Az elmúlt héten megint csak igen nagy mennyiségű eső áztatta a földeket. Ezáltal a talaj felső 30 cm-es részében közel 100 százalékra nőtt a víztartalom, ami igen jó hír, de a mélyebb, 40-50 centiméteres zónában még mindig nagyon alacsony, csupán 30%. A hőmérséklet nagyot esett, a nappali maximumok 13 fok körül alakultak, és az éjszakai mélypontokon 5-6 fokot lehetett mérni.

Adama

A következő hétre már kevesebb esőt ígérnek. A jelenlegi prognózisok maximum 15-20 mm-es csapadékkal számolnak 2-3 nap leforgása alatt. A hétvégére a hőmérséklet visszaáll az ilyenkor szokásoshoz, a nappali maximumok elérhetik a 20 fokot. Az éjszakák sem lesznek hidegek, 10 fok alá nem megy a minimum. A szél mérsékelt marad, csak a frontátvonulásokkal erősödhet meg, de nem tartósan.

Fókuszban a repce

Továbbra is a repce növényvédelmére kell odafigyelnünk. Az elvetett repcék kelnek, néhol már vannak 4-6 leveles, jól beállt homogén állományok is. Néhol viszont a hirtelen leesett eső cserepedést okozott, ami nehezítette a kelést.

repce

Permetezés repcében – fotó: Adama Hungary Zrt.

A gyomirtások  javában zajlanak, a nedves talaj kedvezően hat a gyomnövények fejlődésére. Zömében T1-esek T2-esek, de a T4-es gyomok is szépen virítanak. A tarlóápolási munkák, illetve a zöldítések következtében tömegével jelennek meg a repcében a különböző lepkefajok (káposztalepke, gyapottok-bagolylepke) hernyói, illetve a káposztamoly (Plutella xylostella) lárvája. A kártétel a zöld részek rágásában jelentkezik, emiatt szükség lehet a piretroidos kezelésre.

A káposztabolhák (Phyllotreta spp.) habár minden táblán jelen vannak, egyelőre még mindig nem okoznak akkora kártételt, mint amit ilyenkor megszoktunk. A repcedarázs (Athalia rose) álhernyójának rágása szintén szaporodik az állományokban. A lárvák L1-L3 fejlődési állapotuk szerint károsítanak. Az imágók pedig még mindig tojást raknak. Egyelőre gyenge fertőzöttségről lehet beszélni, de ez az ősz folyamán gyorsan megemelkedik.

A táblák szemlézése a betegségek okán is időszerű, hiszen észlelési szinten, de megjelent a repceperonoszpóra (Peronospora brassicae) és a fómás levélfoltosság (Leptosphaeria maculans).

Az őszi kalászosok talaj-előkészítési munkálatai zajlanak, a talajnedvesség kedvez a jó magágy-előkészítésnek. A drótférgek és a pajorok a száraz nyár miatt nem tudtak felszaporodni.

talaj

Talaj-előkészítés – fotó: Adama Hungary Zrt.

A napraforgó és a kukorica betakarítása nem haladt túl sokat az elmúlt héthez képest, mivel mire megszáradt volna a növényállomány, újabb csapadék érkezett. Így csak minimálisan tudtak haladni a betakarítással.

Ha még több, növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, kattints ide.
Ingyenes növényvédőszer-keresőnket megtalálod ide kattintva.