Szinte hihetetlen, milyen gyorsan véget ért az ősz első hónapja. A szeptember záporos-zivataros idővel vett búcsút tőlünk. A hónap során érkezett jelentős mennyiségű csapadékra nagyon nagy szüksége volt már a földeknek, bár a betakarítási munkálatokat hátráltatta, és a gombás betegségek terjedésének kedvezett.

Adama

Október első hétvégéjére a hőmérséklet emelkedik néhány fokot, de még mindig számolnunk kell néhány milliméter csapadékkal. A következő héten folytatódik a hűvös, borús idő. Helyenként a szél is felerősödik majd.

A poloskák egyre jobban ostromolják az almát és a körtét

Az almásokban már szedik a gyümölcsöt. A kártevők már nem aktívak. Egyedül az almamoly (Cydia pomonella) lárvája táplálkozik még a gyümölcsben.  A csapadékos időjárás segítette a moníliás gyümölcsrothadás (Monilinia fructigena) terjedését, így mostanra közepes vagy erős a fertőzöttség.

A vándorpoloskák (ázsiai márványos poloska - Halyomorpha halys és zöld vándorpoloska - Nezara viridula) idén is erősen felszaporodtak, és polifág kártevő lévén sok növényfajt megtámadnak. Ahogy egyre kevesebb a még fán levő gyümölcs, egyre jobban ostromolják az almát és a körtét.

körte

Moníliás körte – fotó: Lepres Luca

A csonthéjasokban védekezés szükséges

A csonthéjasok betakarítása befejeződött. Az őszibarackfákon a sztigminás levéllyukacsosság (Stigmina carpophyla) károsítja a lombot, míg a cseresznye- és meggyfákon a blumeriellás levélfoltosság (Blumeriella japii) terjed, és mint tudjuk, ezek a betegségek korai levélhullást idéznek elő, ha hagyjuk elhatalmasodni a fákon.

sztigmina

Sztigminás levéllyukacsosodás tünete és következménye (korai levélhullás) – fotó: Lepres Luca

Meg kell akadályozni a dióburoklégy lárvájának talajba talajba kerülését!

A nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa) még mindig aktív. Lárvája táplálkozik a dió termésének külső burkában, melynek tünete a megfeketedett és lehullott termés. A termés burkát felnyitva megtaláljuk a fehér nyüveket. Az ellene történő védekezés egyik legfontosabb része, hogy megakadályozzuk a lárva talajba kerülését, mert azok a talajba kerülve bebábozódnak, majd ott telelnek át. Így a lárvák talajba jutását érdemes meggátolni a kártevő gyérítése és a jövő évi károsítás megelőzésének érdekében.

Ezt kivitelezhetjük ponyvatakarással, amit a fa köré helyezünk. Ez megkönnyíti a termések vizsgálatát és összegyűjtését is. A fertőzött terméseket célszerű megsemmisíteni.

dió

Akadályozzuk meg, hogy a fertőzött diókból a nyüvek a talajba jussanak – fotó: Lepres Luca

Szőlőben terjed a peronoszpóra és a szürkepenészes rothadás

A szőlő szürete is tart még, de sajnos nem sok kellemes napsütéses szüreti nap adódott eddig. A lisztharmat (Uncinula necator) terjed a lombozaton, de az idén már nem okoz gondot. A kazmotéciumok termelése azonban az áttelelés útján a jövő évet nehezítheti majd meg.

A peronoszpóra (Plasmopara viticola) csak gyengén fertőzött eddig, de az esők ezt a kórokozót is aktiválták így a kései fertőzése megjelent. A szürkepenészes rothadás (Botrytis cinerea) a nyár vége óta folyamatosan, megállás nélkül terjed. Ellene már csak egy gyors szüret segíthet.

Ha még több, növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, kattints ide.
Ingyenes növényvédőszer-keresőnket megtalálod ide kattintva.