Tőkés Blanka mezőgazdasági szaktanácsadóként és gazdálkodóként dolgozik Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben. A fiatal szakember 14 éve foglalkozik az agrárium több ágazatával, és a saját termelő tevékenységén keresztül is teljes képet kap a gazdálkodókat sújtó kihívásokról, kötelezettségekről.

Arra kértük Blankát, hogy mesélje el nekünk, milyen tapasztalatokat gyűjtött az agrárium különböző területein.

"Debrecenben végeztem először szakigazgatási, majd vidékfejlesztési agrármérnökként. 14 éve dolgozom a mezőgazdaságban. Pályám elején eltöltöttem néhány évet a feldolgozó iparban, majd egy kereskedelmi és szolgáltató cégnél helyezkedtem el, ahol a vállalkozás fő profilja a mezőgazdasági erőgép- és munkagép-kereskedelem volt. Abban az időben a gépbeszerzési pályázatok kapcsán a kényszer szülte, hogy mezőgazdasági pályázati tanácsadással is foglalkozzunk.

Az agráriumban végzett munka során nélkülözhetetlen a mezőgazdaság szeretete és az természet iránti alázat – fotó: Tőkés Blanka

Mezőgazdasági szaktanácsadással 5 éve foglalkozom. Ez elsősorban a támogató adminisztrációt jelenti: egységes kérelem beadása, gazdálkodási napló készítése, nitrátjelentés elkészítése, valamint ellenőrzésre történő felkészítés. Nem egyszerű a jogszabályok sűrűjében eligazodni, ezért fontos az ágazatok különböző területein szerzett szerteágazó tapasztalat, amellyel segíteni tudom a gazdálkodókat.

A munkám során összesen közel 3000 hektár művelésére van rálátásom Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben. Ezek túlnyomó része VP-AKG célprogrammal érintett szántó, valamint ültetvény. A legjellemzőbb szántón termesztett növények a kukorica, a napraforgó, a kalászosok és a repce. Ültetvények esetében pedig az alma, meggy, szilva. Az ügyfélkörömben megtalálhatóak továbbá szarvasmarha- és juhtartással foglalkozó gazdák is."

Pillanatkép napraforgó terepszemléről – fotó: Tőkés Blanka

Milyen akadályokkal küzdenek mindennapi munkájuk során a termelők, amelyekben segítséget tudsz nyújtani számukra? – És Te hogyan tudod teljesíteni az adatszolgáltatási időszakokban a leadási határidőket?

"A gazdálkodók életét most jelentősen megnehezíti a kiszámíthatatlan időjárás. A legnagyobb gond a vetés idején elmaradó csapadék, a tavaszi fagy, valamint a nyári aszály. Mindezt tetézi a sok adminisztrációs teher és a folyton változó jogszabályi háttér.

A gazdálkodókat az adminisztrációban, nyilvántartásban és adatszolgáltatásokban – ellenőrzésekre való felkészítésben tudom segíteni.

Azonban nekem is van egy segítségem a munkában, amely az Arasz Agro Adminisztrációs szoftver. Erre a nagyszerű rendszerre egy szaktanácsadó kolléganő hívta fel a figyelmemet, és azóta már ez a második gazdálkodási év, amikor az Araszt használom.

Az Arasz előtt évekig egy másik programot használtam.

Két szempont volt, ami miatt az Arasz-t választottam: a rendkívül kedvező ára és az egyszerűsége.

Nem manuálisan töltjük fel az adatokat a rendszerbe, így sokkal kisebb a hibázás lehetősége. Kedvencem, hogy könnyedén megoldható vele a tápanyag-gazdálkodási terv (szántóra és ültetvényre), valamint az állatállomány-változás vezetése. A felvitt adatokból rengetegféle kimutatás készíthető."

Az első pozitívum, amit a használat során rögtön megtapasztaltam, hogy az Arasz-ban nincs bonyolult procedúra az adatok feltöltésére és egy új gazdálkodási év indítására. Szinte semmit nem kell manuálisan begépelni, nem kell a blokkazonosító változásokat figyelni, AKG-s ügyfelek esetében nem kell a KET azonosítókat felgépelni.

Egy egységes kérelem Excel feltöltése után rögtön indulhat a munka. Ez a nagy gazdák naplózása esetében ügyfelenként 3-4 óra munkaidő-megtakarítást jelent.

Az Arasz nagy előnye, hogy nem kell külön program a tápanyag-gazdálkodási terv elkészítésére, illetve a növényvédelmi megfigyeléseket is automatikusan generálja. Lehetőség van műveletfolyamatok rögzítésére (például a lucerna esetében kaszálás – rendsodrás –  bálázás – bálahordás), valamint egy adott tábla bizonyos százalékának naplózására.

A felvitt adatok alapján az összesítő lapokat automatikusan elkészíti a program. A gazdálkodási napló, valamint a nitrátjelentés beküldéséhez pedig egyetlen kattintással kinyerhető a feltöltendő adat.

Gazdálkodónként 3-4 munkaóra-megtakarítás mellett jut idő más fontos dologra is az ember életében... – fotó: Tőkés Blanka

Felhasználóként azért ajánlom az Arasz szoftvert, mert

nem szükséges hozzá heteken át tartó betanulás és folytonos továbbképzés! A használata gyerekjáték.

Szántóföldi növénytermesztők számára is könnyű az Arasz szoftver használata. Csoportos naplózási- és adatmódosítási lehetőség áll rendelkezésre, valamint több figyelmeztető hibaüzenet emlékezteti a felhasználót a jogszabályok figyelembe vételére.

Az állattartó gazdálkodók számára is segítség az Arasz, hiszen az ENAR-ból letöltött Excel alapján könnyedén kezelhető az állatállomány vezetése, valamint a trágya keletkeztetése. A legeltetés naplózása rendkívül egyszerű.

Kertészeteknek vagy ültetvényes termelőknek a permetezésekhez kapcsolódó megfigyelést automatikusan elkészíti a program. Ez egy visszaellenőrzés után szabadon módosítható.

Szaktanácsadók számára a korábban már említett előnyök miatt rengeteg munkaóra megspórolható – illetve figyelemre méltó az Arasz szoftver versenyképes ára."

Szívesen olvasna többet az Arasz Agro Adminisztrációs Szoftverről? Korábbi cikkünkben további hasznos információkat is talál.

Ha érdekli a szoftver, több információt is talál a www.arasz.hu oldalon, a kapcsolatfelvételhez kattintson ide!