A campogalego.es hírportál beszámolója szerint Nyugat-Spanyolország és Portugália több körzetében komoly hagyománya van a fehérvirágú édes csillagfürt termesztésének, amely többek között az amerikai szójaimport részbeni kiváltója lehet. Ehhez azt is tudni kell, hogy a csillagfürt felhasználása a magyarországihoz viszonyítva sokkal nagyobb súllyal szerepel az állatok spanyolországi takarmányozásában.

fehér csillagfürt

Fehérvirágú édes csillagfürt – fotó: Wikipédia/Jean-Claude Echardour [CC BY-SA]

Kísérletekkel bizonyították a terméseredmény javulását

Spanyol kutatók által végzett kísérletek azt is kimutatták, hogy a búza és a csillagfürt közös vetésforgóba történő beillesztése mindkét növény terméseredményét és szemminőségét javítja, és egyben – a csillagfürt nitrogén-megkötése révén – csökkenti a műtrágya igény mennyiségét, valamint a fertőzések kockázatát.

csillagfürt magvai

A csillagfürt magjai – fotó: Lupino - commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29260403

A csillagfürtnek magas a fehérjetartalma

A pillangósvirágú csillagfürt nitrogénmegkötő és talajjavító hatása közismert, 40 százaléknyi fehérjetartalma pedig jelentősen megemeli annak takarmányértékét.

Az édes csillagfürt jelentős aránnyal szerepel Ausztrália, Kanada és Chile vetésszerkezetében, ami referenciát és ösztönzést jelenthet Spanyolország, valamint más országok számára.