talajjavítás

A pH-érték csökkenésével, a talaj savanyodásával a tápanyaghasznosulás jelentősen romlik.

A növényállományok sok esetben már igen korán mutatnak különböző stressz tüneteket. A repce részben a sekély vetésmélység, kalászos növényeink sekélyebb gyökerezésük miatt más kultúrákhoz képest még inkább érzékenyek a termőhelyi viszonyokra, a talajállapotra, illetve az azon keresztül megnyilvánuló szélsőségekre.

Miért kiemelkedően fontos az őszi vetés előtti kalciumpótlás – mind repcében, mind kalászosban?

Különösen a repce igényel aprómorzsás talajszerkezetet – egy leromlott, savanyú talajból nehéz ilyen minőséget produkálni. Ehhez még hozzájárul a repce magas kalciumigénye, ami 45 kg/t vagy a kalászosok 6-8 kg/t szemtermésre vetítve, amit egyenletesen csak a talajból lehet pótolni. A hosszú tenyészidő (gyakorlatilag a szántóföldön töltenek négy évszakot) – a talaj levegő-, víz-, és hőgazdálkodási színvonala nagymértékben befolyásolja a növény élettevékenységét.

Tápanyag-hasznosulás – és itt nemcsak a makro-, hanem a mezo- és mikroelemek hasznosulásának jelentőségét is hangsúlyozzuk, savanyú talajban a tápelemek felvehetősége a savanyodás mértékével arányosan korlátozódik.

repce

A helyreállított talajkémhatás az egyik legfontosabb előfeltétele a megfelelően és hosszú távon eredményesen művelhető, jó szerkezetű, produktív talajállapotnak.

Rendkívül fontos tehát a termelésünk alapját jelentő talaj aktiválása, feljavítása. A helyreállított talajkémhatás – pH – az egyik legfontosabb előfeltétele a megfelelően és hosszú távon eredményesen művelhető, jó szerkezetű, produktív talajállapotnak. A talaj kémhatását pedig helyreállítani kalciumpótló termékekkel lehet! Itt a kulcsszó a helyreállítás. Több megoldás is létezik a talajok pH értékének kedvező irányba való befolyásolására, de fontos leszögeznünk: a talajsavanyodás a talaj kalciumvesztésének következménye, így a kalciumot kell – mégpedig elegendő mennyiségben – visszajuttatnunk.

A kalcium pótlása és a kémhatás semleges felé eltolódása következtében mérhetően javul a műtrágya-hasznosulás.

Vigyázat, nem műtrágya-szükséglet csökkenésről, hanem a szakmailag kiszámított és kijuttatott műtrágya jobb hasznosulásáról beszélünk, tehát a növény felveszi és beépíti azt, amit kijuttatunk. A gazdálkodás költséghatékonysága tekintetében a kijuttatott műtrágya érvényesülése a terméshozamokban sarkalatos kérdés…

műtrágya

Javul a talaj szerkezete, helyreáll a levegő- és vízháztartása, felpezsdül a talajélet is.

A javított talaj fizikai, kémiai, ezzel együtt biológiai tulajdonságai is javulnak, ennek gyorsasága a felhasznált talajjavító terméktől jelentősen függ. A karbonát alapú talajjavítókból a talaj savai hatására hosszabb idő alatt válik a kalcium felvehetővé, míg az oxid alapú talajjavítókban, vízben teljesen feloldódó aktív kalcium van. A kalcium újra talajba kerülésének hatására javul a kijuttatott tápanyagok hasznosulása, javul a talaj szerkezete, helyreáll a levegő- és vízháztartása, felpezsdül a talajélet is. Aktívabbá válnak a hasznos szervezetek, melyek

segítik a jobb tápanyag-felvételt, visszaszorítják a növényeket megbetegítő patogén szervezeteket, valamint segítenek elbontani a tarlómaradványokat.

TERRACALGO

A TERRACALCO 95 kiváló vízoldhatósága révén a talajban gyorsan fejti ki jótékony hatását.

A probléma megoldására a korszerű gazdálkodó számára az aktív kalcium hatóanyagú (kalcium-oxid) TERRACALCO 95 jelenti az ideális megoldást. Amely 2-8 mm szemcsés szerkezetének és kezelhető hektáronkénti dózisának (0,3-1 t/ha) köszönhetően műtrágyaszóróval könnyen kijuttatható, kiváló vízoldhatósága révén a talajban gyorsan fejti ki jótékony hatását. A savanyú talaj kémhatását a semleges irányba mozdítja el, aktiválja a talajéletet, javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását, ezáltal a szélsőségekkel szembeni – pl. aszály – ellenállóságát és a műtrágya-hasznosulást.

Legfőbb előnyei összefoglalva: gyorsan és pontos adagolással, egyenletesen, időben rugalmasan kijuttatható, hatását gyorsan kifejtő kalciumpótló anyag.

A talajjavítás pozitív hatásait már évezredekkel ezelőtt is bizonyították. Ne késlekedjünk kihasználni ezt a kedvező megoldást!

TERRACALGO 95