Kártevők elleni védelem

A vetéshez és a repce keléséhez kedvező időjárás a kártevőknek is kedvez. Már a repce árvakelésen és a keresztesvirágú másodvetésekben is megfigyelhető volt a repcedarázs rajzása, majd a lárvák károsítása, emellett a földibolhák kártétele is megkezdődött. Ez jelzi, hogy a kelő és a fiatal repce állományoknál kártevő nyomásra lehet számítani. Ha az idő hűvösebbre fordul, a nagy repcebolha megjelenésére is fel kell készülni. Akár már ősszel előfordulhat szárormányos betelepedés és tojásrakás is – az ebből kikelő, korán megjelenő lárvák okozhatnak meglepetést a termelőknek.

A talajlakó és fiatalkori kártevők elleni védelemre a Buteo Start csávázószer alkalmazását javasoljuk, de emellett az őszi állománykezelés szerepe is jelentős marad a repcetermesztésben.

repce kártevők

Közeleg az ősz: itt az ideje a repce védelmének a károsítók ellen — fotó: Bayer

Decis Mega

A Decis Mega deltametrin hatóanyagú kontakt rovarölő szer. Egyedi formulációja más piretroidoknál hatékonyabbá, önmagában és kombinációs partnerként is kiváló termékké teszi. Gyors kezdeti hatás, a kezelt felületen egyenletesebb eloszlás és jobb esőállóság jellemzi. A fiatalkori kártevők ellen hatékony védelmet nyújt, akár hűvösebb őszi időben is. Alkalmazása repcebolha, káposztabolha és repcedarázs lárva elleni védekezésre a repce szik- és 4 leveles állapota között javasolt. Dózisa repcében 0,15 l/ha 250-400 l/ha permetlében kijuttatva.

Betegségek elleni védelem, biztonságos áttelelés

A repcét már ősszel jelentősen károsíthatják a gombabetegségek. A beszűkült vetésforgó, valamint a napraforgóval közös kórokozók megléte nagy területen biztosítja a fertőző anyag folyamatos jelenlétét. A fertőzéshez kedvező körülmények között védekezés nélkül komoly kárt okozhatnak a gombabetegségek. Ezek közül a fóma lappangási ideje rendkívül hosszú akár 4-6 hét is lehet. Amikor a tünetek már láthatók, a védekezés kevésbé hatékony. Védekezés hiányában a fertőzött növények lassabban fejlődnek, elpusztulnak, az állomány legyengül. Az egészséges repceállománynak optimális fejlettségi állapotban (szárbaindulás előtt, optimális gyökérnyak átmérő és gyökértömeg) is kell lennie ahhoz, hogy biztosan átteleljen.

Folicur Solo

A Folicur Solo kórokozók széles köre ellen hatékony, növekedésszabályozó hatású gombaölő szer. Megakadályozza a kórokozók fertőzését, az állomány nem gyengül, csökken a kifagyás veszélye. Emellett meggátolja a szárbaindulást, segíti az erős, zömök tőlevélrózsa kialakulását. A kezelés hatására fokozódik a gyökérzet növekedése, nagyobb lesz a gyökértömeg és a gyökérnyak átmérője is, így javítja a repce télállóságát.

Alkalmazása ősszel fejletlen, egyenetlen növényállomány megerősítésére a repce 4 leveles állapotától javasolt. Ajánlott dózisa ekkor 0,5 l/ha. Az erőteljes növekedés és az őszi szárbaindulás blokkolására a repce 4–6 leveles fejlettségénél 0,5-0,6 l/ha, a repce 6–8 leveles fejlettségi állapotában 0,75-0,8 l/ha dózisban alkalmazható. Erős Phoma, vagy Cylindrosporium fertőzés elleni védelemre a repce 6–8 leveles fejlettségénél 1,0 l/ha dózisban nyújt megfelelő védelmet. Az eredeti Bayer formuláció garantálja a hatékony, kijuttatási probléma mentes alkalmazást, a növény és felhasználó biztonságot.

Tilmor

A Tilmor hatékonyan véd a repce főbb kórokozói ellen, erős fertőzési nyomás esetén is. A tebukonazolnak köszönhetően kiemelkedő télállóság fokozó és regulátor hatással is rendelkezik. Őszi kezelésnél a készítményt 1,2 l/ha dózisban a repce 4-8 leveles állapotában javasolt kijuttatni, lehetőleg 12 °C feletti hőmérsékleten. A javasolt permetlé mennyiség – az állomány fejlettségétől függően – 250-400 l/ha. Az őszi kezelés biztonságosabbá teszi az állomány áttelelését és megakadályozza az állomány kiritkulását.