Az állattenyésztő telepeken keletkezett szerves trágyát a gazdák ősszel hordják ki a földekre, a betakarított növények maradványait ilyenkor forgatják le, keverik be a talaj felső rétegébe. Ezzel képesek a termőképességet a szervesanyag-tartalom növelésével fenntartani, illetve javítani. Az elmúlt évtizedben drasztikusan csökkent a hazai állatlétszám, aminek hatását tovább erősítette a jelenleg is zajló mezőgazdasági átrendeződés. A tarlómaradványok alternatív fűtőanyagként való felhasználása egyre nagyobb területekről vonja ki az értékes és természetes tápanyagokat a növénytermesztésből. Ezeknek egyik sajnálatos következménye a talajok minőségének romlása, tápanyag-szolgáltató és víztároló kapacitásának csökkenése. A talajaink termőképességének fenntartása a növénytermesztés egyik legnagyobb feladata. Az utóbbi években egyre több termelő ismeri fel ennek fontosságát, és keres olyan lehetőségeket, amellyel a gazdálkodás jövedelmezőségének megtartása mellett tudja az előbb említett problémát megoldani.

Baktériumtrágyázás

Az egészséges talajélet helyreállításáról egyre több szakmai fórumon hallani, és egyre nő az erre felhasználható mikrobiológiai készítmények köre. Ezek olyan mikroszkopikus méretű baktériumokat, gombákat tartalmaznak, amelyek a talaj élővilágának bonyolult rendszerében fontos szerepet játszanak. Alkalmazásukkal több nitrogénhez jutnak a növények, felvehető állapotba kerülnek a kötött tápanyagok (pl. foszfor, kálium). A talajba juttatott baktériumok serkentik a bennszülött, helyben lévő egyéb baktériumok, gombák életfolyamatait. A jobb talajélet eredményeképpen jobban bomlanak a növényi maradványok, ami hozzájárul a humuszképződés folyamatához. Ennek egyik eredménye a talaj javuló tápanyag- és vízgazdálkodása. A termesztésben ez úgy jelentkezik, hogy csökken a belvíz, illetve az aszály okozta károkozás, javul a műtrágyák hasznosulása.

A mikrobiológiai készítmények önmagukban azonban nem jelentenek megoldást. Megfelelő agrotechnika és felhasználói fegyelem szükségeltetik ahhoz, hogy jótékony hatásukat ki tudják fejteni. Ha valaki ilyen típusú termék felhasználása mellett dönt, biztosítania kell a készítményben található élőlények számára a minél jobb életfeltételeket.

Baktériumtrágyázás

A Bio-Nat Kft. 18 év tapasztalatával a háta mögött kínálja a növénytermesztők számára a Mikro-Vital nevű készítményét. A termék elsősorban nitrogénkötő és foszformobilizáló talajlakó baktériumokat, illetve mikroelemeket tartalmaz, amelyek tevékenységükkel:

• Nitrogént kötnek meg a levegőből
• Foszfort és káliumot tárnak fel és tesznek elérhetővé a növényeknek
• Javítják a talajszerkezetet
• Növelik a gyökértömeget, ezáltal a kijuttatott egyéb tápanyagot is jobban hasznosítja a növény, valamit egészségesebb és egyöntetűbb lesz a növényállomány.

A Mikro-Vital felhasználható az őszi vetésű növények (pl. őszi káposztarepce, őszi gabonafélék) vetése előtt, pontosabban tarlóhántás előtt, illetve az utolsó magágykészítési művelet előtt.

A kijuttatásra technikailag már több megoldás is létezik:

• Hagyományos technológia: minden esetben hígítsuk fel a készítményt. 1 liter Mikro-Vitalt oldjunk fel 10 liter vízben, majd 200-400 liter vízhez keverve, szántóföldi permetezővel juttassuk ki. Ezután, lehetőleg azonnal, sekélyen dolgozzuk be a talajba.
• Mikro-Press elektromos kijuttató berendezéssel az 1 liter Mikro-Vitalt oldjuk fel 50 liter vízben, majd az oldatot a kijuttató berendezéssel juttassuk ki 1 hektárra. A berendezés előnye, hogy akár vetőgépre, akár bedolgozógépre is szerelhető, így a kijuttatás és a bedolgozás 1 menetben megoldható!

A bedolgozás 5-20 cm mélyen történjen, ahol még elegendő oxigén áll rendelkezésre a Mikro-Vitalban lévő baktériumok számára. A talajlakó baktériumok érzékenyek az UV fényre és a magas hőmérsékletre egyaránt, ezért kulcsfontosságú a helyes kijuttatás. A bedolgozás történhet kombinátorral, könnyű tárcsával és ásóboronával egyaránt.

További kérdésével forduljon a Bio-Nat Kft. szaktanácsadóihoz!

Bio-Nat Kft.