A kártevők károsítási küszöbérték alatt tartása talán a legnehezebb feladat. Egy megcsúszott szárormányos és nagy repceormányos elleni védekezés akár 30-40%-kal is csökkentheti a termést. Veszélyességét jól mutatja a növényenkénti 1 db-os fertőzési küszöbérték. Ellene szárbaszökés idején, de feltétlenül a peterakás előtt védekezhetünk klórpirifosz hatóanyagú szerekkel, mert ezek gázosodó mellékhatása és hosszú kontakt tartamhatása hideg időben is jól lefedi a betelepülési időszakot. Zöldbimbós állapot végéig használhatók, de integrált AKG programban tavasszal nem engedélyezettek, neonikotinoidokkal helyettesíthetők.

A szárat veszélyeztető károsítókat nem sokkal követik a fénybogarak. Kártételük sárgabimbós állapotban akkor jelentős, ha egyedszámuk eléri a 3-5 növényenkénti mértéket (kb. 30-50 db/10 hálócsapás). Piretroid típusú rovarölőkkel jól gyéríthetők, de a rezisztencia kialakulásának veszélye miatt fontos a szerrotáció használata. Virágzás elejétől már a megporzást segítik elő, de a becőkárosítók elleni további védekezések is tovább gyérítik számukat.

fénybogár

Fénybogár és bundásbogár repcén

Tavaly legnagyobb tömegben és leghosszabban a repcebecőormányos kártevő rajzott, amely ellen 0,5-1 db/növény (5-10 db/10 hálócsapás) küszöbértéknél célszerű beavatkoznunk. A szerrotációra (fénybogarak jelenléte miatt) is figyelemmel a méhekre nem veszélyes, nappal is permetezhető acetamiprid hatóanyagot javasoljuk a védekezésre. Ez jól gyéríti a csapadékos virágzási időszakban jellemző repcebecő gubacsszúnyogot is, melynek nyüvei a becő falának szívogatásával okoznak deformációt és becőfelnyílást vagy pusztulást.

repce

Repcefénybogár

A repce tavaszi technológiája során a három kártevő csoport ellen várhatóan 3 rovarölő permetezés szükséges, de a becőkárosítók ellen gyakran szükséges további 1-2 kezelés. Ezeket mindig célszerű összekapcsolni a növény igényének megfelelő nitrogén- kén- és bórlombtrágyázással, illetve a fómás és szklerotiniás betegségek elleni fungicides-regulátoros kezelésekkel.

Kora tavasszal gyakran láthatók tápanyag hiánytünetek a repcében. Ennek oka, hogy a talajok tápanyag-leadási dinamikája nem tudja követni a repce hirtelen megugró tápelemigényét. Igen gyakori ilyenkor a nitrogén- és foszforhiány, melyet a repcelevelek lilás-vörös elszíneződése jelez. Az induló állományokban a kettő tünet nagyon hasonló képet mutat. Míg azonban a nitrogén hiány esetében az alsó levelek mindig kivilágosodnak, addig foszfor hiány esetében az alsó levelek kezdetben sötétszínűek maradnak. A tünetek később mindkettő tápelemhiány esetén vörös, lilásvörös, barnásvörös színbe mennek át. Igen gyakori azonban, hogy ezek a tünetek együtt jelentkeznek, biztosan csak levélanalízis elvégzésével tudjuk a pontos diagnózist felállítani.

nitrogénhiány

Súlyos nitrogénhiány, már a felsőbb levél széleken is látszanak a tünetek!

foszforhiány

Foszforhiány esetén az alsó levelek sötét zöldek maradnak.

A nitrogén mellett a repce esetében különösen fontos a folyamatos kénellátás is, hiszen a fehérje szintézishez mindkettő tápelemre szükség van. Megdöbbentő adat, de a repce kénigénye a tenyészidőszak alatt meghaladhatja a 60-70 kg/ha értéket is. A hiánytünetek a fiatalabb leveleken jelentkeznek először. Kisárgult levéllemez, zölden maradt főér a jellemző tünet. A fiatal levelek merevtartásúak lesznek, a levélszélek bepödrődnek.

Kevesen tudják, hogy bórra nem csak a kötödéskor van szüksége a növényeknek, hanem az intenzív növekedési időszakban is, hiszen a bór a sejtfal képződési és sejtosztódási folyamatokban is intenzíven részt vesz. Bór hiányban a levelek halványzöld színűek lesznek, a levélszéleken vörös foltok jelennek meg. Súlyos hiány esetén, a szártövön is megjelennek a tünetek, melynek következtében a szár megrepedhet és üregessé válhat. Érdemes a bórt nem önállóan, hanem más tápelemekkel együtt kiadni (foszfor!), mivel így kedvezőbb élettani hatást tudunk elérni.

A Kwizda repce technológiai ajánlatában a rovarölő szerek rotációs igényének megfelelően mindhárom említett szercsoport megtalálható. A Cyren 480 EC, Fury 10 EW és a Gazelle WP a szár-, bimbó- és virágkárosítók ellen engedélyezett rovarölők, melyek jól kombinálhatók a repce tápanyagigényéhez illeszkedő komplex lombtrágyáival. A Jello Fluid, Wuxal Boron Plus és Wuxal Oilseed a rovarölő szer ajánlatunkkal közösen, többféle összetételű és magas árkedvezményt biztosító csomagban is rendelhető.

repce