Az elmúlt héten javarészt száraz, meleg és napos időjárásnak örvendhettünk, amit főleg a hétvége felé jelentősebb mennyiségű csapadék tört meg. Bár az északkeleti országrészben már fagy is előfordult helyenként a kora reggeli órákban, az ország nagy részében még nem csökkent a hőmérséklet 0 fok alá a hajnali órákban sem.

Adama

Erre a hétre ködös reggelek és az enyhe őszi idő lesz jellemző. Csapadék szórványosan előfordulhat, de akkor is csak kis mennyiségben.

Az őszi kalászosokban biztató a helyzet

Biztató képet mutatnak az őszi kalászosok. Habár az őszi búza vetése még zajlik, egy része már kikelt. Nagyon jó vetőágyakat tudtak a termelők készíteni, melynek köszönhetően homogén kelések tapasztalhatóak. Az elvetett állományok csírázás-kelés állapotában vannak, általában 1-3 leveles fejlettség a jellemző.

őszi búza

Az őszi búza vetése folyamatos – fotó: Adama Hungary Zrt.

kalászosok

A levéltetvek már ostromolják az őszi kalászosokat – fotó: Adama Hungary Zrt.

Az őszi árpa levelein megjelentek a gombabetegségek tünetei

Az őszi árpa fejlődésének nagyon kedvező volt az eddigi időjárás, így már zömében 3-5 levelesek az állományok. Sőt, néhol a bokrosodás stádiumában járnak. A levéltetvek (Aphididae) és a kabócák (Auchenorrhyncha) betelepedése folyamatos, és mivel ezek vírusvektorok lehetnek, a védekezés kötelező ellenük.

Az őszi árpa levelein egyes gombabetegségek tünetei is megjelentek, mint a gabonalisztharmat (Blumeria graminis) és a sárgarozsda (Puccinia striiformis). A nedvesség megvan a fertőzés terjedéséhez, így számíthatunk a betegségek terjedésére.

Az őszi gyomirtások is beindultak, többen a preemergens kezelések mellett döntöttek. A kelő kalászosokban varjak (Corvus frugilegus), illetve kukorica után vetett gabonában vaddisznók (Sus scrofa) okoznak kisebb-nagyobb károkat.


Egyre több a mezei pocok a repcében

Regulátorozás folyamatosan zajlik, a korai vetésű fejlettebb állományok esetén nem ritka a másodszori kezelés sem. A rovarkártevők, mint a káposztamoly (Plutella maculipennis) lárvái, gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyók és a repcedarázs (Athalia rosea) álhernyók jelen vannak, de a veszélyességi küszöböt nem érik el, hiszen nem tudják károsítani az idei jól fejlett repceállományt.

repce

A repcedarázs álhernyója rágja a leveleket – fotó: Adama Hungary Zrt.

A fóma és peronoszpóra tünetei szaporodnak a leveleken, kisebb foltokban. Egyelőre észlelési szinten van a fertőzés, így nem okoz különösebb problémát. Illetve a növekedésszabályozók alkalmazása a fómás levélfoltosság (Phoma lignam) ellen is segít. A repceperonoszpóra (Peronospora parasitica) pedig tavasszal a legritkább esetben okoz gondot.

repce

A levélrágásba a gyapottok-bagolylepke hernyója is betársul – fotó: Adama Hungary Zrt.

A mezei pocok (Microtus arvalis) jelenléte növekszik. A veszély főleg lucernatáblák közelében éri el a veszélyességi küszöbértéket. Ráadásul a száraz, meleg idő kedvez a kolóniák növekedésének. A repcetáblákba a pockok betelepedése folyamatos, ezért készülni kell a járatkezelésekre!

Ha még több, növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, kattints ide.
Ingyenes növényvédőszer-keresőnket megtalálod ide kattintva.