KASSIUSBajor Imre, Tiszafüred

15. éve foglalkozom állattenyésztéssel, 6 éve növénytermesztéssel. Gazdaságom stabilitását a kiváló minőségű állatállomány biztosítja. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy toxinmentes takarmányt tudjak előállítani és felhasználni. Ebben társam a KWS Magyarország Kft. új generációs hibridje a KASSIUS – amely rendkívül stabil, jól termékenyülő, nagy terméspotenciállal rendelkező, homogén, toxinmentes végterméket produkáló hibridkukorica. Ezt a 2013-as év is bebizonyította, az időjárási szélsőségek ellenére, a vártnál magasabb, jobb eredményeket tudtam elérni a KASSIUS-sal, mint más hibridekkel. Bátran merem ajánlani a KWS hibridjeit mindenkinek - Én a jövőben is fogom használni.

Bosits Tamás, Szombathely-Zanat

300 hektáron gazdálkodunk, csak növénytermesztés a profilunk, és intenzív gazdálkodás jellemzi vállalkozásunkat. A kukorica vetésterülete 70 és 90 ha között mozog évente. A KWS-sel több mint 10 éve van kapcsolatunk. Kezdetben fajtasor beállítása révén ismerkedtünk meg, a meggyőző termés, a jó vízleadás és a kedvező árak miatt váltottunk teljes területre kukoricában. A tavalyi extrém száraz, meleg időjárásban, a kísérleti fajtasorban 8 t/ha-t tudott a Kassius, amivel a fajtasor győztese lett. Ezért esett rá a választás, hogy a 2013-as kukorica vetésterület vezér hibridje legyen. A Kassius 2-3 fattyat is hozott, ami a KWS új nemesítési irányzata, amelyek segítették a jobb tápanyag és vízfelvételt, ugyanakkor ezt a főnövény csőképzésére fordították. Az idei aszály a tavalyit is megfejelte, de látható, hogy a Kassius idén is szépen termékenyült.

Kiss Sándor, Bodonhely

A KWS területi képviselője ajánlotta a figyelmembe a cég újdonságai közül a KASSIUS-t. Az általam használt kukorica hibridek érésideje a FAO 310 – FAO 390 közé esik, így a KASSIUS teljesítménye jól összemérhető a gazdaságon belül. Az eddigi tapasztalatok alapján a KASSIUS erőteljes tavaszi fejlődési eréllyel rendelkezik, továbbá jó hidegtűrés jellemzi. A hibrid egészséges szárat nevel, csöve a KWS kukoricákra jellemzően antociános. Az idei év szélsőséges időjárása az egész környéken nyomot hagyott, az egyes kukorica hibridek tűrőképességét erősen próbára téve. A jelenlegi állapotban a KASSIUS, mint korszerű, nagyteljesítményű hibrid, jó terméseredményt ígér.


KWS 9361Major Károly, Tapolcafő

Kísérletező típusú emberként szívesen kipróbálom a nemesítő házak újdonságait. Így került hozzám az idei szezonban a KWS 9361-es kukoricája, mely az aszályos bakonyi klíma mellett gyönyörű zöld száron várja a betakarítást. 30 ha területen termesztem az idei évben ezt a hibridet, mely tetszetős küllemével,  gyönyörű csöveivel, enyhén cirmos szemeivel elnyerte tetszésemet.Oláh Ferenc, Kisvárda

Családi gazdálkodóként 100 ha szántón folytatok növénytermesztést. Fő profilom az árukukorica-termesztés. A KWS hibridekkel 2001-ben találkoztam, akkor a jól bevált Laureatot használtam.  Eredményeivel méltán vívta ki a szakma figyelmét. A következő években kipróbáltam jó pár KWS hibridet. A  muronyi nemesítő állomáson eltöltött szakmai nap keretében ismertem meg a KWS 9361-et. Az idei évben 60 ha-on vetettem talajtípustól függően 60- 68 ezres tőszámmal. Úgy érzem jól döntöttem, mivel a hibrid egy jó kezdeti fejlődésű, egész nyáron zöld, életerős kukorica képét mutatta. Nagyon jól viselte az aszályt, jól termékenyült. Ilyen szélsőséges körülmények között is átlagosan 78 mázsát produkált 17 %-os szemnedvességgel.

Váczi Béla, Somogybabod

Két éve kezdtem használni a KWS Magyarország Kft. kukorica vetőmagjait, mivel olyan új hibrideket kerestem 350-400 FAO-ban, amelyek a mi adottságaink között stabilan hozzák az elvárt eredményeket. A területről annyit, hogy az átlag aranykorona 16, barna erdőtalaj a jellemző, homokfoltokkal, helyenként erősen erodált lejtőkkel. Az idei év kukorica vegetációs időszakában 207 mm csapadék hullott, igen kedvezőtlen eloszlásban. Már volt egy bevált anyagom az Amandha (440 FAO-ban), de szerettem volna kipróbálni valami új megfizethető vetőmagot. A területi képviselőm ajánlására próbáltam ki a KWS 9361-es kódszámú anyagát. Nagyon jó a korai fejlődési erélye, még a nagy hőség előtt virágzott, és a kevés csapadék ellenére kifejlődtek a csövek, kitelítődtek a szemek. A körülményekhez képest a termés jónak mutatkozik, kíváncsian várom, hogy egy kedvező évben mire lesz képes.