A PREGA Konferencia és Kiállításon, Magyarország agrárdigitalizációs fórumán 2024-ben "Ne a műtrágya legyen a talaj karcinogénje!" címmel Patyi Roland az AltoTerra Kft. ügyvezetője tartott előadást.

Bevezetőjében kiemelte, hogy minden műtrágya, amit nem tudunk hasznosíttatni a növényeinkkel, tulajdonképpen szennyezőanyagkét marad a talajban, és emlékeztetett arra, hogy ráadásul a gazdák hatalmas összegeket költenek műtrágyákra.

Felhívta a figyelmet arra, hogy 1931 óta a világon mindenhol ugyanazzal a technológiával folyik a műtrágyagyártás, ám ma már nem lehet ugyanaz az út, ami az elmúlt közel 100 évben volt. Hozzátette, hogy a kutatás-fejlesztés 50-60 évvel előrébb jár, mint a műtrágyagyártók 90-95 százaléka, és a tudomány mai állása szerint nem a talajt kell feltölteni tápanyagokkal, hanem a növények közvetlen tápanyagellátása a cél.

Bemutatta az SRF (lassú hatóanyag leadású, stabilizált) és a CRF (szabályozott hatóanyag leadású) továbbgyártott műtrágyákat, hangsúlyozva az ökológiai hatásukat a hagyományos műtrágyákhoz képest.

"Ha egy védett formába rakjuk a műtrágyánkat, tehát vagy egy SRF vagy egy CRF formába, akkor a talaj pH csökkenése a műtrágyázás hatására vagy nincs, vagy jóval kisebb mértékű, és a talajéletet sem romboljuk" – emelte ki Patyi Roland.

Még több interjút, videót, előadást itt találsz a PREGA 2024 konferenciáról.

Indexkép: Shutterstock