és tápanyagokkal gazdagítják azt, ami elősegíti a növények egészséges növekedését és fejlődését.

Ebben segíti a növények környezetbarát fejlődését a BIOREMIQ készítmény. Levelekre kijuttatva környezetbarát módon fokozza a növények ellenálló képességét, a termés mennyiségi és minőségi mutatóit. A szárazságban is segíti a szélsőséges időjárással szembeni ellenálló képességet.

A talajélet javításban is nagy szerepet játszik, hiszen a BIOREMIQ visszaállítja az egészséges talajszerkezetet és a tápanyagfelvétel lehetőségét. Az élő talaj alapja a mikroorganizmusok jelenléte. A készítmény elősegíti az esszenciális baktériumtörzsek spóra-, illetve cisztaképződését, ezáltal beindítja és felgyorsítja a talaj rehabilitációs folyamatát. Széles a felhasználási köre. Költséghatékony készítmény, a szükséges műtrágya mennyiségét idővel jelentősen csökkenti, ráadásul használata pontot ér az AÖP-ben is.

A KAP Stratégiai Terv keretében 2023. 01. 01-től induló – és évente megújuló – Agro-Ökológiai Program (AÖP) támogatási formában a növénytermesztést úgy kell kialakítani, hogy az alkalmazott termékcsoportok használata során javítsuk a talajok állapotát, jellemzőit, vízháztartását, párhuzamosan ezzel csökkentve a műtrágya- és növényvédőszer-használatot. A mezőgazdasági termelőnek a mezőgazdasági üzem minden földhasználati kategóriájára vonatkozóan legalább 2 pont értékű gyakorlatot kell vállalnia, amelyből 1 pont megszerezhető a talajkondicionáló, növénykondicionáló vagy N-megkötő készítmények, mint pl. a BIOREMIQ alkalmazása esetén.

A támogatás összege az adott évi jogos igénylés alapján 61 és 105 Eur/ha nagyságrendet jelenthet a gazdáknak mindamellett, hogy a környezet- és klímatudatos gazdálkodási gyakorlatokat is ösztönzi.

Greenman Kft.

Dr. Józsa Rita, a Greenman Kft. molekuláris biológusa:

1. Az egyre szélsőségesebb időjárási hatások ellen többek között úgy védekezhetünk, ha a növény gyökérzetének fejlődéséhez megpróbáljuk a legoptimálisabb feltételeket biztosítani. A gyökér erőteljes fejlődésének nemcsak a tápanyag-ellátottság a kulcsa, hanem a talaj fizikai, kémiai és biológiai állapota.

Amennyiben a talaj szerkezete megfelelő, humuszanyagokban gazdag, mikroszervezetekkel, gombafonalakkal átszőtt, kolloidokkal teli, kialakul egy élő szerkezet, tud lélegezni, vizet megtartani, azaz nem erodált, ez mind hozzájárul az erőteljes gyökérképződéshez, így végső soron ellensúlyozni képes a szélsőséges időjárás okozta káros hatások egy részét.

Dr. Hidas András, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, a Greenman Kft. szakértője, egyetemi docens:

Az általunk gyártott és forgalmazott probiotikus készítményünkkel úgy tudjuk védeni növényállományainkat, hogy a talajkezeléssel vagy öntözővízzel történő adagolással terjedelmesebb gyökérzet fejlesztésére serkentjük a növényeket. A megnövekedett gyökértömeg eredményeként a növénynek nemcsak a tápanyagfelvétel-képessége, de aszálytűrése is javul.

Áttételesen, hosszabb távon a talaj szerkezetének javulásával, humuszosodásának elősegítésével annak vízfelvevő és -tározó képessége javul. A kedvezőbb vízháztartás a növényeket védi szintén a szárazabb időszakok alatt.

Dr. Józsa Rita, a Greenman Kft. molekuláris biológusa:

2. Ha a termelők egyrészt nemcsak növényvédő szerekben és műtrágyákban gondolkodnak, de változatosabb és természetesebb készítményekkel is támogatják a növényeket, a növények környezetét, a talajokat, elősegítve az élő környezet, az ökoszisztéma helyreállítását, a biodiverzitás megőrzését, visszaállítását, másrészt harmóniában az EU szándékaival és az AÖP támogatási rendszer céljaival, feltételeivel, sikeresen képesek teljesíteni az előírásokat, így igénybe tudják venni az erre vonatkozó támogatásokat.

Huminisz Kft.

Fontos feladatunknak tekintjük, hogy a termelőket szakmailag hiteles információkkal lássuk el, elsősorban a lombon keresztüli kondicionálásról és tápanyag-utánpótlásról. Minden évben közel 100 kiértékelt nagyüzemi, 4 ismétléses kisparcellás, illetve fenometriai vizsgálatot végzünk, illetve végez egy külsős, független szakember megbízásunkból. Ezek a kísérletek is a szakmaiságot igyekeznek erősíteni ezen az elmúlt 5 évben sajnos nagyon felhígult piacon. Az új belépő cégek és kondicionáló termékek száma, mondhatni, exponenciálisan növekszik, amit az AÖP-program ilyen értelemben tovább fokozott.

Több, régóta bevált talaj- és növénykondicionálónak megvannak az erősségei, ami miatt a termelő vélhetően az adott terméket választja. A mi készítményeink esetében pl. a következők:

• 18 év tapasztalat a humin- és fulvosavas növénykondicionálásban. Egyre többen követnek bennünket az általunk kitaposott úton, sőt ígéreteikkel már messze le is köröztek!

• 10% többlethozam szántóföldön 11 év átlagában, kísérletekkel alátámasztva. A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy a 10 százalék körüli többlet már igen jónak számít (természetesen bizonyos helyzetekben +20-50% terméstöbblet is előfordulhat, csupán ezekre azonban nem korrekt értékesítési stratégiát építeni).

• A megtérülési mutatók pedig a 2022. évi még nem értékesített termény- és várhatóan sajnos szintén alacsony új terményárak mellett is legalább 2-szeres, de átlagosan 3-4-szeres értéket mutatnak

Az általunk gyártott KONDISOL, KONDISOL N, KONDISOL B+S, valamint csúcsnövénykondicionálónk, a K2 az Agrárökológiai Programban +1 pontért, az általunk forgalmazott mikrobiológiai készítmények jellemzően +2 pontért is választhatók.

Napjainkban kihívás az olyan új élelmiszer-termelési rendszerek kiépítése, amelyek elősegítik a tápanyag-felhasználás hatékonyságát, csökkentik a tápanyag- és vízszükségletet, hatékonyan fellépnek a betegségek és kártevők elleni védekezés érdekében, és amelyek helyreállítják a talaj termőképességét.

Az ökológiai intenzifikáció célja a külső inputoktól való függés csökkentése magas termelékenységi szint fenntartása mellett. Ebben az összefüggésben a humin- és fulvosavalapú termékek potenciálisan új alternatív technológiát jelenthetnek a növények életfolyamatainak stimulálásában és közvetve a növények által előállított produktum környezetbarát növekedésében.

Akár 70 olyan pozitív növényélettani hatást is felsorolhatnánk, amelyekre a humin- és fulvosavas növénykondicionálók pozitív hatást gyakorolnak. Ezek közül kiemelném a stresszkezelésben betöltött szerepüket: abiotikus, biotikus stresszhatások, xenobiotikumok által előidézett stressz.

A növénykondicionálók mellett azonban ne feledkezzen meg a megfelelő mikroelempótlásról és makroelem-kiegészítésről sem! Fontos, hogy a kezelések során növényeink számára stresszhelyzetben is jól felvehető és hasznosuló kelát (pl. EDDHSA), illetve komplexképzővel (pl. lignoszulfonát) gyártott lombtrágyákat alkalmazzunk a szinergiahatás elérése érdekében. Ilyen termék pl. a K2 növénykondicionáló, amely a magas humin- és fulvosavak mellett kiemelkedő aminosav-tartalommal is rendelkezik.

Magyar innovatív, szakmai alapon működő cégként ez idáig és ezt követően kiváló ár-érték arányú termékeinkkel támogattuk és segítjük a jövőben is termelő partnereink munkáját ebben a sajnos nagyon felhígult piaci környezetben.

Tamás István marketingmenedzser – KITE Zrt.

1. Általános válasz a kérdésre nehezen adható. A biostimulátorok a növények természetes életfolyamatainak támogatásával tompíthatják a kedvezőtlen talaj- vagy környezeti hatásokat, javíthatják a szervetlen tápanyagok felvételét és hatékonyságát. Ugyanakkor egy kedvezőtlen időjárási eseményt mindig egy adott kultúrnövény adott fenológiai állapotához kell társítani. Csak egy példa: a mérsékelten meleg, csapadékosabb május kifejezetten jó a kapásoknak, a kalászosoknál ez már nem feltétlenül igaz.

A biostimulátorok az intenzív gazdálkodás eszközei, megválasztásuk érzékenyebb feladat, mint a növényvédő szereké vagy a hagyományos lombtrágyáké. Összetételük és hatásuk ismeretében csak a megfelelő növényfenológiai fázisban való kijuttatásuk hozhatja a várt eredményt. Ellenkező esetben terméscsökkenés is előállhat. Nyilvánvaló, hogy egy lombfelület növelésére fejlesztett termék a vegetáció korai szakaszában tudja nyújtani a tőle elvárhatót, a generatív szakaszban kijuttatva eltolhatja az aratás idejét, a hatás pedig nem a szemtermésre koncentrálódik.

kukorica

Egy kedvezőtlen időjárási eseményt mindig egy adott kultúrnövény adott fenológiai állapotához kell társítani – fotó: Shutterstock

2. Az AÖP támogatási rendszer alapvetően jó dolog, de arra, hogy ez miként fogja szolgálni a kitűzött célokat (biodiverzitás erősítése, alacsonyabb szervetlenműtrágya-dózisok használata, talajok védelme, kisebb peszticidterhelés stb.), ma még nehéz lenne válaszolni. Amennyiben a támogatás anyagi vetülete nem párosul a szakmaisággal, tehát az első kérdésben fejtegetett helyes termékmegválasztással, akkor a kitűzött célok megvalósulása csekély. Ahol a gazdálkodók a maximális lehívható hektáronkénti támogatási összeg elérését és a program küldetését összekapcsolják, ott ily módon megfelelnek a támogatási ciklus előírásainak.

Mindenesetre az jól érzékelhető a kínálati piacon, hogy számos új termék jelent meg, és használatukkal kapcsolatban elsősorban a támogatás összegének lehívására hívják fel a figyelmet. Azt gondoljuk, hogy a gazdálkodóknak érdemes felkészült, a növény és talajélettanban jártas szakemberek véleményét is kikérni.

Kwizda Agro Kft.

1. Az időjárással kapcsolatos stressztényezők közül általánosságban a kisebb fagykár és a jég- és viharkárok ellen javasolják a gyártók a növénykondicionáló, növekedésserkentő készítményeiket. Jellemzően növekedési hormonokat tartalmazó algakivonatok, aminosav- egyéb szervesanyag-tartalmú készítményeket vagy szintetikus auxin vagy gibberellin hatóanyagú termékeket használtak eddig is ilyen esetekben a termelők, de az új AÖP által egyre többféle kondicionálószer jelenik meg.

A növekedésre serkentő jelleggel ható lomb- vagy talajtrágyák a normális évjáratokban gyakran jól mérhető hatásúak például a fotoszintézisaktivitás vagy a vegetációs index ellenőrzésekor, és ez kisebb terméstöbblettel is járhat, ezért valószínű, hogy a pozitív hatásra a kedvezőtlenebb időjárási körülmények között is számíthatunk. Szélsőséges, például száraz, aszályos helyzetben viszont a növény stimulálása ellentétes a természetes növekedési lassulásával vagy akár szüneteltetésével.

2. A hosszan virágzó növényeket a jobb kötődéssel segítik legjobban mérhető módon például az algakészítmények. A gyökeresedési időszak, a kezdeti fejlődés serkentése is hasznos lehet például egy megcsúszott vetésidő esetén. Vannak gyümölcsös kísérletek, amelyekben a kisebb fagy károsítását csökkentette a növekedésihormon-tartalmú kezelés a virágzasi időszakban. És legkézenfekvőbb a mechanikai stressz, például jégkár utáni növekedési erély fokozása a biostimulátorokkal. Számtalan helyzetben lehet hasznos a növényi növekedés stimulálása.

Az AÖP-megfelelés nagyon egyszerű. Rengeteg regisztrált termék van. A hasznosabbakat kell megtalálni a gazdáknak. Ebben a kísérletek és a saját tapasztalat egyaránt sokat segítenek.

Ábrók Balázs ügyvezető – NutriPlant Agro Kft.

1. Az elmúlt évek időjárását áttekintve megállapítható az a tény, hogy a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai hazánkban is egyre intenzívebben mutatkoznak meg.  A téli hónapjaink egyre enyhébbek és hómentesek, tavaszi hónapjainkat az egyenlőtlen csapadékeloszlás és a változékony időjárás jellemzi. Márciusban és áprilisban komolyabb kora tavaszi fagyokkal is számolnunk kell, viszont májusban jellemzően túl gyorsan melegszik az idő, így azt tapasztaljuk, hogy szinte átmenet nélkül lépünk át a nyárba. Ahogyan az emberek, úgy a növények is megérzik ezt a gyors időjárás-változást, és mutatják a stresszhatások tüneteit (turgor vesztés, lankadó levelek, vontatott fejlődés, fagykár stb.).

Tapasztalatom szerint ezekben a helyzetekben egy gondosan kiválasztott komplex növénykondicionáló kijuttatása hatalmas segítséget nyújthat egy legyengült növényállomány megerősítésében és a hervadási pont kitolásában. Fontos kiemelni, hogy a kezelések időpontjának megválasztása kulcsfontosságú, hiszen a megelőzés mindig célravezetőbb és kifizetődőbb megoldás.

Egy nagyobb gyökérzettel rendelkező, jobb kondíciójú növény ellenállóbb lesz a stresszhatásokkal szemben, ezáltal növelhető a termésbiztonság és csökkenthető a terméskiesés.

Ezért mindenkinek azt javaslom, hogy ne csak akkor alkalmazzon növénykondicionálókat, amikor „már baj van", hanem illesszék be a technológiába fix elemként, megelőzésjelleggel akár a főbb növényvédelmi kezelésekkel egy menetben.

A NutriPlant Agro Kft. által forgalmazott növénykondicionálók és lombtrágyák a legtöbb növényvédő szerrel együtt jól keverhetők, gond nélkül kipermetezhetők, ami hatalmas előny, hisz a kijuttatásukat nem terheli pluszköltség!

DALGIN növénykondicionálónk 1-2 liter/ha dózissal kijuttatva erős stresszoldó hatással bír! A termék magas százalékban tartamaz Ascophyllum nodosumot (barna tengeri algakivonat), továbbá növényi eredetű szabad aminosavakat, illetve természetes eredetű növekedésserkentő hormonokat, polifenolokat, cukrokat. Serkenti a növényi anyagcserét, stimulálja a növény fiziológiai folyamatait, lassítva a sejtek öregedési folyamatát. Fokozza a betegségekkel szembeni ellenálló képességet, növeli a növények számára rendelkezésre álló energiát. Használatával jelentős termésnövelő hatás érhető el!

Dalgin

A DALGIN növénykondicionáló 1-2 liter/ha dózissal kijuttatva erős stresszoldó hatással bír – fotó: NutriPlant Agro Kft.

2. Véleményem szerint sok olyan gazdálkodó megtapasztalta és most már elismeri a növénykondicionálók pozitív hatásait, akik az elmúlt évek során esetleg nem voltak meggyőződve ezen termékek hatékonyságáról. Be kellett látniuk, hogy ilyen szélsőséges, főleg aszályos évjáratokban sajnos nincs más lehetőségük, mint hogy lombon keresztül próbálják meg táplálni és stimulálni stresszes növényeiket.

A NutriPlant Agro Kft. portfóliójában 4 különböző, de egyaránt magas hatóanyag-tartalmú (humin-fulvosav, aminosav, algaextraktum, flavonoid) növénykondicionáló érhető el (Humicum, Fulvic Nature, Dalgin, Flavo Plant), melyek mindegyike rendelkezik a Nébih által kiadott engedélyokirattal, így az AÖP-ben is érvényesíthető (1 pont)!

Termékeinkről bővebb információkat a www.nutriplant.hu oldalon olvashatnak.

logo

Vajda Péter ügyvezető, tulajdonos – Phylazonit Kft.

1. Az utóbbi években mindent láthatott a termelő a határban járva, volt aszály, napégés, szélsőséges hőingadozás, fagy és még sorolhatnánk. Ezek mind olyan tényezők, amelyek stresszben tartják a növényt, és nem megfelelően kezelve a problémát jelentős terméskiesést okozhatnak.

A növénykondicionáló készítményekkel kapcsolatban gondolkodhatunk preventív védelemben és „kuratív" megoldásban egyaránt. Preventív esetben egy általános növénykondicionálással javítjuk az állományunk immunrendszerét, és felkészítjük már előre egy esetleges stresszhelyzetre, utóbbi esetében pedig akkor kezeljük a kultúránkat, ha már bekövetkezett a baj.

Mi a huminsav mellett tettük le a voksunkat, hiszen több szempontból is igen előnyös a hatása. Egyrészt az előbb említett időjárási vagy akár növényvédelmi stresszhatásokat képes csökkenteni, másrészt felkelti a növények "étvágyát", így támogatja azok tápanyagfelvételét, harmadrészt pedig a tápanyagok növényben történő hasznosulását is magas szinten támogatja.

szántóföld

A Phylazonit Kft. a huminsav mellett tette le a voksát, hiszen több szempontból is igen előnyös a hatása – fotó: Phylazonit Kft.

2. Mivel a növénykondicionáló készítmények használata elterjedt, ezért az AÖP-ben is kedvelt megoldás jelenthet. Használatukkal a termelő – területének 50%-án alkalmazva – 1 pontot tud bezsebelni. Így amennyiben teljesíteni tudja pl. a szintén 1 pontos növénydiverzifikációt, akkor ezzel már meg is szerezhető a minimálisan szükséges 2 pont.

Amit mi javasolunk, hogy érdemes emellé még 2 pontért a mikrobiológiai készítményeket is választani. Hogy miért? Mert maximálisan 4 pont értékű vállalást lehet megtenni, amiből 2 pontot kell teljesíteni. Ha pl. kiderül, hogy az adott évben a környezeti tényezők miatt nem lehet vagy nem gazdaságos a terület 50%-án növénykondicionálót használni, akkor még mindig ott van egy jolly joker megoldás, a MIKROBIOLÓGIA, amely készítmények felhasználására jóval nagyobb időintervallum áll rendelkezésre.

Phylazonit

Ha mégis úgy látszik, hogy az adott évben fel lehet használni a növénykondicionálót, akkor azt javasoljuk, hogy ne centizzük ki a terület 50%-át, hanem egy kicsit lőjük feljebb a használatot, hogy az ellenőrzésnél biztosra menjünk.

A mi megoldásunk az Energia Humin, amelynek az ereje a komplexitásában van. A stresszhatások csökkentése mellett egy "svédasztalt" kínálunk a növény számára, hiszen a termék NPK-t és 6-féle mikroelemet is tartalmaz. Ezzel a növény azon tápanyagokhoz is hozzájuthat, amire éppen szüksége van.

„Nyugodtan kijelenthetjük, hogy jelen piaci helyzetben, beszakadt terményárak mellett is egy-egy kezelés bőven visszahozza a kezelések árait, és plusz profitot lehet vele realizálni."

Phylazonit

Vázsonyi László termékfejlesztő mérnök – VulcanAgro Kft.

1. Mindenekelőtt a talajokat kellene "kondicionálni", de leginkább javítani. A növény ebből a közegből venné fel a vizet, a tápanyagot, és ha ez nincs rendben, akkor korábban felsülnek, több a gombás fertőzés, és tápanyaghiányosak is lesznek.

Vagyis a javaslatunk a kevesebb sótípusú (vizet elvonó) műtrágya használata. Több szervesanyag-visszaforgatás, bontani a szármaradványokat, és tápanyagot kinyerni azokból. Ha már ezen túl vagyunk, akkor költsünk növényi stimulálószerekre. Nagyon nagy szívfájdalmunk, hogy az AÖP-programba nem került be egy talajjavító meszezés, szervesanyag-alapú trágyázás. Pedig ezek a "talajjavító anyagok" már bizonyítottak.

2. A növénykondicionáló anyagok nagyon sokfélék lehetnek. Összességében a növény biokémiai folyamatait szabályozzák, fokozzák. Ehhez két-három feltételnek kell teljesülni. Víz, tápanyag és ideális időjárási körülmények (és egészséges növény). Ha pedig ezek a feltételek adottak – lennének –, minek stimulálni a növényt? Vagyis egy folyamatosan romló körülményt próbálunk "csodaszerekkel" eltüntetni.

Mi azt javasoljuk, hogy a kondicionáló készítmények mellé tegyünk tápanyagokat is. Olyan tápanyagokat, amelyek a leggyakrabban hiányoznak, mint a magnézium, kén, cink, de akár a kálium, foszfor. Nem ezen a pár ezer forinton fog múlni a boldogságunk, mégis szakszerűbb lesz a lombtrágyázás.