Ezen termékkör egyik zászlóshajója a PROTECTOR 240 EC, mely a benne lévő két hatóanyagnak köszönhetően kiválóan alkalmas mindkét feladat ellátására. A tebukonazol, Magyarország elsőként engedélyezett regulátor hatású hatóanyaga a repcetermesztésben, mely egyéb kultúrákban elsősorban a gombaölő hatása miatt kerül alkalmazásra, így nem elhanyagolható ezen „mellékhatása" sem. A készítmény másik hatóanyaga a protiokonazol, amely a legújabb triazol vegyületek közzé tartozik. Hatékonysága kiemelkedő egy jelentős terméskiesét okozó gombás fertőzéssel, a szklerotíniával (Sclerotinia sclerotiorum) szemben.

Őszi növényvédelmi technológia és hatásmechanizmus
Az őszi kezelésnél - melynek optimális időpontja a növény BBCH 14-18 szerinti fejlettségi stádium (azaz amikor a növény már legalább 4 valódi levéllel rendelkezik, illetve a 8. levél kiterülésével bezárólag) - az elsődleges cél, hogy a repce a megfelelő fejlettségi állapotban menjen a télbe. Ez azt jelenti, hogy a kezelésnek minden esetben meg kell előznie a növény szárba indulását. A tebukonazol, a gibberellin (hosszanti megnyúlást elősegítő növényi hormon) szintézis gátlásán keresztül fejti ki növekedésgátló hatását. A kettős hatás eredményeként egy olyan vastag gyökérnyakú, földre lapuló, rozettás állapotban lévő repceállományt kapunk, amely kiváló télállósággal rendelkezik. A télre megfelelő kondícióba hozott növény a tavaszt előnnyel kezdi.

Gyakorlati tapasztalatok
A 2013-as késő őszi méréseink alapján bebizonyosodott a regulátoros kezelések pozitívuma. A szakirodalmak szerint 8 mm-es gyökérnyaki átmérő alatt a repceállomány nem képes károsodás nélkül átvészelni a tartósan -10°C alatti hőmérsékletet. Az alábbi táblázatból kiderül, hogy a kezeletlen kontroll nem érte el ezt a minimumot, ezzel szemben a kezelt 12%-al meg is haladta ezt. Ennek eredménye volt a tavaszi kiritkult kontroll, melyet a tél okozta stressz miatt a gyengültségi kórokozók könnyebben megtámadtak, valamint a korai kártevők is nagyobb károkat okoztak benne.

Az őszi kezelések mikroelemes kiegészítési lehetősége
A repcetermesztésben, napjaink igen változó és gyakorta szélsőséges időjárási viszonyai mellett, nagyobb hangsúlyt kap a repce őszi levéltrágyázása, különböző bórtartalmú készítményekkel. A bór őszi kijuttatása segít abban, hogy jó kondícióba kerüljön az állomány és nagyobb gyökértömeg fejlesztésével, levelei megvastagodásával, megerősödve menjen a télbe, csökkentve mindezzel a kifagyás kockázatát.