2018. szeptember 20-án (csütörtökön) légi ellenőrzést fog tartani a rendőrség közreműködésével a Kormányhivatal. A szemle célja a parlagfűvel fertőzött területek felderítése.

Értesüléseink szerint Somogy megye Dél-Somogyi részén, Kaposvár-Pogányszentpéter vonalon, Kadarkúttól kezdve nyugat felé haladva (a 61-estől délre) fognak vizsgálni szántóföldeket, tarlókat, legelőket, gyepeket, gyümölcsösöket, stb.

parlagfű

Folyamatos a parlagfű-felderítés – fotó: Shutterstock

Július óta folyamatosak a légi és földi parlagfű-felderítések országszerte. A parlagfű-mentesítési kötelezettségüket elmulasztó tulajdonosokra, földhasználókra birságot szab ki a hatóság, a szankció mértékét a fertőzött terület mérete, valamint a parlagfű-borítottság határozza meg, összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjed. Bizonyos esetekben kötelező közérdekű védekezést rendelnek el, amelynek költsége szintén a földhasználót terheli.

Annak érdekében, hogy bírság kiszabására ne kerüljön sor, azon földterületeken, ahol az aratást követően vagy a területek zöldítésben történő pihentetése következtében a parlagfű elszaporodott, sürgősen végezzétek el a szükséges beavatkozásokat.

A parlagfű a leggyakoribb gyomnövény Magyarországon, virágpora több allergiás megbetegedés kiváltója, mint az összes többi allergén növény együttvéve. Becslések szerint a probléma már a lakosság mintegy 15-20 százalékát érinti.